Natsitervitusega «hiilanud» noorele Venemaa võidusõitjale määrati esimene karistus (2)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Artjom Severjuhhin.
Artjom Severjuhhin. Foto: Kuvatõmmis

Portugali kardisõidu EM-etapil triumfeerinud ja poodiumil natsitervitusega võitu tähistanud 15-aastane Artjom Severjuhhin sai teada esimese tagajärje.

Rahvusvahelise autoliidu (FIA) uurimine veel käib, kuid Itaalia alaliit otsustas noorelt venelaselt võtta litsentsi. Severjuhhin sai saapamaa lipu all võistelda, kuna tema enda koduriigil lasuvad sissetungi tõttu Ukrainasse sanktsioonid.

«Erakorralisel koosolekul otsustasime, et Artjom Severjuhhini mõtlematu ja lubamatu käitumise osas tuleb viivitamatult reageerida,» põhjendas Itaalia autoliit RIA Novostile.

Nad lisasid, et noor sportlane oli lugupidamatu ega austanud spordi põhimõtteid ja -tõdesid. Litsentsi võtmine olevat olnud möödapääsmatu.

Kui esialgu ei võtnud Severjuhhin toimunut eriti tõsiselt, siis hiljem üritas ta end välja vabandada. 

«Tahan paluda vabandust EM-etapil juhtunu eest. Poodiumil seistes tegin žesti, mida paljud pidasid natsisaluudiks. Aga see ei olnud see. Ma ei ole kunagi natsismi toetanud ja pean seda üheks suurimaks inimsuse vastaseks kuriteoks,» lausus Severjuhhin.

«Sõitsin Itaalia litsentsiga ja võitsin võistluse Itaalia lipu all. Kutid, kes poodiumi ees seisid, ütlesid mulle, et vastu rinda löömine on Itaalias tänu avaldamine. Kuidas kõik ülejäänu juhtus, ei oska ma selgitada. Tean, et olen süüdi. Tean, et olen rumal. Mind on juba karistatud. Palun saage aru, et ma ei toetanud selle žestiga natsismi ega fašismi. Mul ei olnud plaanis kedagi solvata.»

Tõenäoliselt sellest ei piisa, sest kuuldavasti plaanib FIA määrata Severjuhhinile eluaegse võistluskeelu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles