Kristjan Port ei usu, et Šveitsi ülemkohus Nabi kaebust rahuldaks

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Kristjan Port.
Kristjan Port. Foto: Konstantin Sednev

Maadleja Heiki Nabi ja tema kaitsja Paul Keres andsid neljapäevasel pressikonverentsil teada, et kavatsevad Rahvusvahelise spordikohtu (CAS) otsuse kaevata edasi Švetsi ülemkohtusse. Tallinna ülikooli spordibioloogia professori ja Eesti Antidopingu nõukogu liikme Kristjan Porti sõnul on ebatõenäoline, et neid seal ka edu saadaks.

Nabi leeri sõnul soovivad edasikaebamisega luua pretsedendi, mis lubaks tühistada CASi otsuse reegleid rikkunud sportlase osas ka siis, kui sportlane ei suuda tuvastada juhusliku saastumise allikat.

«Esitame kaebuse Šveitsi ülemkohtusse ja seda kahel alusel,» selgitas Keres. «Esiteks, Šveitsi advokaadid leivad, et lahend, milles CAS ütleb, et sportlane pole midagi valesti teinud, pole milleski süüdi ja on asjaolude ohver, selles lahendis sama soojaga jäetakse kehtima tema kaheaastane karistus. Šveitsi advokaatide sõnul on see vastuolus Šveitsi avaliku korraga. Teine alus on see, et Heikit on võrreldes teiste rahvusvaheliste sportlastega diskrimineeritud, sest erinevalt teistest on temal kohustus hüvitada arbitraažimenetlusega seotud kulub. Meie arvates pole see põhjendatud ega õiglane.»

Port kommenteeris neljapäevases «Ringvaates» seda lüket järgnevalt: «Šveitsi ülemkohus ei käsitle spordiarbitraaži õigusprotsessi olemust või loogikat, seadusi ega ka seda, mida Heiki Nabi väidab, kui tahab ümber lükata eelduse, et sportlane peab näitama, et ta pole süüdi olnud. Seal lahendatakse vaid, kas kohtuprotsessis on tehtud mingisuguseid vigu. Kui protsessi käigus on tehtud vigu, saadetakse see protsess tagasi ja kohus otsustab uuesti. Spordis ongi nii, et kui astud sealsesse eraõiguslikku spordiruumi, teedki lepingu, et nende reeglite alusel võistled. Seda on seni vastavalt maailma standarditele aktsepteeritud ja inimõiguste kohtust ka läbi käinud pretsedendina. Me eeldame seda, et sportlane peab demonstreerima selle rikkumise olemasolul, et tema süü on olematu või vähemalt minimaalne.»

Küll avaldas Port lootust, et Nabi jätkab võistlemist ka tulevikus. «Ma loodan, et Heiki Nabi võtab ennast kokku. Ta on minu arvates tore ja tahtejõuline sportlane. Ta on seni väga edukas olnud, see ju tõestab ka midagi inimese sisust. Sõltumata sellest, kas taust on halvamaitseline või mitte, hindan inimesi, kes suudavad ka halvast olukorrast välja tulla,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles