Venemaa suusatreener: miks me ei ava Marit Björgeni vanu dopinguproove?

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Marit Björgen.
Marit Björgen. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Kaheksakordne olümpiavõitja ja 18-kordne maailmameister Marit Björgen avaldab uuel nädalal elulooraamatu, kus avaldab muuhulgas, et temagi dopinguproovist on leitud keelatud ainete jälgi. 

See juhtus 2017. aasta MMil, kus tema organismist leiti 19-norandrosteendiooli jälgi. Karistust norralannale siiski ei määratud, sest Björgen kasutas sel ajal menstruaaltsükli muutmiseks Primolut-N nime kandvat preparaati, kust aine ka pärines. Seda kinnitas ka Norra koondise arst Petter Olberg, kes lisas, et naiste seas on tegemist sagedasti kasutatava ravimiga. 

Tagantjärele päevavalgele tulnud fakt on mõistetavalt šokeerinud paljusid, ent eriti marus näivad olevat Venemaa suusatajad.

Näiteks Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe oli täiesti endast väljas, kui kuulis Björgeni raamatus avaldatut. «Olin šokeeritud. Olen teda alati jälginud ning pidasin Björgenit suurepäraseks sportlaseks. Nüüd on mul palju küsimusi. Esiteks tahaksin teada, mida tähendab üldse sellisel juhul dopingutarvitamine ning milliseid karistusi sportlastele määratakse,» lausus ta.

Venemaa suusakoondise treener Igor Sorin leiab nüüd, et selle uudise valguses tuleks tagantjärele üle käia kõik Björgeni dopinguproovid. 

«Kuidas võtta ravimit, mis ei sisalda justkui midagi keelatut, kuid proov osutab vastupidist? Tahaksin kuulda mitte Norra koondise arstide, vaid professionaalsete farmakoloogide arvamust. Kui selline asi juhtus, siis miks mitte avada Björgeni kümne aasta dopinguproovid, selline võimalus on WADA reeglite järgi olemas,» küsis Sorin. 

Lisaks häiris juhendajat meedia näiline silmakirjalikkus. «Miks [Saksamaa uuriv spordiajakirjanik] Haio Zeppelt, kes muidu teeb uurimusi ja võitleb puhta spordi eest, nüüd vaikib?. Meid (Venemaad - toim.) mattis ta küll maha. Miks mitte teha nüüd sama riigiga, kus ühel alal on ette näidata koguni kolm dopingujuhtumit,» viitas ta Therese Johaugi ja Martin Johnsrud Sundby positiivsetele testidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles