Ralliekspert: Tänak pole veel päris parimas vormis, kuid on sinna teel

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Ott Tänak Lapimaal.
Ott Tänak Lapimaal. Foto: Dppi/Nikos Katikis/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Nädalavahetusel ülekaalukalt Lapimaa MM-ralli võitnud Ott Tänaku esitus meenutas paari aasta tagust aega, mil ta Toyotaga enamikke võistlusi domineeris. 

Meie mees haaras Arctic Rally'l liidrikoha kohe avakatsest ja hoidis seda lõpuni välja. Ideaalsest nädalavahetusest jäi puudu vaid üks detail, Tänak lõpetas punktikatse neljandana ehk kahe boonussilmaga. 

Tuntud ralliportaali DirtFish'i žurnalist Colin Clark hindas kõikide pilootide esitusi. Muide, etteruttavalt võib öelda, et Tänak ei teeninud erinevalt kahest konkurendist maksimaalset kümmet punkti.

«Ideaalne vastus katastroofilisele 2021. aasta avavetapile Montes. Ta juhtis võistlust algusest lõpuni, pannes võidule aluse esimese kolme kiiruskatsega. Pärast seda kontrollis ta kindlalt sündmuste käiku. Väga küps esitus, kus püsisid riskeerimine ja tempo õiges tasakaalus,» kirjutas Tänakut üheksaga hinnanud Clark. 

«See ralli tõotab Hyundaile edu ka ülejäänud hooajaks. Tänak pole küll veel päris nii urisevalt hirmsas domineerimise vormis, kuid päris kindlasti teel selles suunas.»

Eestlase tiimikaaslased, vastavalt kolmanda-neljandana lõpetanud Thierry Neuville ja Craig Breen said hindeks kaheksa. 

Samuti Hyundaiga kihutanud, kuid 2C Competitioni ridadesse kuulunud Oliver Solberg teenis ajakirjanikult maksimumi. Põhjusega, sest 19-aastane piloot näitas esimest korda WRC-masinaga võisteldes hiilgavat kiirust. Tasuks seitsmes koht. 

«Lihtsalt sensatsiooniline debüüt andekalt noormehelt,» märkis Clark. 

Tänakuga sama hinde sai ka teisena lõpetanud Kalle Rovanperä. «Tema eesmärk oli võit, aga etapi järel ajaloo noorima sõitjana MM-sarja juhtima pääseda on päris hea leevendus,» rääkis Clark 20-aastasest Toyota piloodist. 

Tõnenäoliselt solidaarsusest, kuid kümnest kümme teenis ka kohalik mees Janne Tuohino. 45-aastaselt soomlasel jäi küll viimane päev sõitmata - ta vigastas õlga -, ent värvi lisas ta võistlusele kindlasti. 

«Armastan seda meest, tal on üks vingemaid edulugusid. Kui teda esimest korda kohtasin, pühkis ta tehasepõrandaid, et rallisõitmise eest maksta. 20 aastat hiljem on ta edukas ärimees, kes saab rallikirge elus hoida. Tuletan meelde, et ta oli kunagi väga andekas piloot,» arutles Clark. 

«Ta ei võistelnud sel korral küll kõrgete kohtade eest, ent tema rõõmsameelsus on nakkav. Ta meenutab rooli taga istuvat habemeta jõuluvana.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles