Sõda FISi plaane ei muuda: Venemaal toimuvad sel nädalal MK-etapid, mida maailm boikoteerib (15)

Karl Mihkel Eller
Copy
Suusakrossi MK-etapp. Foto on illustratiivne.
Suusakrossi MK-etapp. Foto on illustratiivne. Foto: Anders Wiklund/TT/SCANPIX

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) ei pidanud Venemaa alustatud sõda Ukrainas piisavaks põhjuseks, et ära jätta selleks nädalaks Venemaale planeeritud kaks MK-etappi. Reede hommikul toimunud suusakrossi MK-etapi kvalifikatsioonist võtsid osa vaid Venemaa sportlased, kõik teised otsustasid võistlust boikoteerida.

Täiendus: pärastlõunal teatas FIS ametlikult, et on otsustanud Venemaalt kõik tänavuse hooaja MK-etapid ära võtta.

Kuna Tšeljabinskis toimuv MK-etapp on esimene pärast Pekingi olümpiamänge, siis reisis kogu suusakaravan Venemaale otse Hiinast. Neljapäeval toimunud Venemaa sissetung Ukrainasse tuli kõigile ehmatusena.

Nii loobusid kõik Tšeljabinskis Sunny Valle nimelises suusakeskuses asuvad sportlased võistlemisest. Erandiks vaid kuus Venemaa meest ja seitse Venemaa koondise naist, kes kvalifikatsioonis omavahel mõõtu võtsid.

Kummastava vaatepildi põhjuseks on otsustusvõimetu FIS, mis ei langetanud otsust MK-etapp ära jätta, sest nende hinnangul oht võistlejatele puudub ning võistluspaik on turvaline.

«Mõlemad võistluspaigad on jäänud konfliktist puutumata. FIS jälgib sündmusi pingsalt ning teeb kõik, et garanteerida sportlaste turvalisus,» ütles FIS portaalile insidethegames.

Kuna FISi hinnangul polnud MK-etappi võõrustava riigi sõja alustamine naaberriigi territooriumil piisav põhjus võistluse ärajätmiseks, siis võtsid otsustamise enda peale sportlased. Maailma tippu kuuluv austraallanna Danielle Scott teatas neljapäeval, et lahkub Venemaalt ja ei võistle seal toimuval MK-etapil. Nagu näitas reedene kvalifikatsioon, siis otsustasid sama teha ka teiste koondiste liikmed.

FISi egiidi all on Venemaale planeeritud sel nädalal veel MK-etapp vigurhüpetes (Jaroslavl), märtsikuusse aga murdmaasuusatamise (18.-20. märts Tjumenis) ja suusahüpete (19.-27. märts Nižni Tagilis ja Tšaikovskis) MK-etapid.

Sel nädalal Moskvas toimuma pidanud lumelaua MK-etapp jäetakse siiski ära, samuti tühistati järgmiseks nädalaks Kemerovosse planeeritud mogulsuusatamise võistlus.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles