MEISTRITE LIIGA ⟩ Vanameister Benzema kübaratrikk kukutas PSG, City võimaldas varuväravavahil ajalugu teha (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Karim Benzema kukutas Pariisi Saint-Germaini.
Karim Benzema kukutas Pariisi Saint-Germaini. Foto: JUANJO MARTIN

Kui teisipäeval edenesid jalgpalli Meistrite liigas veerandfinaali Müncheni Bayern ja Liverpool, siis kesknädalal liitusid nendega Madridi Real ja Manchester City. 

Kuna Pariisi Saint-Germainil (PSG) oli kodustaadionil toimunud kaheksandikfinaali avamängust Madridi Reali vastu all 1:0 eduseis, läksid nad Santiago Bernabeule selge kontrarünnaku taktikaga. 

Real haaraski kohe algusest initsiatiivi ning kuigi neil õnnestus PSG mängijad endast võrdlemisi kiiresti välja ajada, siis külaliste kaitsemüürist läbi murdmine neil seevastu ei õnnestunud.

Ärevast algusest kosunud prantslased said kohtumise edenedes aina rohkem mängu sisse ning üritasid igal võimalusel välkkiire Kylian Mbappe kaudu vastu rünnata. Kahel puhul suutis Reali puurilukk Thibaut Courtois küll kesktormaja peatada, kuid 39. minutil jäi belglane võimetuks: Mbappe viis PSG 1:0 juhtima. 

Eeltöö tollele tabamusele tegi teine PSG superstaar Neymar ning statistikagurmaanid Optas raalisid välja, et duo Neymar-Mbappe on viie Meistrite liiga hooajaga kombineerinud nüüd 12 tabamust, mida on tunduvalt rohkem kui teised tandemid. Nende arvutuste põhjal on järgmised ründeduod Lionel Messi-Luis Suarez ning Roberto Firmino-Mo Salah, kes mõlemad kombineerinud omavahel seitse väravat. 

Ühtlasi oli 23-aastase Mbappe jaoks tegemist karjääri 11. play-off tabamusega Meistrite liigas. Kui esmapilgul see number just liiga suur ei tundu, siis enamat on sõelmängudes suutnud vaid Lionel Messi (12) ja Cristiano Ronaldo (23).

Kuigi Mbappe sahistas kohtumises veel kahel korral värvavõrku, siis ülejäänud puhkudel fikseeriti enne tabamusi suluseis, mistõttu need ei lugenud.

Kylian Mbappe.
Kylian Mbappe. Foto: IMAGO/Pressinphoto/Scanpix

Realil õnnestus kohtumine viigistada alles 61. minuti ning selleski mängis suurt rolli PSG ise, kui nende väravavaht Gianluigi Donnarumma otsustas pärast tagasisöötu oma trahvikastis trikitama hakata. Teda atakeerima tulnud Karim Benzema takistas kehakontakti abil puurivahi lahtilööki – PSG mehed lootsid viga, mida aga ei tulnud – ja pall põrkas ette Vinicius Juniorile. Too lükkas mänguvahendi rahumeeli tagasi Benzemale ja prantslane tegi paari meetri pealt seisuks 1:1.

Teistkordselt sahises PSG väravavõrk 75. minutil, kui Luka Modric leidis osava läbisööduga spurtiva Viniciuse. Kasti jõudes hakkas brasiillane aga konksutama ning esmapilgul näis rünnak nurjuvat, kuid seejärel lükati pall tagasi Modricile, kes leidis osavalt Benzema ja Reali eest oma 500. kohtumist pidanud prantslane tegi skooriks 2:1. 

Seejärel möödus kõigest minut, kuni PSG mängis keskringist palli lahti, kaotas selle ja taas oli Vinicius nende kasti suunas spurtimas. Keskkaitsjal Marquinhosel õnnestus küll löögiüritus blokeerida, kuid sealt põrkas pall täpselt Benzema jalale, kes parema jala välisküljega vormistas kübaratriki ja lõppskoori 3:1. Prantslase teist ja kolmandat tabamust lahutas sealjuurest kõigest 106 sekundit. 

Lisaks sai Benzemast 34 aasta ja 80 päeva vanuselt vanim Meistrite liigas kaabutrikiga maha saanud mängija. Varasem tippmark kuulus Oliver Giroud'le, kes oli 2020. aasta detsembris Sevilla võrku neli palli lüües 34 aastat ja 64 päeva vana.

Madridi Real – Pariisi Saint Germain 3:1 (kokkuvõttes 3:2)

(61., 76., 78. Karim Benzema – 39. Kylian Mbappe)

Manchester City ja Lissaboni Sportingu vahelises kaheksandikfinaalis erilist pinget mängus polnud, kuna inglastel oli avalahingust all koguni 5:0 eduseis. Koduväljakul toimunud korduskohtumises olid nad küll selgelt üritavam pool, kuid tabalukku neil lahti muukida ei õnnestunud. 

Tõsi, korra käis küll pall väravas, kuid Gabriel Jesuse 47. minuti tabamus tühistati suluseisu tõttu. 

Kohtumise 73. minutil vahetas City peatreener Pep Guardiola välja ka oma põhiväravavahi Edersoni, saates tema asemel väljakule Scott Carsoni.

Scott Carson sekkumas Edersoni asemel.
Scott Carson sekkumas Edersoni asemel. Foto: CRAIG BROUGH/Reuters/Scanpix

See on märkimisväärne, kuna 36-aastase inglase eelmine Meistrite liiga kohtumine pärines hooajast 2004/05, kui ta kaitses veerandfinaalis Juventuse vastu Liverpooli väravat. See, kahe kohtumise vahele jääv 16 aasta ja 338 päeva pikkune vahe, on uus Meistrite liiga rekord.

Manchester City – Lissaboni Sporting 0:0 (kokkuvõttes 5:0)

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles