BLOGI ⟩ Argentina pääses vaatamata kaheväravalise edu mahamängimisele penaltiseeriaga MMi poolfinaali (3)

Postimees Sport
Copy
Argentina alistas napilt Hollandi ja jõudis poolfinaali.
Argentina alistas napilt Hollandi ja jõudis poolfinaali. Foto: Ricardo Mazalan/AP/Scanpix

Jalgpalli MMi veerandfinaalis alistas Argentina pärast 2:2 lõppenud normaal- ja lisaaega penaltiseerias 4:3 Hollandi. Poolfinaalis kohtutakse Brasiiliat üllatanud Horvaatiaga.

Ettevaatlikult ja uniselt alanud matšist kujunes välja pöörane etendus.

Vaikselt ohjad haaranud Argentina pääses 36. minutil juhtima Nahuel Molina tabamusest. Hiilgava eeltöö tegi Lionel Messi, kes andis liinide vahelt mõõdetud söödu.

Pikalt oligi kontroll lõunaameeriklaste käes. Hollandil lasti söötu lükata, ent ohtlikke olukordi nad tekitada ei suutnud.

Argentina oli mängu ära otsustamas 73. minutil, mil penalti realiseeris Messi: 2:0. Tundus, et ongi kõik...

Aga siis tegi Hollandi pealik Louis van Gaal kuldse vahetuse: platsile tuli Wout Weghorst. Plaan sätiti ümber, otsima hakati tsenderdusi pikkadele meestele. Õige pea kandiski see vilja.

Vahe vähendas Weghorst minimaalseks 83. minutil. Turmtulega jätkati ning see tõi lõpuks ka edu.

11. lisaminutil mängiti hiilgavalt lahti umbes 20 meetrilt karistuslöök: Teun Koopmeiners leidis Argentina kaitsjate vahelt Weghorst, kes palli võrku suunas.

Järgnenud lisaaja esimene pool oli ettevaatlik ja sündmustevaene. Viimastel minutitel jahtis Argentina veel võiduväravat, tabas postigi, ent penaltiseeriast polnud pääsu.

Seal kaevas Holland endale kohe augu. Eksisid nii Virgil van Dijk kui ka Steven Berghuis, vastased alustasid 2/2. Argentina eksiski kokku vaid korra, mööda lõi Enzo Fernandez. Seega võideti penaltiseeria 4:3.

Enne mängu

Kumb on soosik?

Pigem Argentina. Tegemist on väga võrdse vastasseisuga, kus mõlemal meeskonnal väljakule panna ainult ja veelkord ainult tippliigades mängivad mängumehed. Siiski räägib Argentina kasuks tõelise X-faktori olemasolu Lionel Messi näol. Maailma üheks parimaks mängijaks peetav Messi on sel turniiril vedanud enda meeskonda ja püüab seda ka veerandfinaalis teha. Omavahel on meeskonnad kohtunud MMidel koguni viis korda ning seni mõlemad teeninud kaks võitu ning korra jäi mäng viiki. Viimase omavahelise mängu võitis kaheksa aastat tagasi Argentina, kui hollandlased poolfinaalis penaltiseerias kukutada õnnestus.

Kas koondised on selleks mänguks täisjõus?

Hollandi meeskond on suutnud sel turniiril suuremaid vigastusi vältida ning võib väita, et nemad on üldse veerandfinalistidest kõige enam täiesjõus. Turniiri käigus on paranenud ka Memphis Depay, kes alagrupiturniiril järjest enam mänguminuteid kogus ning kaheksandikfinaalis USA vastu jooksis väljakul juba 83 minutit.

Argentina seevastu pole saanud sel turniiril kordagi kasutada Angel Correat ega Paulo Dybalat. Mõlemad on väga ründavad mängijad, kes lisaksid Argentina rünnakutele lisakäiku. Argentina fännide kurvastuseks ei ole ilmselt kumbki mees endiselt valmis meeskonda aitama, kuna ravitakse vastavalt lihas- ja põlvetraumat.

Kes on selles mängus kõige tõenäolisemad väravalööjad?

Hollandi rünnakuid on sel turniiril kõige enam lõpetanud 23-aastane Cody Gakpo, kelle arvel juba kolm tabamust. Sellega kuulub ta MMi väravaküttide paremikku ning teda edestab ainult Kylian Mbappe, kel kirjas viis tabamust. Alles 2020. aastal Hollandi A-koondises debüteerinud ründetäht on 13 kohtumisega skoorinud kuus väravat.

Samas on Hollandil rünnakutel väga palju lahendajaid ning kõige säravam on praegusest koondisest mõistagi Depay. FC Barcelonas leiba teeniv ääreründaja on saanud koondise eest kirja 43 väravat ja seda 85 kohtumisega. MMil on tal kirjas üks tabamus, mis sündis just kaheksandikfinaalis USA vastu teenitud 3:1 võidumängus, kus Depay lõi avavärava. Väravanälg on Depayl kindlasti suur, sest 28-aastast mängumeest lahutab Robin van Persie Hollandi rekordist (50 väravat) ainult seitse tabamust.

Argentina rünnakute A ja O on mõistagi Messi, kes on juba sel turniiril näidanud, et temalt võib väravaid oodata kõikjalt. Argentina koondise erinevaid rekordeid hoidev ründetäht on suutnud skoorida nii kauglöögist, karistusalast kui ka penaltist. Tal on sel turniiril kirjas kolm tabamust, ent karjääri jooksul on ta koondisesärgis löönud 169 mänguga 94 väravat.

Samas tänavusel turniiril on end väga heast küljest näidanud ka 22-aastane Julián Álvarez. Tema kontos on juba kaks tabamust, mis ongi Messi järel paremuselt teine tulemus Argentina koondises. Arvestades seda, et ründetuus sai värava kirja ka kaheksandikfinaalis Austraalia vastu, siis on ta kindlasti hea tunnetuse leidnud ning ohustab Hollandi väravat.

Kas on oodata kinnist või lahtist mängu?

Lahtist. Mõlemad meeskonnad armastavad rünnata ja eriti kiirrünnakutest. Nõnda on oodata jalgpallisõpradel oodata väga lõbusat mängu. Seda kinnitab ka fakt, et mõlemad meeskonnad on suutnud enda värava puutumatuna hoida ainult kahes kohtumises.

Millist minekut ja mängupilti on MMil seni näidatud?

Holland on näidanud MMil järjest paremat mängupilti. Louis van Gaali hoolealused ei saanud enda mängumootorit liiga hästi alagrupiturniiril käima, ent kaheksandikfinaalis USA vastu näidati hoopis teist mängu. Kui pinged on kõrgel, siis suudab alati van Gaal enda meestest midagi enamat meestest välja pigistada. Holland pole MMil veel kaotusekibedust tundnud. Alagrupis alistati 2:0 tulemustega nii Senegal kui ka Katar ning Ecuadoriga tehti 1:1 viik. Kaheksandikfinaalis seljatati aga 3:1 USA.

Argentina on samuti tõusvas joones liikunud. Turniiri alustati väga kesiselt ning Lõuna-Ameerika üht tugevamat meeskonda ei tuntud äragi. Ühtäkki vedas Messi enda meeskonna käima ning nüüd on vanker veerema saadud. Turniiri alustati šokk-kaotusega Saudi Araabiale, ent seejärel on teenitud võidud nii Mehhiko, Poola kui ka Austraalia vastu.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles