Toyota kinnitas WRCs jätkamist, kuid tahab sarjas näha suuremat konkurentsi

Karl Mihkel Eller
Copy
Akio Toyoda (keskel) ja Toyota sõitjad, Soome ralli võitnud Elfyn Evans (vasakult teine) ja kolmandaks tulnud Takamoto Katsuta (paremal).
Akio Toyoda (keskel) ja Toyota sõitjad, Soome ralli võitnud Elfyn Evans (vasakult teine) ja kolmandaks tulnud Takamoto Katsuta (paremal). Foto: Hannu Rainamo/IMAGO/Scanpix

Autotootja Toyota juhatuse esimees Akio Toyoda kinnitas, et nende rallitiim on WRC-sarjaga seotud pikaajaliselt. Samas kutsus ta ka teisi tootjaid peale Hyundai ja Fordi sarja panustama.

Eelmisel nädalal toimunud Soome MM-ralli eel sõlmisid Toyota esindaja koostöölepingu Jyväskylä linnaga, eesmärgiga ehitada tulevikus piirkonda Toyota arenduskeskus. Toyoda kinnitusel on see selgeks tõestuseks, et autofirma soovib WRC-sarjas jätkata pikaajaliselt.

«Seda võib võtta kui Toyota pühendumist autoralli MM-sarjale. Pärast 17 aastat WRCst eemalolekut ja pärast presidendiks naasmist ütlesin, et tahan, et meie tagasipöördumine kiidetaks heaks,» rääkis Toyoda DirtFishile.

Tema hinnangul saavad nad rallisarjast olulisi kogemusi, mida ära kasutada ka tänavaautode tootmisel. Lisaks MM-sarjas jätkamise kinnitamisele toonitas Toyoda, et soovib WRCs näha suuremat konkurentsi.

«Kui vaadata WRCd, siis on see Toyota, Hyundai ja M-Sport [Ford]. Ma tahan rohkem. Mida rohkem osalejaid, seda parem kogu valdkonnale. Seepärast püüan kasutada iga võimalust, mis mul on, kutsuda inimesi meiega (WRC-ga – toim) liituma ja motoorispordis head konkurentsi hoidma,» lisas jaapanlane.

Teist aastat kasutuses olevat Rally1-autodega jätkatakse MM-sarjas vähemalt 2026. aastani, kuid praegu sarja kuuluvad suurtiimid on oma osalust lubanud vähemalt 2024. aasta lõpuni. Lisaks peaksid 2027. aastal ilmavalgust nägema uue põlvkonna WRC-klassi autod, mille tehnilised tingimused on veel lahtised.

«Praegu me ei tea, mis on õige vastus. Me ei tea, mis tulevikus saab. Praegusel ajal ei tohiks me keskenduda ainult ühele võimalusele ja selle poole püüelda. Kuna kõik töötavad erinevate nurkade alt, tekivad tehnilised uuendused ja me peaksime jätkama eri tüüpi tehnoloogiate otsimist ja uurimist – see on viis tulevikku muuta,» ütles Toyoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles