Selgus, mitu Venemaa sportlast on karjääri jätkamiseks muutnud kodakondust (1)

Karl Mihkel Eller
Copy
Ühed enim kodakondsust vahetanud sportlased on iluuisutajad. Diana Davis ja Hleb Smolkin esindasid 2022. aasta Pekingi olümpial Venemaa olümpiakomiteed. Nüüd on Gruusia uisuliit teatanud, et nad esinevad nende lipu all
Ühed enim kodakondsust vahetanud sportlased on iluuisutajad. Diana Davis ja Hleb Smolkin esindasid 2022. aasta Pekingi olümpial Venemaa olümpiakomiteed. Nüüd on Gruusia uisuliit teatanud, et nad esinevad nende lipu all Foto: Jeff Roberson / AP / Scanpix

Viimase pooleteise aasta jooksul on 67 Venemaa sportlast sanktsioonide vältimiseks ja rahvusvahelise sportlaskarjääri jätkamiseks muutnud kodakondsust.

Venemaa uudisteagentuur TASS vahendas spordiministeeriumi statistikat, millest nähtub, et 67 sportlasest 47 on suveolümpiaalaga tegelejad, kaheksa taliolümpia ja 12 mitteolümpiaala sportlased.

Venemaa sportlased on saanud suures osas rahvusvaheliste võistluste keelu pärast seda, kui Vladimir Putin andis 2022. aasta veebruaris korralduse täiemahuliseks sissetungiks Ukrainasse. Mõnel spordialal on venelastel lubatud osaleda, kui nad on teatud nõuded täitnud.

Venemaa sõltumatu meediaväljaanne Holod on varem kirjutanud, et 200 Venemaa sportlast on Venemaa spordi vastaste sanktsioonide vältimiseks kodakondsust vahetanud. Spordiministeeriumi näitajate suurele erinevusele meediast pärit arvudega võib seletus olla see, et Holod on sisse arvestanud 141 erineva tasemega maletajat, vahendas VG.

Peamiselt on tegemist maletajate, iluuisutajate, ratsutajate, võimlejate ja tennisistidega. Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) pole otsustanud, kas lubada Venemaa sportlasi järgmisel aastal Pariisi olümpiale.

Sportlaste liikumist on ka teises suunas. Sõda ja sanktsioonid ei mõju vähemalt mõnes sektoris Venemaale kuidagi. Näiteks korvpalli VTB Ühisliiga elab kenasti edasi ning kui sealt sõja alguses lahkusid mitmed mängijad ja mullu suvel kippusid tiimid hõredamaks jääma, siis nüüd liiguvad paljud Euroliiga kaliibriga mängumehed taas meist ida poole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles