Uisuliit lubab Levandi suhtes erapooletut uurimist: vajadusel kaasame komisjoni väliseid eksperte

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Uisuliidu president Maire Arm.
Uisuliidu president Maire Arm. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutuse (EADSE) juhtivuurija Remo Perli avaldas täna hommikul «Terevisioonis» arvamust, et Anna Levandi suhtes uurimist läbi viiv Eesti Uisuliidu komisjon ei pruugi tegutseda üdini läbipaistvalt. Uisuliit leiab aga, et säärane hinnang pole millegagi põhjendatud.

«Praegu on ühes isikus organ, kes uurib, menetleb, teeb järeldusi ja otsuseid. Minu soovitus oleks kindlasti kaasata inimesi väljastpoolt alaliitu, et uurimine oleks võimalikult läbipaistev. Praegu teeb see natuke nõutuks,» kommenteeris Perli komisjoni, kuhu kuuluvad ainult uisuliidu juhtivad inimesed Maire Arm (uisuliidu president), Vadim Belobrovtsev (uisuliidu asepresident), Ere Lusti (uisuliidu juhatuse liige ja ISU rahvusvahelise taseme kohtunik) ja Jana Kuura (uisuliidu peasekretär).

Eesti Uisuliidu president Maire Arm saatis selle peale Postimehele alaliidu kommentaari, mille siinkohal täismahus avaldame.

«Eesti Uisuliit tunneb iluuisutamist, valdkonna spetsiifikat ning meie roll on seista ausa spordi eest iluuisutamises.

Me viime menetluse läbi ausalt ja erapooletult. Kuulame ära erinevad osalised, süveneme ja analüüsime. Need on väga tõsised etteheited ja me püüame selgust saada. Otsustame edasised sammud pärast osaliste ärakuulamist. Võtame seda ülesannet tõsiselt ja soovime, et selgus saabuks võimalikult peatselt.

Uisuliidu soov ja eesmärk on, et Eesti uisutamisel läheks pikka aega hästi. Eesti uisutamine on teinud läbi fenomenaalse arengu ja meil on suur vastutus, et see nii edasi kestaks. Väikese riigi kohta on meie sportlased saavutanud väga häid tulemusi ja jõudnud maailma konkurentsis märkimisväärsete tulemusteni. Uisuliidu vastutus on suur, uisutamine on populaarne ala, millega tegelema tuuakse lapsi aina enam. Me tahame, et lapsed ja noored oleks hoitud, treenitud, et oleks rahvasporti ja oleks tippe.

Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutus (EADSE) pöördus uisuliidu poole, et me vaataks läbi ja analüüsiks kaebusi treener Anna Levandi kohta. EADSE võttis meiega esimest korda ühendust jaanuari keskel ja küsis, kas eelistame neid kaebusi ise uisuliidus käsitleda. Levandi treeningmeetodite kohta ei ole varem uisuliidule kaebusi esitatud. Kutsusime kokku uisuliidu juhatuse, kes otsustas, et võtame selle vastutuse ise kaebusi enne otsuse tegemist analüüsida. Uisuliidu juhatus on ära kuulanud Anna Levandi ja moodustanud komisjoni, et ära kuulata kõik osalised.

Moodustatud komisjoni kuuluvad Maire Arm – Eesti Uisuliidu president; Vadim Belobrovtsev, Eesti Uisuliidu asepresident; Ere Lusti, Eesti Uisuliidu juhatuse liige ja ISU rahvusvahelise taseme kohtunik; Jana Kuura, Eesti Uisuliidu peasekretär.

Kuna alaliit on kaebuste suhtes lahendaja ja otsustaja rollis, peame vajalikuks märkida, et edaspidise otsuse tegemine on ainuvõimalik kaebajate ja tunnistajatega vahetult ise suheldes, seega komisjoni moodustamise juures oleme pidanud seda silmas. Kaasame vajadusel komisjoni väliseid eksperte. Oleme plaaninud rääkida ka EADSEga, kes Anna Levandi vastu esitatud kaebused meile teatavaks tegi. EADSE hinnang, et komisjoni koosseis teeb nõutuks ning uurimine ei pruugi olla läbipaistev, ei ole millegagi põhjendatud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles