Donetski vutiklubi spordidirektor kirjeldas sealset evakuatsioonikaost ja tänas UEFA presidenti

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Darijo Srna on Donetski Šahtari esindanud enam kui 500 mängus.
Darijo Srna on Donetski Šahtari esindanud enam kui 500 mängus. Foto: imago sportfotodienst

Suurema osa karjäärist Donetski Šahtari jalgpalliklubis veetnud ning 2019. aastast sealsamas spordidirektorina töötav Horvaatia vutilegend Darijo Srna kirjeldas The Guardianile Ukraina evakuatsioonikaost.

Srna on 24. veebruari hommikust alates, mil Vene väed Ukrainasse tungisid, tegelenud oma mängijate riigist välja saamisega. Ülesanne, mis pole olnud sugugi kergete killast.

«Organiseerisime klubiga kaks bussi, kuid mõistagi ei saanud me kellelegi kinnitada, et sõit tuleb turvaline. Sõja teisel päeval hakkasid erinevad saatkonnad juba meile ütlema, et nad pole võimelised meid aitama ning kuna olukord oli ebaturvaline, tuli meil ööbida erinevates hotellides,» sõnas Srna. 

«Vaikselt hakkas ka paanika pead tõstma: esimestel päevadel ringles nii palju uudiseid, millest osa oli ka väärinfo. Lähedased ja sõbrad aga ainult helistasid sulle ja käskisid riigist välja saada. See [lahkumise] surve on väga suur ning tol hetkel pole lihtne rahulikuks jääda,» jätkas vutimees, kes enda sõnul siiski ei paanitsenud. 

«Ma olin rahulik, kuid samaaegselt ka kartsin. Olen korra seda kõike juba läbi elanud,» viitas ta 2014. aastale, mil ta põgenes Donetskist kõigest kolm päeva enne toonast lennujaamarünnakut.

Kuigi viimase kahe nädala kirjeldamiseks kasutab ta sõna – kaos –, saab ta praeguseks rahulikuma südamega hingata: nimelt on kõik klubi leegionärid riigist välja toimetatud.

Oma abikäe selles osas ulatasid ka Ukraina jalgpalliliidu president Andri Pavelko ja Euroopa alaliidu (UEFA) juht Aleksander Čeferin, kes aitas isiklikke sidemeid kasutades Ukrainast minema näiteks Brasiilias sündinud Junior Moraesi. 

«Nad näitasid, et pole mitte ainult suured juhid, vaid ka suured inimesed. Čeferin võttis seda missiooni kui enda pere aitamist. Sõjas saad päriselt teada, kes on sinu sõbrad ja kes mitte: kes ulatab sulle raskel hetkel klaasi vett. Täna on see vägagi oluline,» lõpetas Srna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles