Suurüllatus: Itaalia saatis korvpalli EMi kullasoosiku ja NBA väärtuslikema mängumehe kohvreid pakkima (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Luigi Datome aitas Itaalial lülitada Serbia EMil konkurentsist.
Luigi Datome aitas Itaalial lülitada Serbia EMil konkurentsist. Foto: EPA/FILIP SINGER/Scanpix

Itaalia korvpallikoondis sai Euroopa meistrivõistlustel hakkama kaheksandikfinaali suurima üllatusega, kui konkurentsist lülitati Serbia 94:86.

Enne EM-finaalturniiri peeti suurimaks kullasoosikuks just Serbia koondist. See polnud ka üllatus, kuna nende nimekirjast leiab nii kahekordse NBA kõige väärtuslikuma mängija Nikola Jokici kui ka Euroliiga kahekordne finaalturniiri MVP Vasilije Micici.

Serbia läbis alagrupiturniiri puhaste paberitega ning kõige väiksemalt (11 punktiga) alistati Iisraeli meeskond. Nõnda oli nende mänguvanker justkui ideaalselt veeremas. Siiski oli Itaalial valitud mänguplaan, millega suudeti peavalu valmistada.

Itaalia kasutas väga lühikesi viisikuid ning pani rõhku just kaugvisetele. Samuti prooviti mitme mehega takistada Jokicit ning suunati ta korvist võimalikult kaugele. Kui Jokici takistamisega ei tuldud toime, siis kaugviskeid tabati erakordselt palju.

Kohtumise algus tuli Itaaliale ikkagi väga raskelt. Avaveerandil jäädi kohe 11 punktilisse kaotusseisu. Teisel veerandil kasvas Serbia edu korraks 14 punkti peale, ent poolajapausile mindi seisult 51:45 Serbiale.

Kolmandal veerandil oli Serbia jälle juhtohje haaramas ning Itaalia koondise peatreeneri Gianmarco Pozzecco arvates kohtunike kaasabil. Kuumavereline juhendaja teenis teise tehnilise ja ta saadeti 57:61 kaotusseisus riietusruumi. Enne väljakult lahkumist embas ta läbi kõik mängijad, kes sellest energiat ammutasid.

Ühtäkki hakkasid tabama kõik itaallased väljakult viskeid ja ennekõike kolmeseid. Nõnda haarati viimasteks minutiteks nõnda suur edu, millest enam Serbia ei toimunudki. Lõpusireeni kõlades oli tablool Itaalia 94:86.

Itaalia edukaimana viskas kuus kaugviset tabanud Marco Spissu 22 punkti. Nicolo Melli lisas 21, Simone Fontecchio 19 ja Achille Polonara 16 silma. Serbiat ei päästnud koju saatmisest ka Jokici 32 punkti ja 13 lauapalli.

Itaalia läheb veerandfinaalis vastamisi Prantsusmaaga, kes sai tõelises trilleris jagu Türgi koondisest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles