ROK lükkas tagasi ettepaneku Venemaa-vastasest lisasanktsioonist

Karl Mihkel Eller
Copy
ROKi president Thomas Bach.
ROKi president Thomas Bach. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) ütles, et nad pole peatanud oma Venemaa liikmete ja auliikmete staatust, sest nad ei esinda otseselt oma riiki. ROK oli taolise avalduse sunnitud tegema pärast seda, kui Šveitsi spordiminister Viola Amherd tegi president Thomas Bachile ettepaneku peatada vene ametnike volitused.

ROK teatas, et nad ei ole Venemaa ametnike vastu meetmeid kasutusele võtnud, kuna nad ei esinda oma rollides Venemaad ning ei mängi koosolekutel aktiivset rolli. «Olümpiaharta kohaselt ei ole ROKi liikmed oma riigi esindajad ROKis.

Vastupidi, ROK valib nad üksikisikutena ja seejärel delegeerib ROKi saadikuteks oma riigi spordiorganisatsioonide juurde. Praegu ei korraldata ühtegi ROKi koosolekut, kus osaleksid Venemaa ROKi liikmed,» ütles ROKi kõneisik portaalile Inside The Games.

Tavaliselt oma neutraliteediga silma paistnud Šveits esitas eelmisel nädalal ROKile ettepaneku eemaldada Venemaa ja Valgevene ametnikud rahvusvaheliste spordialaliitude kõrgeimatelt ametikohtadelt.

Šveitsis asub kokku üle 50 rahvusvahelise spordiorganisatsiooni peakontori. Märtsis esitas ligi 30 riigist koosnev rühm deklaratsiooni, milles kutsus rahvusvahelisi spordialaliite võtma vastu tõhusamaid meetmeid Venemaa ja Valgevene sanktsioneerimiseks.

Šveitsi spordiameti kõneisik andis laupäeval mõista, et ROKil on võimu ähvardada kindlast seisukohast eemale hoidvaid alaliite olümpialiikumisest välja viskamisega. Šveitsi olümpiakomitee teada on paljudel spordiametnikel Moskva ja Minski režiimidega tihedamad sidemed kui sportlastel. Seega nõuavad nad sportlastele rakendatud sanktsioonide laiendamist ka ametnikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles