Mesimagus medal Lillemetsale automaatselt palgapäeva ei too

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Risto Lillemets suudleb mesimagusat sise-EMi pronksi.
Risto Lillemets suudleb mesimagusat sise-EMi pronksi. Foto: Tairo Lutter

Kui üldjuhul tähendab tiitlivõistluste medal Eestis sportlasele ka korralikku palgapäeva, siis kergejõustiku sise-EMi kolmanda mehe Risto Lillemetsa puhul see automaatselt nii pole.  

Põhjus seisneb kuulsas olümpiaala klauslis. Nimelt on Eesti olümpiakomitee (EOK) toetused soetud olümpiamängude kavva kuuluvate alade tulemustega. Meeste seitsmevõistlus seda aga pole, sest olümpiamängudel selgitatakse parimad kümnevõistluses. 

Samasuguse dielmma ees seisid Eesti spordijuhid ka 2018. aastal, kui Maicel Uibo teenis Birminghamis sise-MMil seitsmevõistluses pronksi.

Toona lahendati asi nii, et EOK tippspordikomisjon otsustas Uibole kuni järgmise tiitlivõistluseni – mis oli viie kuu pärast Berliini EM – maksta erandkorras toonast B-kategooria toetust (1600 eurot palka ja 1400 eurot ettevalmistustoetust miinus maksud). Lisaks eraldati 1200-eurone toetus ka Uibo treenerile.

Ilma eriotsuseta jäänuks Uibo sise-MMi pronksi järel endiselt C-taseme sportlaseks (toona 600 eurot ja 600 eurot treenerile).

Tippspordikomisjoni juht Erich Teigamägi, kes on ühtlasi ka kergejõustikuliidu president, sõnas Postimehele, et Lillemetsa kaasuse puhul vaatab EOK tippspordikomisjon asja ilmselt märtsi lõpus, kui on kavas järgmine korraline koosolek.

Praegu kuulub Lillemets C-kategooriasse ehk saab igas kuus 1250 eurot ettevalmistustoetust.

Tippspordikomisjoni kuuluvad Erich Teigamägi (juht), Ago Markvardt, Eveli Saue, Jaan Kirsipuu, Jaan Talts, Jaanus Kriisk, Priit Ilver ja Tõnu Tõniste

Olümpiaettevalmistustoetused

A-tase

OMi ja MMi 1. koht: palgafond 4000 ja ettevalmistustoetus 2200 eurot

OMi ja MMi 2.–3. koht, EMi 1. koht: palgafond 2500 ja ettevalmistustoetus 2200 eurot

B-tase

OMi 4.–10. koht, MMi 4.–8. koht, EMi 2.–3. koht: palgafond 1600 ja ettevalmistustoetus 1650 eurot

C-tase

OM-kandidaadid: ettevalmistustoetus 1250 eurot

C+ (erand)

EOK tippspordikomisjoni eriotsusega määratud toetus maailma paremikku kuuluvatele Eesti sportlastele, kes peaksid süsteemi järgi saama C-taseme toetust, kuid erandkorras saavad B-taseme ettevalmistustoetust 1650 eurot kuus.

* NB! Tegu on palgafondiga, millest Eesti töölepinguseaduse järgi arvestatakse maha tööandja makstavad ja kinni peetavad maksud ja maksed (sotsiaalmaks ja tööandja töötuskindlustusmakse) ning töötaja makstavad ja kinni peetavad maksud ja maksed (tulumaks, töötaja töötuskindlustusmakse, kogumispensioni II sammas). Palga maksmiseks peab alaliit sõlmima sportlasega töölepingu.

Sportlaste treenerite toetused

A-taseme sportlase treeneri igakuine toetus 1800 eurot,

B-taseme sportlase treeneri igakuine toetus 1400 eurot,

C-taseme sportlaste treenerite hulgast teeb EOK tippspordikomisjon valiku, kes saavad igakuist toetust 800 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles