ROK Ukraina sõjast: maailmas käib 70 relvakonflikti, kus ei nõuta vastase boikoteerimist (1)

Copy
ROKi president Thomas Bach 28. märtsil Lausanne'is toimunud ROKi täitevkomitee koosolekul.
ROKi president Thomas Bach 28. märtsil Lausanne'is toimunud ROKi täitevkomitee koosolekul. Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) avaldas taas kord arvamust, et Ukraina nõudmised Venemaa ja Valgevene sportlaste Pariisi olümpiamängudelt eemale jätmiseks ei ole nende hinnangul õiguspärased. Õigustuseks toodi, et maailmas on käimas 70 relvakonflikti, kuid seal ei nõua osapooled teineteise boikoteerimist.

ROKil on seoses sõjaga Ukrainas esitatud mitmeid küsimusi. Ühena neist uuriti, et kuidas reageerib ROK Ukraina valitsuse otsusele, et nende sportlastel on keelatud osaleda Pariisi olümpia kvalifikatsioonivõistlustel, kus neil on vaja minna vastamisi Venemaa passi omava sportlasega.

ROKi arvates tekitatakse selle otsusega meelepaha vaid Ukraina sportlastele ning sellel pole mingit mõju sõja lõpetamisele. «Kuna maailmas on kahjuks liiga palju sõdu, relvastatud konflikte ja kriise, oleme peaaegu kõigil olümpiatel näinud sportlasi üksteisega võistlemas, hoolimata sellest, et nende riigid on sõjas või konfliktis.

Praegu on maailmas käimas 70 relvakonflikti, sõda või kriisi, sealhulgas Lähis-Idas, Aafrikas ja Lõuna-Kaukaasias. Nendest relvakonfliktidest ja sõdadest mõjutatud piirkondades tegutsevad olümpiakomiteed järgivad olümpiaharta põhimõtteid. Nad ei taotle sportlaste väljaarvamist relvakonflikti või sõja vastaspoolest ning lubavad oma sportlastel piiranguteta võistelda rahvusvahelistel spordivõistlustel,» on kirjas ROKi kodulehel.

Ühe näitena tuuakse välja Jeemen, kus UNICEFi andmetel on kaheksa aastat kestnud äge konflikt, mille tagajärjel vajab humanitaarabi 11 miljonit last.

«Hiljutises üleskutses ülemaailmsele sportlaste komisjonile teatas üks Jeemenist pärit sportlane, et pole õiglane karistada sportlasi valitsuste vigade eest. Jeemeni sportlased seisavad silmitsi raskuste ja väljakutsetega tema riigis toimuva sõja tõttu. Ta selgitas, kuidas ta jätkab spordi väärtuste levitamist oma kogukonnas,» vastas ROK.

Tagasi üles