Õigusteadlane: Eesti ei ole kohustatud Andrus Veerpalut Austriale välja andma

Postimees Sport
Copy
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Mihkel Maripuu

Sel nädalal pidi Innsbruckis kohtu ette astuma Andrus Veerpalu, kes aga Austriasse kohale ei ilmunud. Õigusteadlane ja Tartu ülikooli kriminoloogia professor Jaan Ginter arvab, et Eesti pole kohustatud Veerpalut Austriale välja andma.

«Edasi hakkab asi palju sõltuma Austria poolest: kas nad leiavad, et asi on selline, et peaks välja andma Euroopa vahistamismäärust,» leidis Ginter ERRile antud intervjuus. «Nad saavad nii teha, aga kui nad otsustavad seda kasutada, siis antud juhul on olukord selline, et Eesti ei ole kohustatud selle alusel Veerpalut välja andma.»

«Seda on võimalik välja anda juhul, kui karistatav on vähemalt üheaastase vangistusega riigis, kus seda tahetakse välja anda. Spordipettus on Austrias karistatav kuni kolmeaastase vangistusega, ehk sinna alla ta läheb.

Aga ma ei tea, et meil oleks Eestis sellist praktikat olnud, kus oleks taotletud kellegi välja andmist juhul, kui Eesti pool ei ole kohustatud välja andma,» ütles kriminoloogia professor.

Esmaspäeval pidid Innsbruckis kohtu ette astuma suusatamise olümpiavõitja Veerpalu ja tema kunagine hoolealune, endine Kasahstani koondislane Aleksei Poltoranin. Kumbki mees Austriasse kohale ei ilmunud.

«Kaks kaitsealust, Andrus Veerpalu ja Aleksei Poltoranin ei ilmunud tänasele kohtuistungile. Kuna puudusid tõendid kohtukutse kohaletoimetamise või nende praeguse aadressi kohta, siis istung lõpetati,» selgitas Innsbrucki maakohtu asepresident Andreas Stutter.

Menetluses Andreas Veerpalu vastu peaks istung toimuma 15. oktoobril. «Eesti ametivõimudele on esitatud vastastikkuse õigusabi taotlus isiku kohale toimetamise kohta. Me pole veel vastust saanud,» lisas Stutter.

2019. aastal Austrias Seefeldis toimunud põhja-suusaalade MMil lahvatanud dopinguskandaal pole veel lõpplahenduseni jõudnud. Operatsioon «Aadrilaskmine» tuli ilmsiks tunamullu 27. veebruaril, kui viis suusatajat, nende hulgas Eesti koondislased Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu, peeti Seefeldi MMil kinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles