Eesti sõudmine jäi viimati esindamata Los Angelese olümpial

Ville Arike
, reporter
Copy
Jüri Jaanson osales kuutel olümpiamängudel ja võitis neil kaks medalit. Pildil medalimeeste vastuvõtt 2004. aastal Raekoja platsil.
Jüri Jaanson osales kuutel olümpiamängudel ja võitis neil kaks medalit. Pildil medalimeeste vastuvõtt 2004. aastal Raekoja platsil. Foto: Liis Treimann

Eesti sõudmisel on uhke ja pikk olümpiaajalugu, mis ulatub suisa 1912. aastasse. Siis võistles Venemaa koosseisus Hugo Maximilian (Mart) Kuusik, kes ühepaadivõistlusel kaotas poolfinaalis, aga on ROKi andmebaasis tagantjärele registreeritud kui kolmanda koha saaja.

Kahe suure sõja vahel esindas Eesti sõudmist Berliini olümpial Elmar Korko, kes pälvis 13. koha. Politseis ja kaitseliidus töötanud Korko saatus oli traagiline, ta mõrvati koos abikaasaga 1941. aasta juulis Tartus.

NSV Liidu koondises pääses esimese Eesti sõudjana olümpiamängudele Tiit Helmja 1968. aastal Mexicos. 1976 Montrealis sai ta koos Gennadi Kinkoga roolijata kahepaadil 7. koha, samadel mängudel võitis Raul Arnemann Nõukogude koondise roolijata neljapaadiga pronksi.

Järgmist olümplast tuli oodata 1988. aasta Souli mängudeni, mil ühepaadil murdis end Nõukogude koondisse Jüri Jaanson. Ta sai seal 8. koha. Iseseisva Eesti rivistuses käis Jaanson veel viitel olümpiamängudel, võites 2004. aastal ühe- ning 2008 koos Tõnu Endreksoniga kahepaadil hõbeda.

Kohe 1992 Barcelonas oli Eesti esindatud kolmes paadiklassis. Paariskahesel tulid Roman Lutoškin ja Priit Tasane neljandaks, ühesel Jaanson viiendaks ning võistlema pääses ka roolijata neljapaat.

Neli aastat hiljem Atlantas oli Jaanson üksi, 2000. aastal Sydneys aga tema kõrval ka Narva noormeeste kahepaat (Leonid Gulov, Andrei Šilin).

2004 Ateenas tegi olümpiadebüüdi Endrekson, kes sai kahesel koos Guloviga 4. koha. Taas oli olümpiaveel kolm paatkonda, paarisneljane tuli üheksandaks.

2008. aasta Pekingi mängud tähistasid Allar Raja ja Kaspar Taimsoo olümpiadebüüti neljapaadis koos Igor Kuzmini ja Vladimir Latiniga (9. koht). Eelmisel olümpial neljasesse kuulunud Andrei Jämsä võistles sel korral ühepaadil.

Juba mõni aasta varem oli sõudeliidu president Rein Kilk ristinud neljapaadi «pühaks lehmaks». Olümpiafinaali suudeti see esimest korda tüürida 2012 Londonis, kuid Endreksonil, Rajal, Taimsool ja Jämsäl jäi medalist veel kriipsu jagu puudu. See viga parandati Rios pronksiga.

Praegu Jämsä asemel paatkonda kuuluv Jüri-Mikk Udam tegi olümpiadebüüdi juba Londonis kahesel koos Geir Suursillaga. Toonaste Euroopa noortemeistrite jaoks oli saavutuseks juba mängudele pääsemine, seal lõpetati 13. kohaga.

Seega jäi Eesti olümpia sõudekanalil viimati esindamata 1984. aasta Los Angelese mängudel, mida NSV Liit niikuinii boikoteeris.

Loe ka: «Riost tõi Eestile medali neljapaat. Nädalavahetusel algab jaht Tokyo piletile»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles