BLOGI ⟩ Maailma 9. reketiga ägedalt võidelnud Kanepi jõud rauges veerandfinaali otsustavas setis (17)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Kaia Kanepi Austraalia lahtistel.
Kaia Kanepi Austraalia lahtistel. Foto: Tertius Pickard/AP/Scanpix

Kaia Kanepi kaotas Austraalia lahtise tenniseturniiri veerandfinaalis pingelises lahingus maailma üheksandale reketile, 20-aastasele poolatarile Iga Swiatekile 6:4, 6:7 (2), 3:6.

Kohtumise eel oli selge, et tunamullu Prantsusmaa lahtistel triumfeerinud noor, 20-aastane poolatar on soosik. Hea liikuvuse, kaitsemängu ja agressiivsuse poolest tuntud Swiatek haaraski ohjad.

Skooriliselt polnudki vahe esialgu väga suur, ent Kanepi loovutas esimeses kolmes oma servigeimis vastasele vähemalt ühe murdepalli. Nendest ainuski aga ei realiseerunud.

Edu tõi eestlaslik visadus ja kannatlikkus. Pealtnäha vastu mängukäiku teenis seisult 3:3 hoopis esimeselt võimaluselt murde Kanepi. Sealt alates muutus matš järjest võrdsemaks.

Heaks näiteks oli üheksas geim, kus eestlannal oli kasutada koguni viis murde- ja settpalli. Punkt-punkti heitlus kestis lõpuks kokku neli sekundit alla 16 minuti, kuniks Swiatek oma viienda geimpalli ära kasutas. Pikki pallivahetusi ja geime sai näha kõvasti.

Õnneks Kanepi tagasilöögist masti maha ei lasknud. Ta pidi küll kõvasti vaeva nägema, ent hoidis oma pallingut ja võitis pingelise avavaatuse 6:4.

Esialgu paistis, et hea emotsioon kandus üle ka teise setti. Kanepi murdis kohe kindlalt Swiateki pallingu, oli endagi servil 40:15 peal, ent andis selle siiski käest. Järgnesid korralikud Ameerika mäed.

0:1 taha jäänud poolatar võitis neli geimi jutti ja paistis, et sett on tehtud. Kanepi aga arvas teisiti! Ta vastas omakorda 3:0 vahespurdiga ning kaalukausid võrdsustusid taas. Parema selgitamiseks läks tarvis kiiret lõppmängu.

Siis hakkasidki asjad vaikselt selgeks saama. Swiatek ei jätnud vastasele kiires lõppmängus võimalust, pannes oma paremuse maksma 7:2. Tasuks otsustav sett.

Juba kaheksandikfinaali järel kerget väsimust tundnud Kanepi jaks rauges. Üks lihtviga ajas teist taga. Varem sisse kukkunud võimsad eeskäe-pommid maandusid audis või võrgus. Seisuliselt püsis eestlanna mängus, ent tegelikult oli kontroll vastase käes.

Samuti esimest korda Austraalias nõnda kaugele jõudnud Swiatek pani oma paremuse maksma 6:3, võites kogu matši kolme tunni ja ühe minutiga. Statistika tõestas, et Kanepi mäng lagunes: viimases vaatuses tegi ta 22 lihtviga – mida tal ikka sisse tuleb –, ent vaid 5 äralööki. Eelneva kahe seti peale olid need näitajad kokku 40/30.

Enne mängu

Kanepi ja Swiateki duell on paigutatud Austraalia lahtiste peaväljaku Rod Laver Arena teiseks kohtumiseks märkega «mitte enne kella 4». Päeva esimeses kohtumises lähevad vastamisi ameeriklanna Danielle Collins ja prantslanna Alize Cornet. Too kohtumine algab kell 2. 

Kuigi Kanepi on Swiatekist 16 aastat vanem, ühendab neid Austraalia lahtistel fakt, et kumbki polnud varem jõudnud veerandfinaali. Eestlanna parimaks oli seni kolmas, noorel poolataril neljas ring. 

Andekas Swiatek üllatas tennisemaailma 2020. aasta sügisel Prantsusmaa lahtiste võiduga. Rohkem polnudki ta slämmidel neljandast ringist kaugemale jõudnud, WTA-turniiri karikaid leiab tema auhinnakapist kolm ehk ühe vähem kui Kanepil. 

Austraalias saabus Swiatekil esimene raskem hetk kaheksandikfinaalis, kus ta vajas Sorana Cirstea mahamurdmiseks kolme setti: 5:7, 6:3, 6:3. Eelnevalt alistas poolatar 6:3, 6:0 Harriet Darti, 6:2, 6:2 Rebeca Petersoni ja 6:2, 6:3 Darja Kasatkina.

Veel maailma edetabeli 115. kohal asuv Kanepi vajas Angelique Kerberist ja Marie Bouzkovast jagusaamiseks samuti vaid kahte setti. Maddison Inglisega, aga eriti Arina Sabalenkaga tuli juba rohkem vaeva näha. 

Meie teine reket on nüüd jõudnud vähemalt korra veerandfinaali kõigil slämmidel. Järgmine samm oleks juba igas mõttes ajalooline, sest suurturniiril pole ükski Eesti tennisist varem nelja tugevama sekka pääsenud*. 

Kanepi ja Swiatek pole omavahel varem vastamisi läinud. «Olen teda mängimas näinud, aga me pole omavahel kordagi kohtunud. Ma ei tea, kuidas tema löögid mulle sobivad. Aga tahan kindlasti hästi mängida,» keskendub Kanepi eelkõige enda esitusele – nagu ikka!

*Fakt puudutab individuaalarvestust, Toomas Leius jõudis 1971. aastal koos Winnie Shaw'ga segapaarismängus Prantsusmaa lahtiste finaali. Maret Anil õnnestus koos Libuše Průšovága 2004. aastal jõuda Austraalia lahtistel naispaarismängus poolfinaali.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles