Baruto võib yokozuna'ks tõusta ka märtsiturniiri võiduta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baruto.
Baruto. Foto: SCANPIX

Yokozuna Valimise Komitee, mis pidas turniirijärgsel päeval traditsioonilise istungi Tokyo Kokugikanis, ei hakanud esitama Eesti sumomaadlejale Kaido Höövelsonile ehk ozeki Barutole kõrgendatud nõudmisi.

Selle mõjuka ühiskondliku organisatsiooni juht härra Takuhiko Tsuruta teatas ajakirjanikele, et küsimus 27-aastasele eestlasele Jaapani rahvusmaadluse kõrgeima tiitli omistamisest tõstatatakse isegi siis, kui Kaido Höövelson märtsis Osaka kevadturniiril näitab vaid teist tulemust (jun-yusho). Baruto omakorda peab kõigis heitlustes näitama sisukat, kvaliteetset sumo. Kuigi Tsuruta-san ütles, et talle ei meeldi nimetada konkreetseid numbreid, pani ta jaanuariturniiri võitja ette orientiiri 12 võitu, vahendab meiebaruto.ee.

Yokozuna tiitli omistamismehhanism toimib järgmiselt: kohtunikekomitee ettepanekul viib Jaapani Sumoassotsiatsiooni president kandidatuuri Yokozuna Valimise Komiteele läbivaatamiseks, kes siis annab soovituse Direktorite Nõukogule. Yokozuna Valimise Komitee reeglites on kirjas, et yokozuna tiitlit väärib vaid ozeki, kes on võitnud kaks turniiri järjest või näidanud «sellega võrreldavat tulemust».

Henka Kisenosato vastu turniiri 12. päeval ei saanud Barutole saatuslikuks. Vahetult pärast maadlust süüdistas Tsuruta Barutot ägedushoos «hinkaku» (väärikus, suursugusus, oma erilise rolli tunnetus) puudumises ja teatas, et Komitee ei toeta tema kandidatuuri isegi kahe järjestikuse turniirivõidu järel.

Viimasel koosolekul tasandas Takuhiko Tsuruta märgatavalt oma tooni. Nimetades võitu Kisenosato üle «ebatõeliseks», tuletas ta Barutole meelde, et ozeki’d ja yokozuna’d ei oma moraalset õigust henkaks olenemata vastasest.

Seitse viimast suurmeistrit ehk yokozuna’t (Asakifuji, Akebono, Takanohana, Wakanohana, Musashimaru, Asashoryu ja Hakuho) sillutasid omale tee tiitlini kahe järjestikuse turniirivõiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles