Professor: Nabi proovist leitud dopinguainet saab kasutada vähemalt kahel moel (2)

Copy
Vahur Ööpik.
Vahur Ööpik. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Maadleja Heiki Nabi dopinguproovi halb analüütiline leid kütab kirgi erinevates valdkondades.

Tartu Ülikooli sporditeaduste ja füsioteraapia instituudis spordifüsioloogia professorina töötav Vahur Ööpik selgitas, et kõnealust letrosooli saab dopingu eesmärgil kasutada vähemalt kahel viisil.

Esimesel puhul on eesmärk tõsta kõige tuntuma meessuguhormooni ehk testosterooni taset organismis. «Testosteroonil on palju toimeid, aga sportlastele huvi pakub see, et testosteroon väga tugevasti stimuleerib lihasvalkude sünteesi. Niisugused ühendid, mis stimuleerivad lihasvalkude sünteesi, aitavad kaasa lihasmassi suurenemisele,» sõnas Ööpik novaator.err.ee portaalile. 

Teiseks andis professor mõista, et letrosool võib leevendada ka anaboolsete steroidide kõrvalmõjusid, näiteks östrogeeni ehk naissuguhormoonide arengut. Tema sõnutsi võis spordis keelatud aine sattuda Nabi organismi läbi toidulisandite. 

«Märkimisväärsel hulgal juhtudel sisaldavad toidulisandid aineid, mille kohta pole pakendil poolt silpigi,» arutles Ööpik. 

Nabi ise on dopingu tarvitamist kategooriliselt eitanud. Teda toetab ka maadlusliit, kes on valmis olümpiahõbedat igakülgselt aitama. 

Tagasi üles