JÄRELVAADATAV ⟩ Raskest seisust välja tulnud Tartu Bigbank krooniti viiendat korda Baltikumi meistriks!

Postimees Sport
Copy

Meeste Balti liiga finaalis suutis Tartu Bigbank tiitlit kaitsja, alistades Läti klubi RTU/Robežsardze/Jurmala viiegeimilises mängus 3:2 (18:25, 25:22, 20:25, 25:20, 22:20).  Bigbanki jaoks oli see viies Balti liiga võit, RTU mängis viimati Balti liiga finaalis hooajal 2006/2007, mil teeniti samuti hõbe.

Põhiturniiril sai Tartu finaalivastase vastu neli 3:0 võitu, ent finaalis näitas RTU hoopis teistsugust mängu. Viiendas geimis oli ärevaid hetki omajagu, ent ligi 1000-pealise publiku silme all suutsid Bigbanki mängijad MVP-tiitli pälvinud Timo Lõhmuse vedamisel ikkagi tiitlit kaitsta. Olulist rolli mängis Alar Rikbergi tehtud sidemängijate vahetus ja otsustavas vaatuses juhtis meeskonna rünnakuid peamiselt Ronald Järv.

Lõhmuse arvele kogunes lõpuks 25 punkti (+8), nagu ka Matej Šmidli (+10) kontole, Tamur Viidalepp lisas 11 silma (+6) ja Mart Naaber tõi 10 punkti (+8). Tartu vastuvõtt oli 62 ja rünnak 48 protsenti, blokist saadi 12 silma ja servil löödi 5 ässa ning eksiti 24 pallingul.

RTU edukaimaks kerkis 21 punktiga (+8) Matiss Gabdulins. Läti klubi vastuvõtt oli 44 protsenti, rünnak 46 protsenti, blokiga teeniti 11 punkti ja servil 9 silma (19 viga).

Peatreener Alar Rikberg tunnistas, et see oli tema peatreenerikarjääri kõige närvesöövam võit. «Ääretult vinge ja äraütlemata väsitav! Peatreenerina ei mäleta nii väsitavat mängu,» olid Rikbergi esimesed sõnad alaliidu pressiteenistusele. «Aga Balti liiga lõppes täpselt nii nagu ta algas – avamäng Selveriga äraütlemata võimas lahing – üles-alla, kordamööda võidetud geimid ja 2:3 kaotus. Nüüd oleme natuke paremaks saanud ja saime 3:2 võidu.»

Peatreener lisas, et liiga tase oli sel hooajal väga ühtlane ja ka nende mängus tuli ette kõikumisi. «Aga hea on see, et meil on piisavalt palju häid mängijaid, kui üks kukub ära, tuleb keegi teine. Eile oli meil Timo Lõhmus miinustes ja suures hädas – kuigi ei tasu vaadata ainult numbreid – ma olen väga rahul tema vastuvõtuga, tema blokiga, tema serviga ja tema kaitsetööga. Aga rünnak ei tulnud välja. Täna selgelt oli Šmidlist alguses puudus ja siis oli Timo see, kes meid elus hoidis rasketel hetkedel. Suur erinevus oli ka sidemängija vahetus – Ronald Järve tõste täna sobis Matejle paremini.»

Vaata, mida Alar Rikberg veel volley.ee videointervjuus rääkis:

Balti liiga finaalturniiri parimad mängijad:

MVP: Timo Lõhmus

Parim diagonaalründaja: Matej Šmidl

Parim sidemängija: Dmitrijs Špakovs

Parim nurgaründaja: Roberts Klavinš

Parim nurgaründaja: Armands Rokjans

Parim temporündaja: Olegs Klopovs

Parim temporündaja: Jörgen Vanamõisa

Parim libero: Rait Rikberg

Vaata, mida rääkis finaalturniir kõige väärtuslikumaks mängijaks valitud Timo Lõhmus volley.ee videointervjuus:

Vaata, mida rääkis Mart Naaber volley.ee videointervjuus:

Mängu käik:

Tartu algkoosseis: Markkus Keel, Matej Šmidl, Timo Lõhmus, Tamur Viidalepp, Mart Naaber, Kevin Soo, libero Rait Rikberg.

Finaali algus oli täissaali publiku ees mänginud kodumeeskond Tartu jaoks keeruline. Dzenise rünnaku järel jäädi 8:11 kaotusseisu, geimi keskel kärises vahe Klopovsi rünnakust juba 16:10-le. Vahepeal vahetas Alar Rikberg sidemängijat ning Keele asemel sekkus Ronald Järv, hiljem Keel naasis. Geimi lõpus muutus mängupilt veidi paremaks, ent avageimi päästa ei suudetud ja selle võitis Läti klubi 25:18.

Teine geim algas samuti ülimalt emotsionaalsete lätlaste dikteerimisel, kui Gabdulins viis võimsa rünnakuga RTU juhtima 6:4, sundides Alar Rikbergi mõtlemisaega kasutama. Tartu oli geimi alguses vahetanud pingile Soo ja tema asemel sekkus Siim Päid, veidi hiljem tehti tagasivahetus. Viigini jõudis kodumeeskond seisul 10:10, kui lätlaste mängu tekkisid ebakõlad ja pall kukkus mängijate vahele lihtsalt maha. Edasi mindi punkt-punktis, kuni Lõhmuse tagaliinirünnak andis Bigbankile 18:16 edu ja Viidalepp suurendas seejärel vahe kolmepunktiliseks. RTU jõudis punkti kaugusele (19:20) ja Rikberg võttis kiirelt mõtlemisaja. Lõhmuse vedamisel suutis Bigbank 23:21 ette minna ja võitis lõpuks pingelise geimi 25:22.

Kolmas vaatus kulges närviliselt ja tasavägiselt, lätlased pääsesid serviässa järel 11:9 ette ja Rikbergilt taas mõtlemisaeg. Geimi keskel suutis RTU kätte võidelda 15:11 edu, taas kutsus Rikberg mängijad nõu pidama. Paremaks mängupilt sellest ei muutunud ja Gabdulinsi järjekordne pommlöök tõi tabloole lätlaste 18:14 eduseisu. Jõuti veel kahe punkti kaugusele, ent Gabdulinsi rünnakud ja Tartu vead ning valed otsused hoolitsesid selle eest, et kolmanda geimi võitis RTU 25:20.

Neljas geim algas Šmidli blokiga Gabdulinsile, tehes seisuks 2:1. Seni mitte just oma parimat mängu tegev Šmidl haaras raskes olukorras aina enam liidrirolli ja viis oma meeskonna 5:3 eduseisu. RTU jõudis 9:9 seisul viigini, ent Naabri bloki järel oli Tartul kahepunktiline eduseis 12:10 ning geimi keskosas suudeti Viidalepa rünnakust kätte saada 15:12 seis ja Naaber viis Tartu ette 17:12. Geimi võitis Bigbanki meeskond 25:20.

Nii selgus Balti liiga võitja viiendas geimis. Otsustav vaatus algas tasavägiselt, geimi alguses vahetas Järv Keele välja. Pooli vahetati RTU 8:6 juhtimisel, ent Lõhmuse äss seadis tabloole 8:8 viigi. Lätlased pääsesid omakorda serviässast juhtima 10:8 ja Rikberg võttis mõtlemisaja. 11:12 seisul tekitas kohtuniku kaheldav otsus suuri pingeid, kui tartlased tähistasid juba punkti, ent mäng jätkus. Lõpuks anti uus pall. Naaber tõi Tartu punkti kaugusele 12:13, seejärel võeti time-out. Sellele järgnes serviviga Naabrilt ja RTU teenis matšpalli. Tartu suutis kaks matšpalli päästa ja jõudis 14:14 viigini, taas time-out. Järgmisena sai matšpalli juba Tartu ja sellises rütmis mindi kuni 20:20 seisuni. Naaber tõi järjekordse matšpalli Tartule ja Lõhmus lõi selle punktiks! Tartu võitis geimi 22:20 ning mängu 3:2!

Enne mängu:

Tartu edenes finaali võrdlemisi kergelt, olles esimeses poolfinaalis 3:0 (25:14, 25:19, 28:26) üle Pärnu VKst. RTU/Robežsardze/Jūrmala alistas teises poolfinaalis omakorda 3:1 (25:19, 25:16, 23:25, 25:20) Ezerzeme/DUst.

Põhiturniiril kohtusid Tartu Bigbank ja RTU/Robežsardze/Jūrmala omavahel kaks korda ning mõlemad duellid kaldusid taaralinlaste kasuks. Oktoobris võideti 3:0 (25:16, 29:27, 25:18) ja jaanuaris samuti 3:0 (25:23, 25:18, 25:22). Küll väärib äramärkimist, et Bigbank peab pühapäevases kullamatšis ilmselt läbi ajama tavapärase põhimehe Taavet Leppikuta.

Bigbankil on tänavusest hooajast juba üks trofee ette näidata, kui detsembri lõpuks toiminud Aadu Luukase nime kandnud Eesti karikavõistluste finaalis alistati Selver/TalTech.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles