Saudid said hakkama MM-ajaloo suurima šokiga (1)

Karl Mihkel Eller
Copy
Saudi Araabia fännid rõõmustamas, esiplaanil pettunud Argentina koondislane.
Saudi Araabia fännid rõõmustamas, esiplaanil pettunud Argentina koondislane. Foto: IMAGO/Matthias Koch/Scanpix

Saudi Araabia jalgpallikoondis alistas Kataris toimuval MM-finaalturniiril Argentina 2:1. Statistikaagentuuri Gracenote analüüsi kohaselt on tegemist läbi aegade suurima šokiga jalgpalli MMil.

Argentina alustas MMi ühe suurima favoriidina ning staarmängija Lionel Messiga ehitud Lõuna-Ameerika koondis lõi Saudi Araabia väravavõrku ohtralt palle, kuid määruste pärane oli neist vaid üks. Saudi Araabia realiseeris seevastu kolmest võimalusest kaks ning võitiski mängu.

Enne 2022. aasta MMi oli Gracenote'i hinnangul kõigi aegade üllatavaim USA võit Inglismaa üle 1950. aastal. Toona oli USA võiduvõimalus 9,5 protsenti, kuid Saudi Araabia võiduvõimaluseks hinnati täna 8,7 protsenti. Nii sai sellest läbiaegade suurim šokk MM-finaalturniiril.

Ühtlasi lõppes Argentina kolm aastat ja 36 mängu kestnud kaotusteta seeria. Viimati tunnistati kaotusvalu 2019. aastal Brasiiliale.

Saudi Araabia juubelduste taustal on mitmeid väljaanded vihjanud, et tuleb näha ka spordi taustal toimuvat. Seda nimetatakse «spordipesuks» ehk spordisaavutuste kasutamist mitmetes rikkumistes süüdistatava riigi maine parandamiseks.

Nn spordipesu on tuletatud rohepesust, millega suurkorporatsioonid esitlevad keskkonnavaenulikku tegevust üldsusele positiivsena, varjates toote või teenuse tegelikke omadusi.

Saudi Araabia inimõigusi peetakse laialdaselt kohutavaks, kuna sõnavabadusele ning naiste ja migrantide õigustele on seatud suured piirangud, kirjutas Sky. Sarnaseid süüdistusi on läänemeedia teinud ka MMi võõrustava Katari aadressil.

ÜRO inimõiguste büroo avaldas vahetult enne matši, et Saudi Araabias on alates 10. novembrist hukatud 17 meest. Pressiesindaja pidas seda sügavalt kahetsusväärseks. Euroopa Saudi Araabia inimõiguste organisatsiooni andmetel toimus riigis 2021. aastal 67 hukkamist, mis on enam kui kaks korda rohkem kui aasta varem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles