Järjest rohkem riike boikoteerib Venemaa osalusega MMi. Eesti pole asja veel arutanud

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Mitmed riigid leiavad, et Venemaal pole veel rahvusvahelisele poksiareenile asja.
Mitmed riigid leiavad, et Venemaal pole veel rahvusvahelisele poksiareenile asja. Foto: MARTIN BERNETTI

Järjest rohkem riike on andnud teada, et nemad vaatavad tänavusi meeste ja naiste poksi maailmameistrivõistlusi kõrvalt, kuivõrd rahvusvaheline poksiliit (IBA) lubab tiitlivõistlustele oma lipu all peale ka venelased ja valgevenelased.

Naiste poksi MM peetakse Indias juba järgmisel kuul, mehed jagavad medaleid maikuus ja Usbekistanis.

Praeguseks on teada, et kõnealustel võistlustel ei näe kindlasti USA, Iirimaa, Tšehhi, Suurbritannia ja Kanada sportlasi. Boikotiukse tegid esimesena lahti sealjuures ameeriklased, kes juhtisid lisaks põhimõttelisele Vene-Valgevene küsimusele tähelepanu ka sellele, et IBAs on tõsised juhtimisprobleemid ning alaliidu töös puudub läbipaistvus.

Viimasena vastava teatega lagedale tulnud tšehhid lähtusid otsuse tegemisel rohkem Ukraina sõjast. «See on lihtsalt vale ja häirib meid,» lausus Tšehhi poksiliidu president Marek Šimák väljaandele Radiožurnál Sport.

«IBAt juhib venelane [Umar Kremlev], kes on väga lähedastes suhetes [Venemaa riigipea Vladimir] Putiniga, ja kes laseb Gazpromil kõik kinni maksta. Loll asi on aga see, et Euroopa on väga väike ja tema (Kremlev – K.J.) mõjutab oma rahaga aga kõike ülemaailmselt. Tema õnnetuseks leidub aga riike, kes ei lase ennast ära osta!»

Šimáki sõnul kaalub veel alaliite MMi boikoteerimist ning poksimaailma tagatubades sahistatakse ka juba sellest, et IBA asemele planeeritakse uue rahvusvahelist organisatsiooni. «Me arutame seda ning praeguseks on ka sakslased pardale hüpanud. Ja kui nemad juba nii otsustavad, siis on neil ka üldjuhul plaan valmis,» lausus tšehh.

Eesti poksiliit pole MMiga seoses ühtegi otsust veel teinud. «Naiste MMile meie oma koondist tänavu ei saada. Meeste MMile sõitev koondis selgub alles selle nädala lõpus toimuvatel Eesti meistrivõistlustel. Alles pärast seda koguneb alaliidu juhatus, kes asja omakeskis arutab,» kulges alaliidu vastus.

Eelmise aasta oktoobris sõnas poksiliidu president Kalle Klandorf aga Postimehele, et neil pole põhjust võistlusi boikoteerida, kui IBA annab venelastele ja valgevenelastele võistlemiseks loa. «Sportlastele on tiitlivõistlused aasta tähtsaimaks võistluseks, nad on teinud trenni ja valmistunud. Mina neile kätt ette ei pane,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles