Euroliiga finaalturniir: kas kuldne Real saadab vanakesed väärikalt pensionile?

Karl Mihkel Eller
Copy
Madridi Reali teenekas mängija Sergio Rodriguez (keskel) sai aasta tagasi Kaunases toimunud Euroliiga finaalis võidu üle juubeldada. Sel nädalavahetusel on Hispaania klubil võimalus esikohta kaitsta.
Madridi Reali teenekas mängija Sergio Rodriguez (keskel) sai aasta tagasi Kaunases toimunud Euroliiga finaalis võidu üle juubeldada. Sel nädalavahetusel on Hispaania klubil võimalus esikohta kaitsta. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Euroliiga tiitlikaitsja Madridi Real ihkab kuldse koosseisuga meeldejäävat luigelaulu, kuid kaks Kreeka ja üks Türgi klubi tahavad sellele Berliinis toimuval finaalturniiril kriipsu peale tõmmata.

Kaasaja Euroliiga 24. hooaeg jõuab sel nädalalõpul kulminatsioonini Saksamaa pealinnas. Alates 2002. aastast on kontinendi kõige tugevama korvpallisarja võitja selgunud nelja meeskonna finaalturniiril ehk Final Fouris.

Erinevalt kolme võitnu mängitavatest veerandfinaalidest sõltub Final Fouris kõik ühest mängust, mis võiks üllatusmomenti suurendada. Samas, kõik neli Berliini pääsenud meeskonda tahavad ja on võimelised võidukarika pea kohale tõstma. Järgnevalt uurimegi, millised on tänaste poolfinaalide paarid ja kes võiks pääseda pühapäevasesse finaali.


Alustame tiitlikaitsjast ja põhiturniiri võitjast Madridi Realist. Ainsa klubina vajasid nad veerandfinaalist edasi pääsemiseks vaid kolme mängu, kui pihuks ja põrmuks tehti Eesti koondislaste Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste praegune koduklubi Vitoria-Gasteiz Baskonia.

Sellest on möödas juba enam kui kolm nädalat ja vahepealsel ajal on Hispaania kuninglik klubi jõudnud võrdlemisi kerge vaevaga koduliigas poolfinaali. Nüüd tuleb end aga Berliinis kiiresti tippvormi saada, sest poolfinaalis ootab neid vastas vana tuttav Piraeuse Olympiacos, keda võideti aasta eest Kaunases toimunud finaalturniiril Sergio Llulli tabavast keskpositsiooni viskest 79:78.

Olympiacose snaiprid

Toona kanti «vanakestest» koosnev Real juba enne otsustavaid mänge favoriitide seast maha, kuid võta näpust. Kas nüüdseks 36-aastane Llull (sel hooajal keskmiselt mängus 7,9 punkti, 2 resultatiivset söötu, 1,2 lauapalli) ja 39-aastane Rudy Fernandez (3,6 p, 1,5 rs, 2 lp), 37-aastane Sergio Rodriguez (4,1 p, 4,3 rs, 1,3 lp) suudavad koos nooremate kaaslastega näidata mängu, mis aitaks nad järjekordsesse finaali? Fernandez on juba teatanud, et teeb suvel karjääriga lõpparve ja sama võivad teatada ka ülejäänud kaks.

Kõigi nelja meeskonna peale on tegemist sisuliselt ainsa olulise vigastatuga ja üldjoontes on tiimid hooaja otsustavamates mängudes kohal täisrivistuses.

Realil on küll oluline puuduja, põlvevigastuse tõttu on sunnitud turniirilt eemale jääma 29-aastane ääremängija Gabriel Deck (9 p, 1,1 rs, 3,2 lp), kuid seda kohta saavad paigata Guerschon Yabusele (10,7 p, 1,1 rs, 5,1 lp) ja eluhooaega tegev ja meeskonna kõige resultatiivsem mängija Mario Hezonja (13,7 p, 0,9 rs, 4,4 lp). Kõigi nelja meeskonna peale on tegemist sisuliselt ainsa olulise vigastatuga ja üldjoontes on tiimid hooaja otsustavamates mängudes kohal täisrivistuses.

11. kordse Euroliiga meistri vastaseks on poolfinaalis Olympiacos, mis suutis põhiturniiri lõpetada viiendana ja vajas erinevalt Realist veerandfinaalis Barcelona alistamiseks viit mängu.

Eelduslikult võiks sellest paarist finaali pääseda Real, kuid kuna kõik pannakse paika ühes mängus, siis on muutujaid palju. Piisab, et Hispaania klubi mängijatel ei ole kõige parem õhtu, kaitse on auklik, mida neil on hooaja jooksul juhtunud, ja Olympiacose punktimasinad nagu Isaiah Canaan (11,3 p, 1,5 rs, 1,3 lp) ning Nigel Williams-Goss (8,8 p, 3,2 rs, 2,3 lp) saavad hoo üles, siis tuleb ka Realil võitmiseks kõik mängu panna. Samas oleks igati loogiline, kui Madridi klubi pääseks finaali tiitlit kaitsma.

Ataman läks verest välja

Teise finalisti selgitavad naaberriikide Kreeka ja Türgi klubid ehk Ateena Panathinaikos ja Istanbuli Fenerbahce. Hellenimaa tippklubi tüürib esimest hooaega türklane, karmi käega Ergin Ataman, Osmanimaa hiidu aga leedulane Šarūnas Jasikevičius, samuti esimest aastat.

Tuleb tõdeda, et siin on tegemist väga tasavägise paariga. Ajalooliselt on viimase 20 aasta jooksul omavahelistest matšidest 19 võitnud Panathinaikos, Fenerbahce 16. Tänavu jäi kahes põhiturniiri matšis mõlemal korral peale kodumeeskond.

Mõlemad peatreenerid on suured isiksused. Ataman läks verest välja juba kolmapäeva õhtul, kui meeskonna hotelli ette oli kogunenud trobikond Fenerbahce fänne. 58-aastane türklane oli sellest selgelt häiritud ning osapoolte vahel läks kergemat sorti tõuklemiseks, olukorda kutsuti rahustama politsei.

Loodame, et mänguplatsil suudavad mõlemad klubid jääda viisakaks. Mis võib saada kaalukeeleks? Panathinaikose suur äär Konstantinos Mitoglou (11,6 p, 0,9 rs 6,3 lp) ei sära kaitsemänguga, kuid tema äärel tegutseb Fenerbahce tugevam relv Nigel Hayes-Davis (14,1 p, 1,7 rs 4,7 lp), millest võib saada Kreeka klubi Achilleuse kand.

Panathinaikose oluline mängija on Mathias Lessort (13,7 p, 1,4 rs, 3,9 lp), kelle suunas vaadatakse punktide saamisel. Mehe nõrgaks küljeks on vabavisked, tabavusprotsent on tal Euroliigas 60,7. Siiski on Kendrick Nunn (15,9 p, 3 rs, 2,6 lp) ja 34-aastane Kostas Sloukas (12,6 p, 5,7 rs, 3,2 lp) valmis mänge otsustama ning nii võib väikese eelise finaali pääsemisel anda Panathinaikosele.

Tagasi üles