Venelannast laskesuusatamise olümpiavõitja tahab sõtta minna: oskan tulistada

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Olga Zaitseva 2014. aastal.
Olga Zaitseva 2014. aastal. Foto: DARKO BANDIC/AP/Scanpix

Venemaa endine tipplaskesuusataja Olga Zaitseva tuli avalikkuse ette šokeeriva avaldusega.

Kohalik meediakanal Izvestija uuris kahekordselt olümpiavõitjalt, kuidas suhtub ta Ukraina sõja mobilisatsiooni. «Ma ei taha karmilt kõlada, aga minu esimene emotsioon oli, et kõiki tuleks kutsuda. Mina olen valmis minema, oskan tulistada,» vastas 44-aastane Zaitseva.

Ekssportlasele tuletati meelde, et naisena ei kuulu ta kindlasti esimeste valikute sekka. See Zaitsevat ei häirinud: «Esialgu peakski saama kutse armees teenivad inimesed. Aga kui vaja, peame olema valmis kõik sõtta minema. See on meie kohustus riigi ees.»

Arvamus peegeldab ilmekalt Ukraina kõrgushüppaja Jaroslava Mahutšihhi seisukohta, et sõja agressorriikide sportlasi ei tohiks lubada tagasi spordiellu. 

«Ausalt, paljud Venemaa sportlased ja treenerid toetavad sõda. Leidub palju kommentaare, kus öeldakse: «Teid, ukrainlasi, peabki pommitama! Teie rahvas tulebki mõrvata! Ukrainat ei tohikski eksisteerida!» Kuidas saab pärast seda öelda, et Venemaa inimesed pole osa sõjast?» selgitas Mahutšihh intervjuus Postimehele.

Verejanuline Zaitseva lõpetas karjääri 2015. aastal. Tema CV on üsna uhke. Olümpialt teenis venelanna võistkondlikult kaks kulda ning individuaalse hõbeda. Lisaks tuli ta kolmekordseks maailmameistriks ning noppis sinna kõrvale veel viis kahvatumat autasu.

Moskvas sündinud Zaitseva karjäärile jättis aga pleki dopingu tarvitamine. Nõnda tühistati tema Sotši olümpia tulemused, sealhulgas teatesõidu hõbe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles