Rahvusvaheline poksiliit lubab venelased koos lipu ja hümniga uuesti võistlema (5)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja IBA juht Umar Kremljov.
Venemaa president Vladimir Putin ja IBA juht Umar Kremljov. Foto: Sputnik/Scanpix

Venelase Umar Kremljovi juhitud rahvusvaheline poksiliit (IBA) tühistas Venemaa ja Valgevene sportlastele määratud võistluskeelu ning lubab nad täies hiilguses – koos hümni ja lipuga – uuesti areenile.

«IBA austab rahvusvahelise spordiföderatsioonina oma iseseisvust ja on seisukohal, et poliitika ei tohiks sporti mõjutada. Seetõttu tuleks anda ­sportlastele võrdsed tingimused. IBA kutsub üles rahule ja jääb igas konfliktis rahusobitajaks. Nii Venemaa kui ka Valgevene võistkonnad ­saavad võistelda oma lipu all ning kuldmedali võitmise ­korral mängitakse nende sportlase­le riigi­hümni,» teatas IBA, lisades, et on jäänud poliitiliselt neutraalseks organisatsiooniks.

See ei vasta tõele, sest Venemaa gaasifirma Gazpromi rahastatud alaliit keelab oma riigi lipu all võistelda Ukraina sportlastel.

IBA peatas paari nädala eest Ukraina liikmesuse, sest ei tunnusta Ukraina poksiliidu presidenti Kirill Ševtšenkot. IBA peab Ukraina poksijuhiks hoopis Volodõmõr Prodivusi, kes on Kremljovi liitlane ja kes lahkus Ukrainast veebruaris.

IBA tegevus on tugevas vastu­olus Rahvusvahelise Olümpia­komitee (ROK) poolt veidi pärast Ukraina sõja algust rahvusvahelistele spordialaliitudele antud soovitusega mitte lubada võistlema ­agressorriikide Venemaa ja Valge­vene sportlasi. IBA seni järgis seda soovitust, kuid enam mitte.

Sarnaselt sportlastega on võistlustele taas lubatud Venemaa kohtunikud ja teised ameti­isikud.

Nüüdne otsus tuli kümme päeva pärast Jerevanis peetud IBA erakorralist kongressi, kus Kremljovi ja Hollandi ­poksiliidu juhi Boris van der Vorsti ­vahel pidanuks toimuma võitlus IBA presidendi koha eest, ent enamus­häälte toetusel otsustati, et valimisi üldse ei toimu ja Kremljov jätkab presidendina.

ROK ei tunnusta IBAd 2019. aastast saati ning korraldas mulluste Tokyo olümpiamängude poksiturniiri ja selle kvalifikatsiooni iseseisvalt. Sama ootab ees 2024. aasta Pariisi mängudega, kui ROK ei võta IBA ­viimaste arengute valguses ette mõnda drastilisemat sammu. 2028. aasta Los Angelese olümpiamängude kavas poksi enam pole.

Postimees kirjutas IBAs toimuvast möödunud nädal. Muu hulgas selgus, et Eesti poksiliit toetab venelasest presidenti.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles