Novosjolov andis Kaabermale vastutorke: kahjuks ei mäletata, kes EMil olulised matšid välja tõi

Postimees Sport
Copy
Katrina Lehis ja tema treener Nikolai Novosjolov.
Katrina Lehis ja tema treener Nikolai Novosjolov. Foto: Tairo Lutter

Eesti vehklemiskoondises on puhkenud skandaal pärast peatreener Kaido Kaaberma intervjuud Delfile. Kriitikat said nii olümpiavõitja Katrina Lehis kui ka tema treener Nikolai Novosjolov. Eile hilisõhtul otsustas Novosjolov vastulause anda.

Novosjolov torkab sotsiaalmeedias Kaaberma pihta, kes Delfi veergudel avaldas, et ilmselt eksis ta koondise komplekteerimisega, kui arvas sinna ka Lehise. «Kui Eesti parim treener võib «ilmselt eksida», mis siis minust rääkida. Selliselt oleks kõige lihtsam vastata. Aga asjad on palju tõsisemad,» ütles Novosjolov.

«Artiklis on tõstatatud õiged küsimused, aga kas vastused ja vastaja on õiged?» küsib ta. «Hooaeg sai läbi ja on õige aeg kokkuvõteteks. MMil vehkles Katrina tõesti Hongkongiga kehvasti. Tulemuse ja kehva tulemuse eest vastutavad ainult treener ja sportlane. Miks on nii läinud, minul on enamik küsimustele vastused olemas,» kirjutab Novosjolov.

«Olen olnud arg ja oma otsustes ennast lasknud mõjutada erinevatel faktoritel. Puudu on olnud julgusest teha asju nii, nagu peame õigeks ja mis aitaksid leida Katrinal enesekindlust. Miks julgusest? Sest oleme käitunud vastavalt kirjutatud reeglitele, et hoida võistkonna sisekliimat,» tunnistab ta.

Seejärel selgitab Novosjolov kehvemate tulemuste tagamaid. «Katrina on teinud ainult kolm individuaalvõistlust, neist üks võidetud võistlus (Eesti meistrivõistlused) ei olnud peatreeneri poolt tõsiselt võetav. Katrina esimesed rahvusvahelised stardid jäid tõesti tagasihoidlikuks: puudus vaimne enesekindlus, mis oli põhjus õige potentsiaali realiseerimisel. Vaimne pool väljendus ka ebaõigetes otsustes rajal. Iga täiendava matšiga läks ta aga paremaks, oli näha, et liigume õiges suunas ja võistluspraktika töötab meie kasuks,» kirjutab ta.

Novosjolov jätkab: «Peale kahte MK etappi oli mul teada, millega tuleb tööd teha ja olid tehtud vastavad plaanid. Enda üllatuseks sai peatreenerilt Katrina kutse koondisesse. Veel suurem üllatus vaatas vastu, kui saime teada, et kutse kehtib ainult võistkonnavõistluse kohta, ilma võimaluseta kaasa teha individuaalsel võistlustel. Peale pikka võistluspausi on oluline iga võistlus, sest ainult stressiolukorras on võimalik aru saada, mis töötab ja mis vajab veel täiendamist/parandamist.»

Novosjolovi sõnul sai see läbi arutatud ka peatreeneriga, kus sai selgitatud hetkeolukorda. «Otsustasime, et siiski võtame kutse vastu, mis tähendas meie plaanide totaalset muutmist. Olin sellele otsusele tegelikult vastu ja meil olid tiimisisesed debatid, kus langetasin otsuse siiski osaleda ja selle vale otsuse eest saan tuhka pähe raputada ainult endale.»

Võistkonnaliidrina on Katrinal väga suur vastutus võistkonna ebaõnnestumises, tunnistab Novosjolov ja lisab, et kui võistkonna liider ei sobi individuaalselt rajale, siis kelle otsus oli ta panna võistkonda? «Nii nagu ülal juba öeldud, oli meie seisust teadlik ka peatreener, koosolek temaga kestis üle tunni,» toonitab ta.

«Natuke artiklis välja toodud detailidest,» jätkab Novosjolov. «Enne võistkonnavõistlusi peatreener kinnitas, et tüdrukud on väga heas vormis. Küsimus, mille põhjal ta tegi järelduse ja mis võis juhtuda paari päevaga? Ilmselt see jääb retooriliseks küsimuseks.»

«Peatreener vahetas Katrina välja, väga õige, võib-olla oleks pidanud seda tegema juba varem, kui ta nägi, et treener on sportlase ära rikkunud ja sportlane ei suuda vehelda,» torkab Novosjolov. «Võib-olla oleks pidanud arutama sportlastega kohtumise taktikat. Näiteks viimasel MMil Itaalia floretinaiskonnas vahetati välja esikoha kohtumises, otsustavas minimatšis oma ankrunaine, 13 tiitlivõistluste medali omanik. Sest ta vehkles kahes eelnevas minimatšis kehvasti. Vahetus oli väga õige ja itaallased tulid maailmameistriks,» selgitas Novosjolov.

Seejärel võttis Novosjolov ette Kaaberma kommentaari Lehise vehklemise kohta MMil USA vastu. Koondise peatreener oli Delfile öelnud järgmist: «Ameeriklannade vastu panin ta korraks sisse, kuid jälle tuli palju miinust,» lausus Kaaberma. Võistluskäik näitas, et Lehist enam väljakule ei usaldatudki.

«Sportlane on istunud üle kahe kohtumise pingil (ajaliselt üle kahe tunni) ja neli minutit enne saab teada, et peab uuesti rajale minema. On mida õppida kogenud tiimikaaslaselt, kes ühel võistlusel lihtsalt keeldus taolisest pakkumisest. Aga kui olla mitte sarkastiline, siis vaatamata varasemale ebaedule peab sportlane olema valmis jätkama võitlusega, isegi kui vaimselt on see väga raske,» selgitab Novosjolov.

«Ajalugu mäletab, et ka floreti vehklejad suudavad epee võistkonnavõistlustel imesid teha (OM 2000). Ehk siis loeb inimene, häälestus, võistkonna strateegia ja taktika. Kahjuks ei mäletata enam seda, kes kuu aega tagasi tiitlivõistlustel (EM) tõmbas olulised kohtumised välja. Siis veel ei olnud sportlane treeneri poolt rikutud,» kirjutas Novosjolov. «Vaatamata ülalmainitule vaatan esmalt ise peeglisse. Minu seisukoht oli, et Katrina ei võistle võistkonnavõistlustel ilma individuaalturniiril osalemata. Kui ta ei ole vääriline või valmis esindama Eestit tiitlivõistlustel individuaalselt, siis ta kindlasti ei vääri ka kohta võistkonnas. Kahjuks jäi mul selle otsuse tegemisel julgust puudu.»

Novosjolov leiab, et enese tõestamine koondisse kuulumiseks on väga õige otsus. «Sportlane peabki tõestama, et väärib kohta koondises. Koondisesse tuleb koht välja vehelda. Aga loomulikult juhtuvad ka erandid ja Katrina kindlasti kuulub erandite hulka. Kui kunagi saab «koondise tõestamise» kriteeriumid teada, siis on lihtsam neid ka täita. Seniks teeme oma vigadest järeldusi ja hakkame neid parandama,» lausus Lehise juhendaja.

Novosjolov võttis enda pika kommentaari kokku nii: «Eelmisel võistlusel peatreener ütles, et võidab ja kaotab võistkond, selles artiklis on selgelt välja öeldud, kes on tegelikult süüdi. Olen valmis vastutama. Olen seda teinud ka varem. Meeste koondise peatreenerina panin ameti maha, kui tulime EMil neljandaks ja MMil ei saanud kaheksa parema hulka. Reaalsed võimalused kvalifitseeruda OMile olid kadunud ja mehed jäid finantseerimisest ilma,» meenutas Novosjolov.

«Peale tõsist vigastust, mis Katrinaga juhtus, on möödas aasta. Ta ei ole veel see, kes ta tegelikult on, maailma parim vehkleja. Artiklis mainitud asjatundjate arvamusele tuginedes: hea asi on see, et ma ei ole siiski lumememm, sest isegi lumememm ei suudaks nii andekat sportlast rikkuda, aga mina suutsin. Ja veel täpsustaksin ajalist mõõdet «natuke enne Tokyo OMi» kohta. Alustasin Katrinaga koostööd 2019. aastal – kaks aastat enne Tokyo OMi. On see natuke või vähe või piisavalt pikk aeg, hindab igaüks ise,» lõpetab Novosjolov oma vastulause.

Kommentaari Kaaberma avalduse kohta andis ka Katrina Lehis, kes oli peatreeneri jutust šokeeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles