Teenekas spordiajakirjanik Pundist: mulle räägiti, et ta tegi neid asju päris julmalt (4)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Valeri Maksimov 2007. aastal
Valeri Maksimov 2007. aastal Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

ETV saates «Pealtnägija» ütles spordiajakirjanik ja võrkpalliajaloolane Valeri Maksimov, et talle on meie seast lahkunud võrkpallitreeneri Raimund Pundi hirmsatest tegudest rääkinud terve võistkonnajagu mehi.

Eile saatis Eesti Treenerite Liit välja pressiteate, kus toodi välja, et teenekas võrkpallitreener Raimund Pundi väärkohtles aastakümneid lapsi.

«Pealtnägija» suhtles kahe väidetava Pundi ohvriga. Kumbki mees ei eitanud, et treeneriga oli probleeme, kuid üksikasjalikult nad neid lahata ei soovinud.

Telekaamerate ees oli valmis rääkima aga Maksimov, kes tundis Pundit ning käis koos temaga isegi võistlusreisil. Kuigi ta ise pole väärkohtlemist vahetult tunnistanud, on talle sellest rääkinud mitmed allikad. «Neid poisse, kes mulle neid asju rääkisid, oli terve võistkonna jagu. Aga nad ei taha seda oma nimega rääkida,» sõnas kuuel korral Eesti parimaks spordiajakirjanikuks valitud Maksimov.

Teeneka spordiajakirjaniku sõnul olid Pundi saavutused maailmas ainulaadsed. Tema juhendatud meeskonnad tulid aastatel 1969 (TSIK) ja 1982 (Tallinna Autobussipark) Eesti meistriks ning võitsid Nõukogude liidu noorte meistrivõistlustel neli kulda, neli hõbedat ja kolm pronksi. «Need on tõesti fenomenaalsed saavutused. Panime kõik selle arvele, et ta oli hea psühholoog,» lausus Maksimov.

Kuivõrd Pundi homoseksuaalsus oli avalik saladus, siis laste seksuaalne väärkohtlemine tuli paljudele üllatuseks. Kui «Pealtnägija» saatejuht Mihkel Kärmas küsis Maksimovilt, et äkki oli Pundi vaid homoseksuaal ning asi piirdus sellega, sai ta vastuseks: «Ma algul mõtlesin ka nii, aga mida aeg edasi, seda enam tuli välja, et ta tegi päris julmalt neid asju. Ta ähvardas, et sa ei lõpeta kooli, kui kõik välja räägid. Mulle öeldi, et ta kuritarvitas oma võimu õpetaja ja treenerina.»

Ent miks keegi ei sekkunud, kui Pundile omistatud hirmsad teod tõesti aset leidsid? «Imestan isegi selle üle. See pidi kõva hirm olema. Võib-olla kardeti kooli lõpetamata jääda. Sellepärast oldigi nõus sellega. See pidi kõva hirm olema.»

Pundi kommetest pihtis Maksimovile ka meie seast lahkunud võrkpalli olümpiavõitja Viljar Loor, kes oli üks Pundi õpilastest. «Küsisin tema käest, et kas on tõsi, et lükkasid Pundi eemale, kui ta tuli. Ta ütles, et jah, tõukasin teda. Ta tuli duširuumi tegema seda, mida ei tohi.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles