BLOGI JA GALERII Kergejõustiku MMi 7. päev: Tilga ja Õiglane liiguvad isiklike rekordite suunas, Erm kaotas kõrgushüppes kõvasti punkte

Copy

Täna algas Ungari pealinnas Budapestis peetaval kergejõustiku MMil kümnevõistlus, kus võistlustulle astus ühtekokku 24 meest, nende seas ka meie Karel Tilga, Johannes Erm ja Janek Õiglane. Avapäeva lõpetas Eesti parimana 5. kohal Johannes Erm. Karel Tilga oli 7. ja Janek Õiglane 11. kohal. Lisaks tegi täna oma täiskasvanute tiitlivõistluste debüüdi kõrgushüppaja Elisabeth Pihela, kes jäi kahjuks esimesena finaalist välja.

Enne võistluspäeva:

Budapestis astub võistlustulle astub koguni 17 dekatleeti, kes kogunud üle 8400 punkti. Kõige võimsam tippmark on Kevin Mayeril (9126), maailmarekordimehele järgnevad Damian Warner (9018) ja tänavuse hooaja edetabelijuht Leo Neugebauer (8836).

Meie mehed paiknevad rekordite võrdluses vastavalt 15. (Karel Tilga 8484), 16. (Johannes Erm 8445) ja 17. real (Janek Õiglane 8405). Tänavuste tulemuste võrdluses platseeruks Tilga (8482) aga 10. ja Erm (8424) 12. kohale, esikolmik oleks vastavalt Neugebauer (8836), Pierce LePage (8700) ja Kyle Garland (8630).

Samas on ammuilma selge, et säärased edetabelid peegeldavad ainult poolt tõde, mistõttu võttiski Postimees oma eelvaates mehed isiklikke rekordeid pidi eraldi luubi alla.

Mis puudutab meie mehi, siis Karel Tilgal on tänavusest all kaks korralikku kümnevõistlust: aprillis kogus ta Itaalias 8482 punkti, kuu hiljem Götzises 8403 punkti.

MMi eel sõnas ta järgnevat: «Lähen võistlusele peale paremini, kui olen muidu tiitlivõistlustele läinud. Pole ühtegi probleemi olnud. Tean ennast piisavalt hästi, et teada, mida trennis tunda. Teeme igal aastal samu trenne ja selle põhjal, kui kergelt või raskelt need lähevad, on võimalik öelda, mis seis on. Tänavu pole probleeme olnud, ja tavaliselt minu puhul see, kui olen terve, võrdub ka sellega, et olen heas vormis.»

Johannes Ermil läks sisehooaeg reiehäda tõttu aia taha, kuid juuli viimasel nädalal kogus ta Eesti meistrivõistlustel 8424 punkti.

Reiehädast tulenevalt tuleb tal küll tõkkeid jätkuvalt n-ö vale ehk vasaku jalaga joosta, kuid seegi tegevus muutub aina sujuvamaks. «Tänagi tegin veel viimast korda seda ja asendid on täiesti normaalsed,» sõnas ta kolm päeva enne MMil starti tulekut ning lisas, et sooviks mulluse MMi üheksanda koha Budapestis üle teha. 

Eelmise hooaja järel operatsioonil käinud Janek Õiglasel ühtegi kümnevõistlust tänavusest ette näidata pole. Ta küll lootis Eesti meistrivõistlustele, kuid jättis vigastusest tulenevalt mõõduvõtu pärast kolme ala pooleli.

Õnneks oli lihasesse löönud rebend väike ning poolteist nädalat tagasi tehtud ultraheli kinnitas, et kõik on siiski hästi. Ainult et millises vormis Õiglane on? «Tunde poolest on väga mõnus ja puhanud tunne, aga võibolla on pauk kadunud. Ei tea, aga tunne on ikkagi kõige tähtsam. Mul pole mitu tiitlivõistlust olnud sellist tunnet: mõnus, vaba, hea,» lausus ta.

Liikudes edasi naiste kõrgushüppe juurde, siis augusti alguses U20 EMil hõbedale tulnud Elisabeth Pihela endale Budapestis konkreetset eesmärki ei pannud. «Muidugi oleks hea meel, kui teeksin ilusa tulemuse. Hüpata 1.90 oleks täitsa tore, aga mingit suurt pinget ma endale peale ei pane. Üritan lihtsalt oma ära teha,» hoiab neiu jalad maas.

«Jeruusalemmas [U20 EMil] teadsin, et mul võib olla võimalus medal võtta. Praegu olen siin juba koos maailma tippudega ning isegi kui hüppan isikliku, on finaalilootus väike. Pinget mul pole ja saan anda endast maksimumi. Kindlasti pole ma aga pettunud, kui edasi ei pääse,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles