Erki Nool: kergejõustikuliit talitas õigesti, et uurimist alustas (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Erki Nool
Erki Nool Foto: Konstantin Sednev

Eesti kergejõustikuliit määras treener Mehis Virule eile tähtajatu tegutsemiskeelu. Sel teemal käis täna Vikerraadio saates «Uudis+» kõnelemas olümpiavõitja ja kergejõustikutreener Erki Nool.

Nool tunnistas, et pole asjaga rohkem kursis kui meedia vahendusel, kuid ühes on ta kindel: alaliit talitas õigesti, et asja uurida võttis. «Eesti kergejõustikuliidu kohustus on kaebusi uurida,» sõnas ta.

Eesti kergejõustikuliit (EKJL) ei viinud viis kuud uurimist läbi üksinda, vaid tegi seda koostöös Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutusega. Uurimise tulemusena leiti, et Viru on korduvalt ja pika aja jooksul (2005–2022) oluliselt rikkunud treenerite eetikakoodeksi nõudeid, mille järgi peab treener tunnustama igaühe panust ning õigust olla sõnaliselt, füüsiliselt ja seksuaalselt ahistamata ning ära kasutamata ning käituma korrektselt ja olema kõigile eeskujuks. Samuti tuvastati, et ta rikkus treeneri kutsenõudeid.

Rikkumised olid sellise iseloomuga, et EKJLi distsiplinaarkomisjoni hinnangul ei sobi Mehis Viru töötama treenerina ega kuuluma ka muu spordipersonali hulka.

Noole sõnul polegi võimalik kõike treeneri eetikakoodeksisse kirja panna ning tihti ei jälgita ühiskonnas just kirjutamata reegleid.

«Meil on olemas treenerite eetikakoodeks, mis on väga üldsõnaline, aga loomulikult, nagu kõikides eluvaldkondades, on välja kujunenud kirjutatud ja kirjutamata reeglid. Kirjutamata reegleid, mis on ühiskonnas välja kujunenud, peaks järgima,» sõnas olümpiavõitja ja lisas, et keeruline on kirja panna kõiki reegleid, mis on aktsepteeritud ja mis mitte.

Küll leidis Nool, et tavaliselt on igal asjal kaks poolt. «Peame alati silmas pidama, et ka treenerit tuleb kaitsta, kui ollakse tema vastu pahatahtlik. Alati tuleb silmas pidada mõlemat osapoolt, sest igal asjal on ikkagi kaks külge,» toonitas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles