EM tõestab, et korvpall on meeskonnamäng – kolm NBA supertähte ei heitle isegi medalite eest

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Viimase kahe NBA hooaja kõige väärustlikum mängija Nikola Jokic ei jõudnud EMil isegi kaheksa parema sekka.
Viimase kahe NBA hooaja kõige väärustlikum mängija Nikola Jokic ei jõudnud EMil isegi kaheksa parema sekka. Foto: Vid Ponikvar/Sportida/SIPA/Scanpix

Paljud meediakanalid reklaamisid korvpalli EMi läbi kolme suure staari: Nikola Jokici (Serbia), Giannis Antetokounmpo (Kreeka) ja Luka Doncici (Sloveenia). Õnneks või kahjuks ei jõudnud neist keegi nelja parema sekka.

Protokoll ei valeta. Antetokounmpo (koduklubi Milwaukee Bucks) ja Jokic (Denver Nuggets) on maailma tugevaimas korvpalliliigas NBA kahe peale teeninud viimasel neljal hooajal järjest põhiturniiri kõige väärtuslikuma mängija tiitli. Doncicil veel seda autasu pole, ent ta on valitud järjest hooaja sümboolsesse viisikusse.

Kõik eelnimetatud olid ka EMil oma koondiste liidrid. Ent tippu jõudmiseks sellest ei piisanud. Serbia pudenes konkurentsist kaheksandik-, Kreeka ja Sloveenia veerandifinaalis. Lihtsustatult öeldes mängis neis matšides võistkond üle individuaalse meisterlikkuse.

Loomulikult oskavad ka teised korvpalliga ümber käia, ent vähemalt Kreeka ja Sloveenia puhul jäi mäng liiga staaride keskseks. Serbial oli sügavust ehk natuke rohkem. Aga otsustavas matšis Itaalia vastu jäi teatud hetkel Jokic võib-olla veidi kauaks pingile, abi ei tulnud ka mujalt.

See aga ei tähenda, et nelja parema meeskonna hulka poleks jäänud tugevaid tegijaid. Maailma mõistes on tuntuim ilmselt Prantsusmaa tsenter Rudy Gobert, kes on valitud kolmel NBA hooajal parimaks kaitsemängijaks. 

NBA ja Euroliiga karastust jagub veel kuhjaga nii prantslaste, sakslaste kui ka hispaanlaste ridades. Suurim üllataja on kahtlemata Sloveenia alistanud Poola. Seal tuleb eelkõige silma peal hoida Mateusz Ponitkal, kes sai veerandfinaalis kokku võimsa kolmikduubli: 26 punkti, 16 lauapalli ja 10 resultatiivset söötu.

Poolfinaalid mängitakse homme. Esimeses matšis kohtuvad Poola – Prantsusmaa, teises Saksamaa – Hispaania.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles