VIDEOD ⟩ Eesti korvpallinaiste valikturniir lõppes dramaatiliselt, ent olümpiapilet pole veel kadunud

Postimees Sport
Copy
Merike Anderson (viskel) ja eestlannad andsid küll endast parima, kuid olümpialootus luhtus paljuski ka nende enda eksimuste tõttu.
Merike Anderson (viskel) ja eestlannad andsid küll endast parima, kuid olümpialootus luhtus paljuski ka nende enda eksimuste tõttu. Foto: Fiba Basketball

Eesti naiste 3 x 3 korvpallikoondis püüdis sel nädalalõpul Austrias Grazis Tokyo olümpiapiletit. Kui neljapäeval tunnistati vaid võite, siis laupäeval ainult kaotusi.

Eestlannad pudenesid surnud ringis korvide vahega Grazis konkurentsist, ent asjaolude kokkulangemisel jõudsid nad nädala pärast Ungaris peetavale lisavalikturniirile. Selleks pidi kolme parem hulka jõudma Ungari või Jaapan ning jaapanlannad saidki ülesandega hakkama - kolmanda koha mängus alistati Hispaania 20:18. Lisaks neile pääsesid sellelt võistluselt olümpiaturniirile veel Prantsusmaa ja USA. 

Alagrupiturniir

Eesti – Valgevene 13:21

Kohtumise eel oli selge, et kui Valgevene võidab, on nii nemad, Eesti kui ka Holland alagrupiturniiri lõpuks kahe võidu ja kahe kaotuse peal ning määravaks saab korvide vahe.

Mäng algas tasavägiselt, ent Valgevene suutis ühel hetkel vahe sisse teha. Viimasel minutil oli tablool 19:13, mis tähendas, et Holland on korvide vahe mängus Valgevenest tagapool ning veerandfinaali edenemiseks oli Valgevenel vaja Eesti alistada just vähemalt kuue silmaga.

Meie naistel oli võimalus edasipääsu kaalukauss enda kasuks kallutada, ent nad ei suutnud vastu võtta ühtegi õlekõrt. Näiteks eksis Anna Gret Asi viimasel minutil kahel vabaviskel ning naiskond tegi ühe väga rumala pallikaotuse. Eesti kirstu lõi viimase naela Anastassija Suštšiki, kes oli 12 punktiga ka üleplatsinaine, kaugvise ning meie naiste olümpiaunistus sai läbi. Eesti parimana jäi Asi arvele kuus silma.

Eesti – Ungari 10:21

Ungari spurtis ette 4:0 ning Eesti pidi esimesi punkte ootama kaks minutit ja 54 sekundit, mil Jane Svilberg tabas kaugviske. Tõele au andes polnud Eesti madjaritele aga kordagi ohtlik, sest vastaste kõrgem tase oli ilmne alates esimesest minutist.

Nad mängisid head kaitset ning sundisid Eestit tegema palju pallikaotusi. Tõsi, mõne pallikaotuse puhul tuleb eestlannadel vaid peeglisse vaadata, sest sööduüritused olid ülimalt optimistlikud.

Ungari ridades valmistas meile kõige rohkem paksu pahandust kodustatud ameeriklanna Cyesha Goree. Füüsiliselt võimas mängija tõi kümme punkti ja 12 lauapalli. Viie silmaga oli meie resultatiivseim Merike Anderson.

Eesti – Holland 20:14

Meie naised pääsesid kohtumist 3:0 ja 5:1 juhtima ning kokkuvõttes sellest piisaski. Kahest punktist lähemale hollandlannad enam ei pääsenudki. Mänguaeg tiksus nulli seisul 20:14.

Anna Gret Asi tõi 7, Jane Svilberg 5, Kadri-Ann Lass ja Merike Anderson võrdselt 4 punkti.

Eesti – Sri Lanka 22:6

Vihma tõttu venis kohtumise algus mitu tundi, kuid kui pall mängu pandi jäi Sri Lanka naiskond kohe alguses eestlannade turmtule alla. Kahe minutiga mindi juhtima 8:2 ning kolm minutit enne mänguaja lõppu olid edunumbrid kasvanud 18:5 peale. Lõpuks võideti 22:6.

Kadri-Ann Lass viskas 11, Anna Gret Asi 6, Merike Anderson 4 ja Jane Svilberg 1 punkti.

Veerandfinaali pääsevad kõigi nelja alagrupi kaks paremat. Kahe vooru järel püsib lisaks Eestile täiseduga Ungari, kes sai jagu Valgevenest ja Hollandist. Mängud jätkuvad laupäeval.

Enne turniiri

Kolmapäeval Austrias Grazis alanud Tokyo olümpia kvalifikatsiooniturniiril jagatakse välja kolm suurvõistluse pääset. Eesti koosseisu kuuluvad Kadri-Ann Lass, Anna Gret Asi, Merike Anderson ja Jane Svilberg. Koondise peatreener on Siim Raudla.

Kvalifikatsiooniturniiril kuulutakse C-alagruppi koos Hollandi, Valgevene, Ungari ja Sri Lankaga. Pühapäeval toimuvatesse veerandfinaalidesse pääsevad alagruppide kaks esimest. Õhtul mängitakse poolfinaalid, mille võitjad pääsevad olümpiale, viimase koha OM-le saab kolmanda koha mängu võitja.

Cyesha Goree
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles