Habemega rekordi jahil: jooksutalendist pole ükski teine eestlane sel sajandil kiirem olnud (1)

Karl Mihkel Eller
Copy
Keskmaajooksja Deniss Salmijanov.
Keskmaajooksja Deniss Salmijanov. Foto: Sille Annuk/Tartu Postimees

Eesti kergejõustiklane Deniss Salmijanov osales eile Oslos Bisletti staadionil toimunud Audun Boyseni memoriaalil, kus läbis kaks staadioniringi ajaga 1.47,78. Tegemist on Eesti kõigi aega neljanda tulemusega ning nii kiiresti pole ükski eestlane 800 meetrit veel sel sajandil läbinud.

Tegemist oli Salmijanovi isikliku rekordiga, varasem tippmark oli 1.49,04. A-finaalis sai ta sellega kuuenda koha, võitis britt Alex Botterill 1.45,54-ga. 800 meetri Eesti rekord 1.45,87 on 1999. aasta juunist Urmet Uusorgi nimel. Eesti edetabeli paremuselt teine aeg on 1.46,19 (Raivo Mägi, 1985 august) ja kolmas 1.47,70 (Rein Tölp, 1964 september).

24-aastane Salmijanov, kes ei saanud kevadel teha korralikku treeninglaagrit, sest valmistus Tartu Ülikooli hambaarstiteaduskonna lõpueksamiks, oli heast ajast positiivselt üllatunud.

«Pidime treener Enn Sellikuga valima minimaalset koormust et saaks lõpueksami hästi sooritada. Minu jaoks on haridus olnud alati esimesel kohal ja teisena tuleb jooksmine. Juunis sain edukalt ülikooli lõpetatud ja olen nüüd hambaarst.

Treeningutel ma ei tundnud midagi erilist kuid usaldasin oma treenerit ja tegin kõik nii nagu ta mulle ütles. Kindlasti tänan oma treeningkaaslast Olavi Allast kellega me saime viimastel nädalatel teha «lihvivaid» trenne ja ennast vormi viia.

Mäletan kuidas oli väga raske ja ütlesin Olavile et heal juhul tuleb 1.50. Kuid Olavi ütles mulle et «ära mõtle üle, tihti see tunne on petlik, mine ja pane!» Jõudes Oslosse tundsin kuidas jalad olid palju värskemad ja tehes soojendust ei uskunud ma numbritele mida ma nägin oma kellal. Isegi trennis ma ei jooksnud nii kiiresti,» rääkis Salmijanov Postimehele.

Enn Sellik ja Deniss Salmijanov.
Enn Sellik ja Deniss Salmijanov. Foto: Sille Annuk/Tartu Postimees

Endalegi üllatuseks selgus võistluspäeva hommikul, et Salmijanov võistleb kõige tugevamas jooksus koos 1.45 vendadega. «Mulle helistas ka sõber Patryk Dobek (Tokyo olümpia pronksmedalist 800 m jooksus – toim.). Rääkisime taktikast ja lõpus ütles et «jooks tuleb tugev, seega ära kaota seda võimalust, tuleb joosta ja kannatada, siruta oma pikki jalgu ja kõik läheb hästi!»»

Stardis tundis Salmijanov end hästi ja võttis kohe end kõvade meeste tuulde. «Joostes ühe ringi vaatsin, et esimesed 400 m olid ca 52 sekundit. Olin üllatunud et jõudu veel on. Hakkasin võitlema meestega lõpuni ja jõudes finišisse nägin 1.47,78! Kohe helistasin Ennule. Ütlesin talle «Enn, sa oled parim treener maailmas». Ta küsis: «mis juhtus?» Vastasin «1.47». Edasi oli vaikus, aga selles vaikuses tundsin tema rõõmu minu üle,» muljetas Salmijanov, kes osaleb augustis Hiinas suveuniversiaadil.

Boyseni memoriaalil osalesid eestlastest veel Helin Meier, kes sai naiste 800 m jooksu B-finaalis ajaga 2.07,80 (isiklik tippmark 2.05,79) teise koha. Laura Maasik jooksis 5000 m jooksus isikliku tippmargi 16.33,52 (varasem isiklik rekord 16.47,79). Eestit esindav vasaraheitja Adam Kelly sai tulemuseks 71.42 ja oli kaheksas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles