Martin Müürsepa nimi talletatakse NBA väljakule

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Martin Müürsepp oma kunagisel NBA-mängijakaardil.
Martin Müürsepp oma kunagisel NBA-mängijakaardil. Foto: Twitter @TheSchmo312

Kuigi Martin Müürsepa NBA-vägiteod jäävad praeguseks juba vaat et veerandsaja aasta taha, pole teda ei siin ega sealpool Atlandi ookeani unustatud.

Eestlased ei saakski seda teha, oli ta ju meie esimene korvpallur unelmate liigas. Ameeriklased... pigem saaksid, sest nende jaoks oli ta lihtsalt järjekordne leegionär, kes pidas NBAs vastu kaks hooaega. Ent meie mehe viimane leivaisa Dallas Mavericks peab Müürseppa ühes teiste endiste mängijatega jätkuvalt meeles.

Seda koguni nii palju, et Mavericks kirjutab kõikide oma endiste mängijate nimed oma uuele parketile. Ühtekokku kirjutatakse korvpallipõrandale seega 337 mehe nimed.

Müürsepp mängis NBAs kaks hooaega. Kõigepealt käis ta hooajal 1996/97 kümnes kohtumises väljakul Miami Heati eest (keskmised näitajad 1,7 punkti, 0,5 lauapalli, 0,3 söötu), kuid seejärel vahetati ta Dallas Mavericksi, kus ta käis pooleteise aasta jooksul väljakul veel 73 kohtumises. Müürsepa NBA-karjääri keskmisteks näitajateks jäid 3,7 punkti, 1,6 lauapalli ja 0,5 korvisöötu.

Meie mehe NBA-karjäär lõppes 1999. aastal. Mäletatavasti oli NBAs hooajal 1998/99 tööseisak. Klubiomanikud ei jõudnud kokkuleppele palgatingimustes ning NBAs ei peetud pool aastat ühtegi kohtumist. Lõpuks lühendati 82-mänguline põhihooaeg 50 mängu peale.

Müürsepp on hiljem aga selgitanud, et NBA tööseisak polnud otsene põhjus, miks ta unelmate liigasse enam ei naasnud. Nimelt vahetas Mavericks Müürsepa toona Phoenix Sunsi, kes omakorda vahetas eestlase Chicago Bullsi. «Mulle ei meeldinud seal. Mul oli meel must, et mind vahetati suve jooksul mitmendat korda teise klubisse. Mõtlesin, et teen Euroopas paar hooaega,» meenutas Müürsepp.

Vanast Maailmast sai Müürsepp mitmeid ahvatlevaid pakkumisi ning NBAsse enam ei naasnudki. Võimalus oli tal selleks olemas. 2003. aastal tegi ta Boston Celticsi ridades kaasa NBA suveliigas ning teenis klubilt ka pakkumise. Toona otsustas Müürsepp aga Kaasani Unicsis mängimise kasuks.

«Ma pole oma NBA saavutuste üle õnnelik. Selleks, et seal liigas läbi lüüa, oleks vaja rohkem aega. Kui sind valitakse draft'i lõpus, on raske viis või kümme miljonit teenivat mängijat üle mängida. Seda ka treeneri seisukohalt. Mõni peab NBAs viis aastat pingil istuma ja oma aega ootama,» on Müürsepp öelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles