Ukraina esimene olümpiavõitja pöördus Bachi poole: meie ei alustanud sõda, aidake meid

Karl Mihkel Eller
Copy
Oksana Bajul 2022. aasta märtsis Las Vegases toimunud Ukraina toetusüritusel.
Oksana Bajul 2022. aasta märtsis Las Vegases toimunud Ukraina toetusüritusel. Foto: IMAGO/MediaPunch/Scanpix

Iseseisvale Ukrainale esimese olümpiakulla toonud iluuisutaja Oksana Bajul palus Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) presidenti Thomas Bachi, et ta aitaks meid ukrainlase, keelates Venemaa sportlastel järgmise aasta Pariisis toimuval suveolümpial osaleda.

1994. aastal Lillehammeri olümpial naiste üksiksõidus kulla võitnud Bajul avaldas sotsiaalmeedias video, milles kutsub Bachi üles kehtestama Ukraina sõja tõttu Venemaale 2024. aasta Pariisi olümpial osalemise keeld. Varasemalt on ROK soovitanud Venemaa ja Valgevene sportlased rahvusvahelisse sporti lubada, kuniks nad ei toeta sõda Ukrainas ja pole seotud jõustruktuuridega.

«See on minu pöördumine Thomas Bachi poole. Olen olümpiavõitja, Oksana Bajul. Kallis Thomas, praegu on Ukrainas käimas laiaulatuslik sõda. Meie, ukrainlased, seda ei alustanud. Seetõttu me ei taha, et 2024. aasta olümpiamängudel osaleksid neutraalsed Venemaa. Aidake meid,» ütles Bajul.

45-aastane Baiul abiellus 2015. aastal oma mänedžeri Carlo Farinaga ning elab USAs Las Vegases. Paaril on 8-aastane tütar Sophia.

Eelmisel nädalal kritiseeris Rio de Janeiro kettaheite olümpiavõitja Christoph Harting ROKi presidenti ning hoiatas, et tolle otsustel Venemaa ja Valgevene sportlased neutraalse lipu all võistlustele lubada, võivad olla väga traagilised tagajärjed.

«Tõsiasi, et Bach on vahistamismäärusega tagaotsitava massimõrvari [Venemaa presidendi Vladimir Putini] sõber, võib olla tema isiklik otsus, aga tema ja ROK sõidavad selle otsusega kraavi, vedades sportlasi endaga kaasa,» vahendab Sport Bild olümpiavõitja öeldut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles