Ukraina tippsportlane leevendust palunud venelannale: kas sport on tähtsam kui õigus elule?

Karl Mihkel Eller
Copy
Julija Levtšenko.
Julija Levtšenko. Foto: HANNAH MCKAY/Reuters/Scanpix

Venemaa kõrgushüppaja Marija Lasitskene palus Rahvusvahelisel Olümpiakomiteel (ROK) Vene sportlaste vastu kehtivad sanktsioonid lõpetada. Ukraina kergejõustiklane Julija Levtšenko proovis kolleegile selgitada, et Venemaa sportlasi ei piirata mitte passi tõttu, vaid julmuste pärast, mida saadab korda nende riigi armee.

«Kui 24. veebruari hommikul algas täismahus rünnak ja rakett maandus viie kilomeetri kaugusel minu kodust, värisesin hirmust ega teadnud, kellele helistada. Ma ei saanud Venemaa sportlastelt sõnumeid,» vahendas Levtšenko sõnu Iltalehti.

Levtšenko kirjutas karmil toonil, kuidas venelased peaksid sõja julmusi ja ukrainlaste kannatusi arvesse võtma ning saama aru, et oma osa on propagandamasinas ka spordirahval.

«Asi ei ole selles, et poliitika mõjutaks sporti või vastupidi. See puudutab inimelusid! Elu! See on kõige tähtsam – mitte medalid ega rekordid. Kas teie arvates on sport tähtsam kui õigus elule? Sa ei tohi võistelda, sest oled venelane? Nad tapavad meid ainult sellepärast, et oleme ukrainlased! Kas märkad erinevust?» prahvatas Levtšenko.

Lasitskene saatis eelmisel nädalal ROKile kirja, milles palus, et Venemaa sportlastele kehtestatud sanktsioonid peatataks. Lasitskene leiab, et Venemaa passi omamine ei tohiks olla põhjus, mille eest inimesi karistada.

Lasitskene võitis eelmisel suvel Tokyos olümpiakulla, Levtšenko oli samas võistluses kaheksas. 24-aastase ukrainlanna säravaim saavutus pärineb viie aasta tagant, kui ta tuli 2017. aasta Londoni MMil hõbedale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles