Kelly Sildaru: ma olen ohver. Tunnen, et pole ise midagi valesti teinud (55)

Freestyle-suusataja Kelly Sildaru koos oma ema Lilian Talvinguga. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees
Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
  • Uuritakse sündmusi, mis toimusid vahemikus 2018-19
  • Tõnis Sildaru: Kelly ja Lilian liialdavad ning valetavad
  • Kelly: kuna olen teistele eeskujuks, siis tunnen, et ma pean oma lugu jagama
  • «Pealtnägija» avalikustas helifaili, kus Tõnis sõimas Kelly näo täis

Üliedukas freestyle-suusataja Kelly Sildaru tähistas 17. veebruaril oma 19. sünnipäeva. Sama päeva õhtul rullus Eesti Televisiooni saates «Pealtnägija» lahti lugu, kus ta rääkis, et on olnud perevägivalla ohver. «Ma tunnen, et pole ise mitte midagi valesti teinud,» sõnas Sildaru.

«Pealtnägija» loo osas lasi teisipäeva õhtul kassi kotist välja Sildaru isa Tõnis, kes saatis meediale avalduse, millele olid lisaks temale alla kirjutanud ka perepoeg Henry, vanaema Aidi ja vanaisa Kalev.

Kelly ütles, et on kaks põhjust, miks ta otsustas oma looga kaamerate ette tulla. «Üks põhjus on kindlasti see, et hästi paljudele kajastatakse olukorda selliselt, et mina tahan kellelgi kotti üle pea tõmmata. Teine asi on ka see, et tunnen, kuidas minu lugu võib teisi inimesi ehk julgustada ja astuda samme, millega minul läks tõenäoliselt liiga kaua aega.»

Tõnis Sildaru.
Tõnis Sildaru. Foto: Tairo Lutter

Möödunud suvel esitati kahtlustus Tõnisele väidetava kehalise väärtkohtlemise ja suures ulatuses omastamisega. Põhja Ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirle Melk ütles «Pealtnägijale», et uuritakse sündmusi, mis toimusid vahemikus 2018-19. Ta sõnas, et kehalise väärkohtlemise episoode on olnud mitmeid ja kahtlustuse kohaselt on neid toime pandud nii Kelly kui ka tema ema Lilian Talvingu suhtes.

Tõnis pareeris süüdistusi. Telefoni teel rääkis ta: «Siin on ilmselgelt pahatahtlikud mängud, mille tõttu on Kelly täna manipuleeritav oma ema poolt. See hävitab tegelikult kahe noore inimese elu terveks eluks sel eesmärgil, et naised soovivad mulle kahjuks kätte maksta.» Ta lisas hiljem, et Kelly ja Lilian liialdavad ning valetavad.

Kelly on enda sõnul mõelnud, kas selline skandaal mõjub tema karjäärile halvasti. Ta ise ei tunne aga, et nii peaks olema, sest on ohver ning tunneb, et pole midagi valesti teinud.

«Kuna olen teistele eeskujuks, siis tunnen, et ma pean seda teiste inimestega kuidagi jagama,» rääkis Kelly väidetavast perevägivallast. «Meedias intervjuid andes tunnen, et tihtipeale, kui ma midagi ütlen, valetan inimestele. Kui ma oma loo ära räägin, teeb see võib-olla edaspidi intervjuude andmise minu jaoks natukene kergemaks.»

Kelly Sildaru. 
Kelly Sildaru. Foto: Remo Tõnismäe

Isa kui Hunt Kriimsilm

Tõnisel on Kelly ja Henry eduloos väga suured teened. Ta on olnud justkui seitsme ametiga Hunt Kriimsilm, et tema lapsed saaksid olla võimalikult edukad. Alguses tegi ta seda igapäevatöö kõrvalt, ent keskendus siis Kelly ja Henry karjäärile.

Lilian selgitab: «Ühel hetkel oli laagrites ja võistlustel käimisi nii palju, et palgatöö kõrvalt polnud seda võimalik teha. Eeskätt seetõttu, et puhkused on ju piiratud. Et tolleks hetkeks oli Kelly piisavalt edukas ja tal oli palju sponsoreid, ei tekkinud ka küsimust, et arved jääksid maksmata või kõht tühjaks.»

Kelly oli juba väga varajasest east avalikkuse suurema tähelepanu all. Osalt tänu sellele, et oli nii noorena jõudnud sportlasteel suurepärase tasemeni, teisalt tänu fantastiliste tulemusteni. Medaleid on tulnud siit ja sealt ning näiteks oma trumpalal, pargisõidus, on ta võitmatu olnud mitu aastat.

Kelly, Tõnis ja Henry Sildaru 2016. aastal.
Kelly, Tõnis ja Henry Sildaru 2016. aastal. Foto: Erik Prozes

Äsja 19-aastaseks saanud sportlane ütles, et tema suusatas, sest talle meeldis see. «Temal olid selles, et mina suusatan, hoopis teistsugused eesmärgid, mis olid võib-olla rahalised. Et minu pealt võib-olla võimalikult palju raha teenida,» viitas ta isale.

Kelly: isa lõi mulle lahtise käega vastu nägu

Miks siis aga on perel suusad risti läinud? Kelly ja tema lähedaste sõnul võib välja tuua kaks olukorda. Neist esimene pärineb 2017. aasta sügisest, mil Kelly vigastas Uus-Meremaal tõsiselt põlve. Seetõttu jäi ta eemale järgmisel talvel toimunust Pyeongchangi taliolümpiast, kus temalt oodati kuldmedalit. Ootus, mis oli eelnevaid tulemusi arvestades igati põhjendatud.

Sirli Hanni on füsioterapeut, kes on Sildarudega teinud aastaid koostööd. Ta ütles «Pealtnägijale», et asi läks tema sõnul selgelt üle piiri, kui pärast põlvelõikust sundis Tõnis Kellyt liiga vara liiga palju treenima.

«Sain järjest rohkem aru, et Kelly pealt kasutatavate meetodite juures ei arvestata tema arvamust,» rääkis ta. «Kui ta ütleb, et tal on valus või on väsinud, tuli vastus, et ära vingu või et sa oled ise süüdi. Puudus adekvaatne sportlase tervise seisundi hindamine, eriti veel, kui see on sinu oma laps ning näed teda nii trennis kui ka kodus.»

Kelly tõdes, et muidugi oli tal vigastusest kahju, kuid Tõnisel olid justkui eesmärgid ja plaanid, kuidas tütrel läheb olümpial hästi ning see raha majja toob. «Kuidagi varises õhuloss lihtsalt kokku,» märkis Kelly. Vastaspool ei salanud, et Tõnis oli nõudlik ja kohati karm, kuid jutt tütre tervise kahjustamisest ei päde ning pigem oli Kelly see, kes end tagant sundis.

Kelly Sildaru on freestyle-suusatamise staar.
Kelly Sildaru on freestyle-suusatamise staar. Foto: Trevor Brown, Jr. / ESPN Images

2018. aasta kevadel lahvatas Tõnise ja Liliani vahel tüli seoses truudusetusega. Tunnistajate sõnul läksid tülid füüsiliseks ning näiteks sama aasta juulis põgenes Lilian pikaaegse peresõbra juurde. Naise nägu oli lõhki. «Põgenemisele eelnes järjepidev ja kestev vaimne vägivald ning igasugune kinni hoidmine, ähvardamine ja solvamine,» ütles Lilian «Pealtnägijale».

Tõnis kostis, et on kindlasti Liliani kinni hoidnud ja enesekaitset rakendanud. «Ma üldse ei väidagi, et ma seda teinud ei ole. Tema moodus oli tõmmata jalad ümber minu kere ja [tõmmata mind] voodi peale ning siis kätele valu anda. Ta lihtsalt peksis mind ja ma ei tea, kust kohast, äkki kooliajast, oli [meeles] enesekaitsevõte, kus tuleb näpud suhu panna ja tõmmata, siis saad [haardest] lahti.»

Millal sai aga Kelly aru, et isa ja ema vahelt on läbi jooksnud must kass? «Kui nägin, kuidas isa hakkas emaga halvasti käituma. Kasutas koledaid sõnu ja tegi füüsiliselt emale võib-olla mingil määral liiga.

Astusin sellele olukorrale vahele. Kuna ema on mul selline, kes kannatab ära ning võib-olla ise midagi otseselt [vastu] ei tee, siis oli mul seda kõrvalt nii raske vaadata, kuidas üks lähedane inimene käitub teisega nii kehvasti. Mul oli nii raske pealt vaadata.»

Lilian Talving (halli jopega) jäi tihti meedia rambivalgusest eemale. Enamasti nägi teda, kui Kelly Sildaru oli pärast edukaid võistlusi naasnud Tallinnasse ning teda võeti vastu lennujaamas.
Lilian Talving (halli jopega) jäi tihti meedia rambivalgusest eemale. Enamasti nägi teda, kui Kelly Sildaru oli pärast edukaid võistlusi naasnud Tallinnasse ning teda võeti vastu lennujaamas. Foto: Eero Vabamaegi/

Lilian sõnas, et Kelly astus tema kaitseks välja ning hakkas isale tegema taunivaid märkusi. Et ta lõpetaks, et see pole normaalne ning keegi ei peaks sellist asja taluma. Ema sõnul sai Kellyst Tõnise jaoks seetõttu hetkega justkui vaenlane või vastane, keda on vaja endale allutada.

Kelly meenutas, et ühel suvel koos isaga laagris olles tahtis Tõnis ta telefoni ära võtta. «Olin šokis. Tahtsin sellest olukorrast välja saada, ma ei tahtnud selle inimesega isegi samas ruumis olla. Olime äkki rõdul, venitasime Henryga pärast trenni või midagi, ning hakkasin välisuksest ruttu välja tormama. Aga enne, kui välja jõudsin, haaras Tõnis mu juustest kinni, tiris mind magamistuppa voodi peale ja lükkas sinna maha. Karjusime teineteise peale ning ühel hetkel ta lõi mulle lihtsalt lahtise käega vastu nägu.

Sel hetkel tõmbas mul endal nii selgeks, et ma ei julgenud ühtegi häält ega piuksu vastu teha. Hakkasin nutma. Ma ei julgenud midagi vastu öelda, sest äkki ta teeb mulle uuesti nii.»

Tõnis sõnas vastulauses: «Loomulikult, kui nad ütlevad, et olen vägivaldne olnud, siis mis asi on vägivald? Kui olen võtnud kratist kinni ja tõstnud ära, et ära peksa oma venda või midagi taolist, siis saab muidugi öelda, et olen vägivaldne olnud. Aga see ei ole ju nii, et tõusen söögilauast püsti ja annan vastu vahtimist.»

Kelly Sildaru, Tõnis Sildaru, Henry Sildaru, Lilian Sildaru aastal 2017 Norras.
Kelly Sildaru, Tõnis Sildaru, Henry Sildaru, Lilian Sildaru aastal 2017 Norras. Foto: Tairo Lutter/Postimees

Kelly vanaema teatas, et lapselaps ründas teda sõbrapäeval

Eelmisel nädalal andis Tõnis sisse kuriteokaebuse, süüdistades Liliani ja Kellyt muuhulgas ähvardamises, kehalises väärkohtlemises, eraviisilises jälitustegevuses, varguses, omastamises ja arvutikelmuses. Muide, Kelly vanaema tegi sõbrapäeval kuriteoteate, et lapselaps ründas teda.

«Pealtnägija» suhtles mitmete allikatega ning ei eitata, et aastaid kestnud tüli käigus on tehtud ja öeldud inetusi mõlemalt poolt. Kinnitati ka, et asi läks mõnikord füüsiliseks.

Kui Kelly ja Lilian ütlevad, et Tõnis on olnud nende vastu vägivaldsed, siis papa Sildaru suunab valgusvihu naiste suunas. «Oleme kaks aastat elanud Henryga vaimse terrori all. Nad on lihtsalt lahminud ja pannud täie rauaga,» sõnas ta. Muide, Kelly rünnakute käekiri olevat kägistamine ja löögid näiteks kannaga.

Isa sõimas tütrel näo täis

Praegu pole veel teada, kas ametivõimud võtavad Tõnise ja tema ema kaebused menetlusse või mitte. Mõlemal poolel on omajagu tõendeid, kuid «Pealtnägija» tõi näite valitsenud õhustikust. 2018. aasta novembris trenni sõites puhkes autos tüli, sest Kelly hilines. Kui X-mängude mitmekordne kuldmedalist isale vastu hakkas, kaotas viimane enesevalitsuse. Tõnise sõnul sundis ta mässumeelset tütart lihtsalt professionaalsusele. «Pealtnägija» mängis ette helifaili.

  • Tõnis: «T**a, ole vait plika, raisk. Sõna otseses mõttes f*****g ole vait. T**a, sa oled vastik tõusik, raisk! Kuidas sa lihtsalt f*****g ei näe? Miks Henry vastu päid ei saa?»
  • Kelly: «Sellepärast, et Henry teeb täpselt kõike nii, nagu sina ütled.»
  • Tõnis: «Kuuled vä? Henry pärast ei oodata, Henry pärast ei jääda hiljaks. Henry teeb trenni, mitte ta ei jookse kuradi välja õue. Jaa, ta teeb nii, nagu mina ütlen. Point ei ole selles, kas ta teeb, nagu mina ütlen, vaid ta ei mängi lolli, nagu sina teed. Sinu järgi oodatakse, sina jääd hiljaks.»

2018. aasta 26. novembril lindistatud helifailist kuuleb veel, kuidas Tõnis räägib: «Saad aru, sulle tullakse nii palju vastu, aga sina oled f*****g mölakas. Ütlen sulle ausalt, sa ei ole selles tiimis täishingega. Henry on, mina olen ka, aga sina?! Ma ei taha, f**k, Kelly, koos sinuga suusatada. F*****g ma ei taha! Ma vihkan vahetevahel sind, ausalt! Anna andeks, et ma aus olen. Oma tütrele ei peaks nii ütlema.»

Henry Sildaru suur eesmärk on pääseda 2022. aasta Pekingi olümpiale 
Henry Sildaru suur eesmärk on pääseda 2022. aasta Pekingi olümpiale Foto: Sildaru/Instagram

Prokurör Sirle Melk kinnitas, et uurimist ei algatata vaid juttude peale. «Tegelikult on väga konkreetsed viited ning on kogutud erinevaid tõendeid, mis toetavad Kelly ja tema ema väiteid.»

Kelly meenutas ka ühes USA suusakuurortis toimunud tüli. «Tõnis läks ja võttis köögisahtlist suure noa. Ja siis justkui hoidis seda selja taga, nagu peidaks seda. Ta tuli sellega minu poole ja hakkas minust mööduma. Istusin esikus voodi peal kõige kitsama koha peal. Kui nägin, et ta sellega tuleb, oli mul reaalselt tunne, mis ta selle noaga teeb. Kas ta nüüd, ma ei tea, torkab mind sellega? Mõtlesin, et nüüd ongi mu eluga kõik. Mingite tülide käigus oli ta alati sellises olekus, et ta on kõigeks võimeline. Kunagi ei teadnud, mida ta järgmisena teeb.»

Tagatubades käinud tormidest hoolimata ei seganud see Kellyl kulla ja karra võitmist. See on tõele au andes imekspandav ning näitab eestlanna ülitugevat vaimu.

Avalikkuse ees mängiti aga õnnelikku perekonda. «Lõpp oli Kelly jaoks selline, kus ta ütles, et tal oli pressikonverentsil tunne, et hakkab nutma ja tõuseb püsti, kui küsitakse tema suurepäraste suhete kohta isaga,» sõnas Lilian. Kelly lisas: «Teed seda intervjuud ja endal on pisar silmis. Sa ei taha ju avalikkusele öelda ka, et halvasti on. Siis lihtsalt naeratadki ja teed head nägu.»

Lilian avaldas kartust, et tütar võib säherduse pinge all trikke tehes end lihtsalt vigaseks kukkuda. Kelly sõnul oli tal võistlustel ja võistlustreeningul kama kaks, mis temast saab. 

«Mul polnud mingit närvi, ma lihtsalt olin seal. Tegin küll oma trikid ära ja sooritus oli ka hea, aga mõtlesin, et mul on täiesti ükskõik, kas ja mis minuga juhtub. Ma ei hoolinud justkui millestki,» selgitas ta.

Kelly Sildaru stiilinäide rennisõidus.
Kelly Sildaru stiilinäide rennisõidus. Foto: Graeme Murray/Red Bull Content Pool

2020. aasta alguses rääkisid Lilian ja Kelly probleemidest Eesti Olümpiakomiteele, kes suunas nad Ohvriabisse. «Seal löödigi pilt selgeks,» meenutas ema. «Näitasin tõendeid, pilte ja asju. Ohvriabi inimene küsis mu käest, miks te pole politseisse pöördunud. Ütlesin, et ma ei taha ju Tõnisele halba. Selle peale öeldi, et miks ma teda kaitsen, peaksin kaitsma oma lapsi. Vot see oligi koht, mis lõi asja klaariks.»

Vaieldakse rohkem kui miljoni euro üle

Sildarude vahel on käimas ka vähemalt kolm tsiviilvaidlust, mis keerlevad kõik raha ümber. «Pealtnägija» sõnul vaieldakse rohkem kui ühe miljoni euro üle.

Üheks vaidlusobjektis on Kelly teenistuse eest ehitatud maja Tallinna külje all Saku vallas. Kui asjad hakkasid hapuks minema ja oli märke, et pere laguneb, hakkas Tõnis Liliani sõnul väitma, et kõik asjad on tema omad. «Väited, et see on tema maja ja kes saab sinna millistel tingimustel kolida tundusid äärmiselt ebaõiglased. Need tundusid valed!»

Tunamullu augustis kirjutas Tõnis üle 400 000 euro maksva maja Kelly nimele. Papa Sildaru ütles aga, et jättis kogemata paika panemata, et võib koos Henryga majas edasi elada. «Ma ei kirjutanud Kellyga mingit kokkulepet, et maja kuulub kõigile ja kõik võivad seal elada. Järgmine hetk oli põhimõtteliselt väljatõstmise käsk. Et koli siit minema.»

Sildarude maja.
Sildarude maja. Foto: Sander Ilvest

Sellele on järgnenud tohuvabohu. Mitu korda on nõutud valduse vabastamist, kohale on kutsutud politsei, lisaks on üksteist välja lukustatud ning siis lukuabiga sisse murtud. 

Kelly ja Lilian elavad Tallinnas korteris ning andsid Tõnise kohtusse, et ta maja vabastaks. Tõnise arvates on see aga kelmus ning ta andis vastukäiguna naised kohtusse väitega, et Sildarud moodustasid tosin aastat tagasi seltsingu. Ta küsis igale pereliikmele 25 protsenti varadest. Tänavu jaanuaris ütles kohus, et mingit seltsingut pole.

«See on algusest peale selge, et tegemist on advokaatide poolt tagantjärele moodustatud konstrutktsiooniga,» sõnas Lilian. «Et midagi on vaja välja mõelda. Sõlmiti mingid lepingud viie- või kaheaastase lapsega. See tundub absurdne!» Kelly kostis: «Seltsingu sõlmimise hetkel oli Henry tegelikult veel noorem. Ja justkui väidetakse, nagu mäletab ta ja sai väga hästi aru, mida teeb. Minu jaoks on see täiesti ebaloogiline.»

Tänavu jaanuaris otsustas kohus, et mingit seltsingut pole. «Kohtu hinnangul on ebamoraalne ja taunitav alaealiste laste arendamine sarnaselt tõuhobustega eesmärgil, et lapsed teeniks nendesse panustatud raha hiljem tööga nn seltsingule kasumiga tagasi,» seisis otsuses.

Tõnise sõnul oli kohtunik spordikauge ning otsus kaevatakse edasi. Tal oli pärast 18. jaanuarit selleks aega 30 päeva. «Meil oli kokkulepe, et tulen töölt ära ja olen kõik ametid, mida vaja on. Palka ma ei võta, kõik on pere ühiskassa. Täna ütlevad naised, et meil pole mingit ühiskassat, kõik on Kelly raha. Kohtuniku vastus on, et alaealise lapse treenimise eest ei saa palka võtta.»

Tõnis Sildaru: asju peaks lahendama omavahel, mitte ajakirjanduses

Politsei uurib ka väidetavat omastamist suures ulatuses. Nagu juhtis tähelepanu Melk, on laiem küsimus, mis on vanema õigused oma lapse poolt teenitud raha või muu vara kasutamisel ja käsutamisel.

«Seadus näeb siin üheselt ette, et vanem peab oma lapse vara kasutama või selle eest hoolt kandma heaperemehelikult ja hoidma oma varast eraldi. Kui vanem soovib teha teenitud tulust muid kulutusi, mis ei lähe lapse ülalpidamiseks, on vaja küsida kohtu luba. Lapse varast ei tohi tegelikult peret üleval pidada. Ülalpidamise peab meie seaduste kohaselt lapsele tagama tema vanem,» ütles Melk.

Kelly pole enda sõnul saanud siiani täielikku ligipääsu kontodele ja ülevaadet lepingutest. Tõnis pareeris ja sõnas, et on tütrele saatnud kõik konto väljavõtted. «Raha istub seal kontol, keegi pole midagi omastanud,» sõnas ta.

Liliani sõnul ei mõtle nad Kellyga aga midagi välja, sest neil on olemas reaalsed tõendid. Tõnis saatis «Pealtnägijale» kirja, kus ütles muuhulgas, et kõik on teinud vigu, olnud liiga emotsionaalsed ning kõigil on asju, mida kahetseda. Musta pesu ei tohiks aga pesta ajakirjanduses, vaid asjad tuleks lahendada omavahel.

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles