BLOGI JA GALERII ⟩ Flora oli Roversist üle ka võõrsil ja tegi Eesti klubijalgpalli ajalugu

Christopher Krutto
Copy

Tallinna FC Flora alistas Euroopa Konverentsiliiga play-off'i kordusmängus valitseva Iirimaa meistri Shamrock Roversiga 1:0 ja oli kahe mängu kokkuvõttes üle 5:2. Sellega tagati koht Euroopa Konverentsiliiga alagrupiturniiril.

Kohtumise ainsa värava lõi 57. minutil Rauno Sappinen, kellele see oli tänavusel eurohooajal juba kaheksandaks tabamuseks. Rohkemat pole kirjas ühelgi mängumehel, küll on aga Baseli ründaja Arthur Cabral ja Helsingi jalgpalliklubi edurivimees Roope Riski samuti kaheksa värava peal.

Flora värava eest peab vastutuse võtma Roversi puurivaht, kogenud 39-aastane Alan Mannus. Eestlase löök oli küll tugev ja kihutas värava suunas, kuid pall lipsas Mannuse kaenla alt läbi.

Avamängu eduseisu hoidmisele keskendunud Flora polnud rünnakutel küll üliterav, aga sama võib öelda Roversi kohta. Võimalusi küll tekkis, kuid pahatihti jäi iirlaste löökide ette Flora esikinnas Matvei Igonen, kes tegi mitu head tõrjet. 

Flora peatreener Jürgen Henn märkis pärast mängu pressikonverentsil, pärast väravateta viigiga lõppenud avapoolaega tuli tema hoolealustel olla kõigeks valmis. «Teadsime, et tõenäoliselt mängivad nad rohkem pikki palle,» rääkis peatreener. «Meie värav tuli keskväljal pallivõidust, mis nõuab palju tööd. Kui surve on oma kastis, siis võib sinna kinni jääda ja see nõuab palju meetreid, et välja saada. Mängu lõpp oli kontrolli all ja ma arvan, et meeskond tundis ohukohad hästi ära, kust vastane väravat tahtis.»

Enne mängu:

Play-off'i võidu korral ootaks Florat Konverentsiliiga alagrupifaas. Sellega kaasneks omakorda veel vähemalt kuus kõrgetasemelist euromängu ja 2,94 miljonit eurot. Arvestades, et nende esindustiimi tänavune eelarve on 1,35 miljonit ja kogu klubil 2,9 miljonit eurot, ei saa eurosarjas olgu või tugevuselt kolmandasse alagruppi jõudmise tähtsust alahinnata.

Avamängust on florakatelt all küll kaheväravaline puhver, kuid peatreener Jürgen Henn kinnitas enne mängu toimunud pressikonverentsil, et kohtumiseks valmistumist see nende puhul kuidagi ei mõjutanud.

«Meie jaoks see hoiakut ei muutnud. Pigem muudab see [kaheväravaline kaotusseis] vastased ründavamaks ja ohtlikumaks. Nemad on need, kes ei saa tulla hoidma. Meie peame olema aga valvsad, et ei muutuks liiga ettevaatlikuks,» sõnas juhendaja.

Iirlased ise on igatahes äksi täis ning nende peatreener Stephen Bradley vandus Shamrocki pressiüritusel, et eelmisel nädalal Florale allajäämine oli ühekordne juhus. «Me tegime mõned kohutavad vead, nii meeskondlikult kui ka individuaalselt, ning meid karistati selle eest,» lausus ta.

Arvestades, et Flora treeneritebrigaad on Roversi meeskonda nüüd kaks nädalat pulkadeks lahti võtnud, siis kas avamängus jooksid iirlased tõepoolest lati alt läbi või sai Lillekülas näha ikkagi enam-vähem nende tavapärast taset?

«Suures pildis mängisid nad ikkagi oma mängu,» leidis Henn. «Esimeses ringis [Bratislava] Slovani vastu ei loobunud nad kummaski mängus oma stiilist (avamäng kaotati 0:2, kodus võideti 2:1, ent edasi ei pääsetud – K.J.) ja suures pildis nägime meiegi, milline nende mäng peaks välja nägema. Aga kodus ja eriti seisus, kus tiimil on selg vastu seina, peame olema valmis selleks, et nad leiavad veel jõuvarusid ja panevadki mängu kogu oma energia.»

«Võib eeldada, et nad tulevad kohe kiiret väravat jahtima. Meie peame selleks aga valmis olema, et nad tahavad kohe algusest peale survestada. Samas peame olema valmis igasugusteks stsenaariumiteks: me ei tohi lasta ennast kõigutada, kui värava lööme meie või kui nemad. Peame olema ise vaimselt stabiilsed,» jätkas juhendaja, kes sai sarnaselt hoolealustele pärast avamängu võitu palju toetavaid sõnumeid.

Mida Henn veel mängueelsel pressikonverentsil rääkis, saab lugeda SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles