Transsoolise sportlase domineerimine võib sundida jalgrattamaailma reegleid muutma (1)

Copy
Austin Killips (paremal).
Austin Killips (paremal). Foto: @austin_trace/Instagram

Eelmise kuu lõpus võitis transsooline jalgrattur Austin Killips USAs kõrgetasemelise maanteevõistluse, mis tõstatas küsimuse, kuidas lahendada sugu vahetanud sportlaste osalemine võistlustel. Nüüd on Rahvusvaheline Jalgrattaliit (UCI) on otsustanud avada arutelu reeglite muutmise üle.

27-aastane Killips hakkas rattaspordiga tegelema alles 2019. aastal, vahetult enne soovahetuse jaoks olulise hormoonravi alustamist. Nüüd on ta tänu headele tulemustele naiste arvestuses kerkinud USA koondise piirimaile järgmise suve Pariisi olümpiaks, aga ta võib startida ka sel suvel naiste Tour de France’il.

Norra rahvusringhääling (NRK) võttis UCI-ga ühendust ja uuris, kas tekkinud olukorra taustal plaanitakse reeglite muutmist. «Transsoolised sportlased soovivad võistelda vastavalt oma soolisele kuuluvusele. UCI reeglid põhinevad teaduslikel uuringutel, kuid tulevikus võib neid uute teadmiste valguses muuta,» teatas jalgratturite katuseorganisatsioon NRK-le.

Möödus paar päeva ning UCI üllitas pressiteate, milles teatati, et nad otsustanud taasavada arutelu transsooliste sportlaste osalemise üle rahvusvahelistel võistlustel. Eelmisel nädalal toimunud UCI juhatuse koosolekul otsustati, et esialgu analüüsitakse hetkeseisu.

Võimalik reeglite muudatus võib toimuda alles augustis, mis tähendab, et Killipsi osalemist Tour de France’il praegused reeglid ei sega.

Märksõnad

Tagasi üles