Hiilgavalt esinenud epeenaiskond võitis MK-etapi, olümpialootus elab jälle! (1)

Toimetas Ville Arike
Copy
Julia Beljajeva
Julia Beljajeva Foto: Tairo Lutter

Eesti epeenaiskond võitis Vancouveris peetud MK-etapi, alistades finaalis USA 36:32. Esikohamatšini jõuti tänu Poola, Hongkongi ja ka maailma esinumbri Lõuna-Korea üle saadud nappidele võitudele. Sellega jäi ellu lootus jõuda Pariisi olümpiarongile, tuleval aastal ootab ees veel kaks valikvõistlust.

Finaal

Finaali alustuseks tegi Irina Embrich ameeriklanna Katharine Holmesi vastu torke, seejärel suutis vastane sama kolmel korral. Ent Julia Beljajeva vedas matšis Anne Cebulaga Eesti ette 5:4. Nelli Differt viis matšis Catharine Nixoniga Eesti korra kolmega ette, ent vastane jõudis viigini.

Teises ringis jäi viik püsima ka pärast Embrichi ja Cebula matši (12:12). Differt aga vehkles Holmesi vastu taktikaliselt küpselt, võitis 2:0 ja viis omad ette 14:12. Beljajeva jätkas samal lainel, tegi matšis Nixoniga kaks viimast torget ja Eesti juhtis 17:14.

Viimase ringi alustuseks võttis Cebula matšis Differtiga ühe torke tagasi (Eesti ees 19:17) ning sama tegi Nixon Embrichi vastu (22:21 Eestile). Otsustavaks matšiks tegi peatreener Kaido Kaaberma vahetuse, saates Beljajeva asemel Holmesi vastu Kristina Kuuse. Käik õigustas end igati, Kuusk lasi vastasel teha vaid ühe puhta torke, enamasti tehti topelttorkeid ning ta võitis oma minimatši 14:11!

Olümpiaseis

Eesti teenis maailma edetabelisse 64 punkti ning parandas oluliselt võimalusi jõuda Pariisi olümpiamängudele. Ent võidelda tuleb edasi ning vaja läheb veel vähemalt üht finaalikohta ja lisaks veel üht head tulemust. Tuleval aastal peetakse otsustavad MK-etapid Barcelonas ja Hiinas Nanjingis.

OM-kvalifikatsiooni edetabel: 1. Lõuna-Korea 284 punkti, 2. Poola 262, 3. Prantsusmaa 248, 4. Itaalia 244, 5. Ukraina 228, 6. USA 213, 7. Eesti 193, 8. Hongkong 190, 9. Šveits 181, 10. Ungari 177.

Pariisi saab edetabeli neli paremat ning nende järel nelja maailmajao parim koondis, kelleks praegu on Ukraina, USA, Hongkong ja 15. kohal asuv Egiptus. Seega lahutab Eestit olümpiakohast praegu 35 punkti – vahe, mis on Ukrainaga.

Poolfinaal

Matšis Lõuna-Koreaga kaotas Kristina Kuusk hakatuseks Sera Songile 2:4, kuid Julia Beljajeva vähendas kaotusseisu minimaalseks. Nelli Differt jäi omas matšis ühega alla – 12:14.

Peatreener Kaido Kaaberma vahetas seejärel Kuuse Irina Embrichi vastu ja tabas kümnesse. Embrich alistas Taehee Lim'i 6:2, tehes matši lõpetuseks neli torget järjest! Differt jätkas Songi vastu samas vaimus, viies Eesti ette juba 21:16. Minimatš lõppes siiski viigiga ja Eesti edu oli kaks torget. Beljajeva kaotas seejärel Hyein Lee'le 1:4, Eesti jäi taha 24:25 ja tekkis ärev olukord.

Differt jäi Lim'i vastu taha 26:28, kuid matši lõpuks oli jalul viik 29:29. Embrich oli seejärel 4:2 üle Young Mi Kang'ist – 33:31! Beljajeva asus matšis Songiga ette juba 39:35. Vastane jõudis küll ühe torke kaugusele, ent Beljajeva pidas selleski matšis vastu! Seisult 41:43 tegi Song 0,21 sekundit enne lõppu veel ühe torke, aga siis sai aeg otsa – Eesti võit 43:42!

Teises poolfinaalis oli USA 45:43 parem Ukrainast.

Veerandfinaal

Eestlannad vehklesid Poola vastu hästi ja haarasid kohe initsiatiivi. Kristina Kuusk sai 2:0 algedu matšis Martyna Swatowska-Wenglarczykiga, Julia Beljajeva küll kaotas oma minimatši Renata Knapik-Miazgale 2:3, ent seejärel tegi Nelli Differt Ewa Trzebinska vastu kolm vastuseta torget – 7:3.

Neli järgmist matši jäi viiki, seejärel alistas Kuusk Trzebinska 4:2 ja Eesti juhtis 24:18. Beljajeva jäi Poola ankrunaise Swatowska-Wenglarczyki vastu küll hätta ja too jõudis järele, ent lisaajal oli taas Beljajeva see, kes suutis teha otsustava torke!

Eesti vastaseks tuli Lõuna-Korea, kes oli 45:38 üle Ungarist. Teises poolfinaalis kohtuvad Ukraina ja USA.

Kaheksandikfinaal

Eesti jaoks algas matš viiendat asetust omanud Hongkongi vastu raskelt. Esimesed minimatšid kaotati ja kaks minimatši enne lõppu jäädi maha 25:31. Seejärel tegi aga hea etteaste Kristina Kuusk, võites Hongkongi esindajat 6:2. Ja kaotusseis oli vaid kaks punkti.

Otsustavas minimatšis tuli rajale Julia Beljajeva, kes suutis isegi mõnetorkelise edu haarata, kuid viimasel minutil suutis Hongkongi esindaja viigistada 37:37. Seejärel pandi kellal käima üks minut ning veheldi otsustava torkeni, mille suutis teha Beljajeva.

Veerandfinaalis kohtub Eesti neljandana asetatud Poolaga.

1/16-finaal

Esimeses kahes minimatšis püsis Austraalia konkurentsis ning suutis isegi seisul 9:8 juhtida, kuid siis sai Eesti tänu Differti matšile 14:11 eduseisu. Järgmistes minimatšides näidati kindlat närvi ja vormistati lõpuks 45:21 võit.

Kaheksandikfinaalis kohtub Eesti viienda asetusega Hongkongiga, kes oli avaringis vaba.

Meeskond kaotas avaringis

25. asetatud Eesti epeemeeskonna jaoks lõppes Vancouveri MK-etapp juba 1/16-finaalis, kui kaotati 38:45 kaheksanda asetusega Egiptusele. Eesti jäi kohe esimestes matšides viietorkelisse kaotusseisu ning kuigi vahe kahanes veel kahe torkeni, siis lähemale sellest ei jõutud. Eesti meeskond vehkles koosseisus Ruslan Eskov, Sten Priinits, Markus Salm ja Erik Tobias.

Enne võistlust

Eesti naiskond võitleb pääsu eest suvisele Pariisi olümpiale, et kaitsta Tokyos võidetud kuldmedalit. Pariisi pääseb maailma edetabeli neli paremat ja iga regiooni esimene naiskond. MK-hooaja lõpuni jääb koos Vancouveriga kolm etappi ning Eesti on hetkel alles 12. kohal 129 punktiga.

Eestil oleks järelejäänud etappidega vaja koguda palju punkte, et saada kätte viiendat kohta hoidev Ukraina (188 p). Teine võimalus on, et kui Egiptus langeb 16 parema seast välja, siis saab OMile üks naiskond edetabeli põhjal ning selle alusel piisaks Eestile siis hetkeseisuga kokkuvõtte kaheksandast kohast.

Naiskonnast on otsustanud loobuda individuaalne olümpiahõbe Katrina Lehis. Vehklemisliit ootas 20. novembriks Lehise kinnitust, et ta osaleb 10. detsembril Vancouveris MK-etapil, kuhu ta oleks pidanud edetabeli järgi minema. Tähtajaks seatud 20. novembri õhtul saatis Lehis alaliidule avalduse, milles andis mõista, et loobub Pariisi olümpiaks kvalifitseerumise võistlustel naiskonda esindamast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles