Tursunov tunnustas Kontaveiti: ta oli valmis end muutma (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Dmitri Tursunov (taamal) jälgimas Anett Kontaveidi mängu.
Dmitri Tursunov (taamal) jälgimas Anett Kontaveidi mängu. Foto: Rob Prange

Tennise Eesti esireketi Anett Kontaveidi treener Dmitri Tursunov avas ETV spordiuudistele antud intervjuus enda palkamise tausta ning avas enda mõttemaailma treenerina. 

Juhendaja sõnul pöörduti tema poole ühest agentuurist, kes parasjagu Kontaveidi jaoks treenerit otsis. «See oli tõesti ootamatu, helistati agentuurist, mis Aneti jaoks töötas. Küsiti, kas ettepanek pakub mulle huvi või ei. Ütlesin, et jah, huvitab. Seejärel pidin vaatama mitut matši, kus Anett mängis, et mul oleks ideid, mõtteid, mida võiksin Anetile soovitada,» alustas venelasest juhendaja. 

Tursunovi sõnul oli Kontaveidil valida mitme treeneri vahel, kuid lõpuks otsustas ta just temale võimaluse anda. «Tutvustasin oma nägemist, kuidas Anett võiks oma mängu parandada. Pärast seda tegid nad ettepaneku Anetiga otse suhelda. Rääkisime korra, siis veel teise ja siis soovisime katseaega, milleks oli turniir Ameerikas. Pärast seda tuli otsustada, kas jätkata või mitte. Talle meeldis ja mulle meeldis,» sõnas Tursunov.

Oma metoodikast rääkides lausub Tursunov, et tema ülesanne on anda vaid infot, kuid selle kasutamise otsustab sportlane ise. 

«Paljud mängijad kardavad teha muudatusi oma mängus, aga siin tuleb Anetti tunnustada, sest tema oli valmis midagi muutma. Kui mängija on muutusteks valmis, võtab kuulda, riskib, sest kunagi ei tea, kas see muutus aitab sind või mitte. Teed selle muutuse ja alles pärast näed tulemust. Ta oli selleks täiesti valmis,» tunnustas juhendaja hoolealust. 

Erinevates intervjuudes on Kontaveit ka maininud, et Tursunov aitab tal väljakul ennast vabamalt tunda. Mis on selle saladus?

«Palju sõltub psühholoogilisest meelestatusest. Kui sa ei ole endas kindel, siis sattud matši käigus paanikasse: hakkad kartma mingite asjade tegemist. Seega psühholoogilne meelestatus on tähtis,» kostis Tursunov. 

«Võib-olla ma aitasin tal oma mängu mingil määral lihtsamaks muuta. Esiteks oli tal vaja mõista, mille arvelt ta saab võita ja mis asjad teda segavad. Mille tegemine väljakul on tema jaoks ohtlik. Kui sa liiga palju väljakul mõtled, jääb tegutsemiseks vähe aega. Seepärast esiteks sa harjutad mingeid asju, sa treenid lihtsamaid lahendusi väljakul ja seejuures pead täpselt aru saama, et kahele-kolmele asjale tuleb koondada tähelepanu. Suurim keerukus oli selles, et mõista, mida on vaja tal täiendada, lisada ja millele ei tasu tähelepanu osutada,» sõnas Tursunov.

Kuidas tulla toime suure tähelepanuga?

Kontaveit on praegu Eesti üks populaarsemaid sportlasi ning see tähendab suurt tähelepanu. Tursunovi sõnul on viimased triumfid ootusi Kontaveidi suhtes tõstnud, kuid sportlane ei peaks sellele tähelepanu pöörama.

«Anett võidab praegu, tehes teatud asju. Sellepärast ei maksa neid muuta, ei maksa mõelda sellele, et mida ootab temalt president, olümpiakomitee või ema-isa. Sel pole vahet, mida nad ootavad. Sa ei suuda absoluutselt kõigi ootusi õigustada. Keegi on sinu mänguga rahul, keegi räägib, et sa mängid halvasti. Keegi ütleb, et pead olema esimene, keegi aga arvab, et sa ei peaks üldse tennist mängima. Kuid seda peab õigesti tajuma. Peab mõistma, et inimestel on ootusi. Kaks kuud tagasi ei oodanud keegi, et sa need turniirid võidad. Praegu sa võidad ja seepärast kõik ootavad palju. Ent sellesse tuleb suhtuda täpselt samamoodi kui kaks kuud tagasi: keskenduda oma tegevusele ja mitte mõelda asjadele, mis jäävad väljaspoole tenniseväljakut,» lausus Tursunov.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles