Martin Reim: endale kuus lasta on alati palju, aga mängijatele mingeid etteheiteid pole

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Eesti jalgpallikoondise peatreener Martin Reim.
Eesti jalgpallikoondise peatreener Martin Reim. Foto: Tairo Lutter

Koroonaviiruse ja sellega kaasnevate piirangute tõttu kiirkorras kokku klopsitud Eesti meeste jalgpallikoondis kaotas 2022. aasta MM-valiksarja avamängus Tšehhile 2:6. Endalegi üllatuseks peatreeneri kohusetäitjaks kehastunud Martin Reim jäi tulemusest hoolimata hoolealuste etteastega rahule. 

«Kogu see värk on nii kähku käinud, et pole olnud aega palju mõelda. Valmistusin ju isegi diivanil mängu vaatama,» sõnas juhendaja esimese asjana mängujärgsel pressikonverentsil. 

«Teadsime, et tuleb keeruline mäng. Teadsime, et väga suur osa koosseisust, kes täna mängisid, tulid ka sõna otseses mõttes voodist laagrisse ja mängule. Kahe päeva jooksul sai koondise treeneritega nende ettevalmistatud mänguplaan läbi räägitud. Loomulikult oli algselt ka vähe teine plaan, aga kuna palju mängijaid vahetus, siis tuli asju korrigeerida. 

Mõne asja osas pidasime ka aru, kuna meie nägime mängijaid ka treeningul, siis oli hea neil kuulda ka kohapealset infot. Aga üldjoontes taktika, millega mängisime, oli varem paika pandud.

Kui võtta mänguline pool ette, siis kuus väravat endale lasta on alati palju. Siin pole mingit küsimust. Aga kuivõrd saime ise lüüa ka kaks väravat, siis on asjad natukene paremad. Mängijatele mingeid etteheiteid pole selles osas, et keegi oleks alla oma võimete mänginud või midagi halvasti teinud. Pigem mängiti oma võimete piiril. 

Need duellid, mis kaotati, ja [valed] positsioonivalikud: see on kõik kooliraha, kui sa tuled sellisele mängule. Ega siin midagi peita pole: keeruline oli. Väga raske mäng. Tulemuse osas tahtnuks muidugi paremat, aga silmi maha ei peida,» sõnas Reim. 

Millega väljaku kõrvalt vaadanuna rahule saab jääda ning milliseid vigu on võimalik paari päevaga elimineerida?

Keeruline kohe pärast mängu midagi öelda. Olen rahul sellega, et mängijad andsid selle, mis neil oli anda. Seal mul etteheiteid ei ole. Aga taktika poole pealt ja mingite positsioonivalikute osas... see on koosolekute teema. Tuleb rahulikult kõik läbi vaadata. Mängu sees sai mõningad muudatused tehtud võrreldes algse plaaniga: näiteks Karl Rudolf Õigust surutud ülespoole. Aga muu plaani osas pidasin lõpuni kinni. 

Kuidas toimis koostöö peatreener Thomas Häberliga? Kas ta andis mängu ajal juhtnööre või olid otsused kõik enda omad?

Meil oli kokku lepitud küll, et nemad vaatavad mängu. See on tegelikult alati hea, kui on silmad tribüünil või teleripildil. Sealt on parem ülevaade kui varumeestepingilt ja nii saab teha täpsemaid otsuseid.

Vaheajal me natukene arutasime mõtteid, aga pigem polnud väga tihe suhtlus. Väga üksikud sõnavahetused. Võib-olla pigem selle poole pealt, et meid ootab ees Valgevene mäng ja mis mõtted-soovid sellega seoses on. 

Kas Valgevene vastu proovime minna sarnase lähenemise ja persoonidega või üritate paari-kolme päevaga midagi uut ja teistsugust juurutada?

See on homse-ülehomse päeva teema. Kuna esimese mänguga jaoks oli nii vähe aega, siis kõik [aur] läks selle mängu taktika mängijatele viimiseni. Pidime neile nii palju selgeks tegema, kui siin pooleteise päevaga sai. 

Mitu täiendust järgmisteks mängudeks juurde saate? Kes homme koondisega liituvad?

Minu andmatel peaks Matvei Igonen ja Märten Kuusk tulema Minskisse. Ja Kristo Hussar. Hetkel need kolm on kindlad. Teiste puhul (Markus Jürgenson, Pavel Marin ja Martin Käos - K.J.) on hetkel lahtine. Hoiame silma peal, mis olukord on. Kas on vaja kedagi appi kutsuda või mis võimalused meil kodus on.

Kolm debütanti – Maksim Paskotši, Karl Rudolf Õigus ja Bogdan Vaštšuk – kuidas nende esimese katsega rahule võib jääda?

Targa vastuse saab anda siis, kui mäng on üle vaadatud. Aga esmamulje on, et poisid olid tublid. Eks Maksim võib öelda [hiljem], kuidas oli tšehhidega kaitses maadelda. Sellega tuleb tippjalgpallis hakkama saada. Eks oli olukordi, kus ta jäi veel hätta, aga see kõik oli hea kool. Sama Õiguse kohta: tegi korralikku tööd ja kogus kilomeetreid. Häbenema ei pea, kuigi spordimehena on kindlasti kaotada valus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles