Möödus veerandsada aastat Müürsepa ainulaadsest NBA-saavutusest

Postimees Sport
Copy
Martin Müürsepp enda lahkumismängul.
Martin Müürsepp enda lahkumismängul. Foto: Remo Tõnismäe

Täna, 5. aprillil, möödub 25 aastat päevast, mil Maarjamaa üks paremaid korvpallureid Martin Müürsepp sai NBAs maha oma karjääri ainsa kaksikduubliga.

Dallas Mavericksi algkoosseisu kuulunud eestlane viskas Sacramento Kingsi vastu 16 punkti ja noppis oma unelmate liiga karjääri rekordit tähistanud 14 lauapalli, vahendab Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum. 

Kuigi Mavericks kaotas Sleep Train Arenal peetud võõrsilmängu 99:105, tegi meie mees teise hooaja lõpetuseks südika partii. Müürsepp oli kogu meeskonna peale parima +/- näitajaga mängumees (+8) ning möllas platsil erilise hooga just kolmandal veerandajal (10 punkti, 6 lauapalli), kui külaliste mänguvanker vägisi kraavi kippus.

23-aastane eestlane viibis platsil kokku 36 minutit ja 48 sekundit, mis koos kahekohaliste arvudega kahes olulises statistikalahtris näitasid kõva kvaliteeti. Tolles mängus viskasid Mavericksi leeris Müürsepast rohkem punkte vaid Erick Strickland (17) ja Michael Finley (23). 

Nähtu põhjal võis loota edasist pikka ja kõrget lendu ookeani taga, kuid paraku nii ei läinud. Meie Mürka NBA-karjääri lõpuni jäi siitmaalt veel vaid kolm mängu napi nädala jooksul. Küll aga ootasid ees Euroopa palliplatsid ja seal – nagu asjatundjad räägivad – on mängitud just seda «õiget» korvpalli!

Müürsepp mängis NBAs kaks hooaega. Kõigepealt käis ta hooajal 1996/97 kümnes kohtumises väljakul Miami Heati eest (keskmised näitajad 1,7 punkti, 0,5 lauapalli, 0,3 söötu), kuid seejärel vahetati ta Dallas Mavericksi, kus ta käis pooleteise aasta jooksul väljakul veel 73 kohtumises. Müürsepa NBA-karjääri keskmisteks näitajateks jäid 3,7 punkti, 1,6 lauapalli ja 0,5 korvisöötu, tema punktirekordiks jäi 24 sanga.

Meie mehe NBA-karjäär lõppes 1999. aastal. Mäletatavasti oli NBAs hooajal 1998/99 tööseisak. Klubiomanikud ei jõudnud kokkuleppele palgatingimustes ning NBAs ei peetud pool aastat ühtegi kohtumist. Lõpuks lühendati 82-mänguline põhihooaeg 50 mängu peale.

Müürsepp on hiljem aga selgitanud, et NBA tööseisak polnud otsene põhjus, miks ta unelmate liigasse enam ei naasnud. Nimelt vahetas Mavericks Müürsepa toona Phoenix Sunsi, kes omakorda vahetas eestlase Chicago Bullsi. «Mulle ei meeldinud seal. Mul oli meel must, et mind vahetati suve jooksul mitmendat korda teise klubisse. Mõtlesin, et teen Euroopas paar hooaega,» meenutas Müürsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles