Üle 300 vehkleja nõuab agressorriikide sportlastele võistluskeeldu, eestlasi nende hulgas ei ole (9)

Christopher Krutto
Copy
Eesti ja Venemaa vehkleja Rio olümpiamängudel.
Eesti ja Venemaa vehkleja Rio olümpiamängudel. Foto: Tairo Lutter

332 endist ja praegust vehklejat tulid välja ühisavaldusega, kus nõutakse Venemaa ja Valgevene sportlastele võistluskeeldu. Mitte ükski Eesti vehkleja oma allkirja ei andnud.

Rahvusvaheline vehklemisliit (FIE) teatas märtsi esimesel poolel, et alates aprillist võivad agressorriikide sportlased taas rahvusvahelistele võistlustele naasta. Samuti on rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) öelnud, et Vene ja Valgevene sportlased peaksid saama võistlustele naasta. Nüüd pöördusid sajad vehklejad mõlema organisatsiooni poole.

«FIE ja ROK on sportlaste hääli eirates lubanud Venemaa ja Valgevene tagasi FIE võistlustele, lisaks veel kahtlustatav Venemaal korraldatav turniir. See on ROKi positsiooni eiramine, et ühtegi rahvusvahelist võistlust ei korraldata Venemaal ega Valgevenes, ning see näitab taas, et Venemaa huvid kaaluvad üle sportlaste hääle ja õigused – eriti nende, kes on Ukrainast,» seisab ühisavalduses.

«Venemaa agressioon ei riku mitte ainult rahvusvahelise õiguse norme, vaid ka olümpiaväärtusi – kaasa arvatud rahu, inimkonna harmoonilist arenemist ja inimväärikuse ning -õiguse austamist. Kuni Venemaa agressioonisõda, mida Valgevene toetab, jätkub, peaksid mõlema riigi sportlased ja ametnikud olema maailma spordist eemaldatud. Vaadates viimaseid eskalatsioone Ukraina elanike vastu, ei tohiks praegu olla ühtegi põhjust, et taasintegreerida Venemaa ja Valgevene maailma sporti,» lisati seal.

Avalduses toodi esile, et Ukrainas on hukkunud 232 sportlast, on hävitatud 343 spordirajatist, 40 000 sportlast on sunnitud välismaale minema ja 140 000 noorsportlasel pole võimalik kasutada spordirajatisi.

«FIE ei täida oma kohust sportlaste, eriti Ukraina sportlaste kaitsmisel. Te olete valinud Venemaa ja Valgevene huvid üle sportlaste – eriti ukrainlaste – huvide ja seda tehes ei toeta te neid inimesi, keda organisatsioon peaks toetama. Seda kohutavat ja provotseerimatut sõda ja olümpiarahu rikkumist ei saa eirata ega või autasustada. Tavapärasesse olukorda naasmine oleks katastroofiline eksimus ja seetõttu utsitame teid hoidma jõus Venemaa ja Valgevene sportlaste võistluskeeldu,» lõpetati pöördumine.

Pöördumisele andsid allkirja paljud maailma tipud. Nende hulka kuuluvad näiteks Tokyo olümpiakuld Lee Kiefer, Pekingi olümpiakuld ja kuuekordne maailmameister Olha Harlan, kolmekordne olümpiamedalist Alexander Massialas, kolmekordne Euroopa meister Auriane Mallo ja 2014. aasta maailmameister Max Hartung. Nagu varem mainitud, eestlasi nende hulgas ei ole.

Hiljem võttis siiski teema kohta sõna Katrina Lehis, kes avaldas toetust Ukrainale.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles