Hiilgavalt alustanud Soome murdus hispaanlaste kaitse all ning jäi EMi poolfinaali ukse taha

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Willy Hernangomez (vasakul) oli Hispaania rünnakuvedur.
Willy Hernangomez (vasakul) oli Hispaania rünnakuvedur. Foto: ANNEGRET HILSE/AFP/Scanpix

Korvpalli EMil kindlustas esimesena koha nelja parema hulgas Hispaania, alistades Soome 100:90.

Kui esimesed paar minutit välja arvata, said soomlased mängu väga hästi jooksma. 2:8 kaotusseis pöörati 14:9 ja 21:13 eduseisuks. Avaveerandile pani sümboolse punkti Mikael Jantunen, kes tabas koos lõpusireeniga enda väljakupoolelt kaugviske. Kümne minuti järel säras tablool meie põhjanaabrite 30:19 edu.

Paistis, et Hispaania peatreeneri Sergio Scariolo mängueelne kommentaar jäi meeskonda veidi kummitama. Kogenud loots sõnas, et soomlased võivad mängida kui peata kanad, ent tabavad siis rünnakuaja viimasel sekundil kolmese. Organiseerimatusest polnud aga juttugi, vähemalt esialgu.

Teine veerandaeg jätkus Soome dikteerimisel. Viskekohti leiti hiilgavalt ning neid kasutati ka ära. Neljandiku keskpaigaks oli kolmeseid sopsatud lausa 11st 7. Tasuks 15-punktiline edu. Päris ideaalne Lassi Tuovi tüüritava tiimi esitus siiski polnud.

Hispaaniat hoidsid elus ründelauad – mida koguti esimese 20 minutiga 11 – ning vastaste pallikaotused. Nad kannatasid raske hetke ära ning poolajapausiks vähendati vahe 43:52 peale. Kusjuures kolmeseid tabati vaid 19-protsendiliselt (16/3) Soome 54 (13/7) vastu.

Nagu arvata võis, tulid hispaanlased riietusruumist välja hoopis teise suhtumisega. Tööd alustati kaitsest, kus keerati soomlaste kraanid korralikult kinni. Kolmanda veerandaja 8:1 ja 17:7 algedu toel pääseti ette 60:57.

Vaikselt said ka Tuovi hoolealused šokist üle ning suurem leke peatati. Initsiatiiv püsis aga üsna kindlalt hispaanlaste käes, viimasele veerandajale pääseti 73:67 edus.

Soomlased võitlesid, pusisid ja proovisid, ent Hispaanial oli igale käigule vastus olemas. Kahe punkti kaugusele jõudnud sinisärkidel oli võimalusi seis viigistada ja ettegi pääseda, ent valed otsused või vastaste hea kaitsemäng tõmbas sellele kriipsu peale.

3.18 enne lõpuvilet tabas esialgu kaugviske Juancho Hernangomez ning 20 sekundit hiljem Rudy Fernandez. Kaheksapunktilist eduseisu enam käest ei antud.

17. EMi finaalturniiril oli Soome esmakordselt nelja hulka pääsemisele lähedal, ent ajalugu jäi tegemata. Kaheksa tugevama sekka jõuti kolmandat korda.

Meie põhjanaabritele said suuresti saatuslikuks pallikaotused, kokku tuli neid lausa 19. Eelkõige tuleb «tänada» hispaanlasi, kes tegid väga tugeva teise kaitsepoolaja.

Võitjaid vedasid vennad Hernangomezid. Willy viskas 27 ja Juancho 15 punkti. Oluline roll oli ka 37-aastasel Fernandezil, kes sopsas viimasel veerandajal kaks väga olulist kolmest, leidis ka kaaslasi, kogus 11 silma ning tegi lausa viis vaheltlõiget.

Soomlaste parim oli 28 punkti ja 11 lauapalliga Lauri Markkanen. Põhimängujuht Edon Maxhuni jäi vaid kahe punkti peale – visked väljakult 6/1 – ja patustas viie pallikaotusega.

Hispaania jääb poolfinaali vastast ootama täna õhtul madistavast paarist Saksamaa vs. Kreeka. Tabeli teises pooles mängitakse homme, ees ootab Sloveenia ja Poola ning Prantsusmaa ja Itaalia duell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles