Võrklaev Maarjamäe jalgpallihallist: survestamine ei tee Levadiale au (2)

Copy
Mart Võrklaev
Mart Võrklaev Foto: Tairo Lutter

Tallinna FCI Levadia jalgpalliklubi andis eile teada, et alustab Maarjamäele jalgpallihalli projekteerimist, sest ei saa riigilt lubatud rahasüsti. Rahandusminister Mart Võrklaev ütles, et praegune survestamiskampaania ei tee Levadiale au ning ajaloo ja mälestustega ei tohiks manipuleerida.

Levadia teatas, et sai teisipäeval Võrklaevalt kirja, millega taganetakse vabariigi valitsuse 2021. aasta korraldusest eraldada valitsuse reservist 800 000 eurot FCI Levadiaga kompromisskokkuleppe sõlmimiseks ning toetatakse halli rajamist mõnele teisele krundile.

Levadia oli valitsuse otsuses nördinud, sest see murrab kokkulepet inimestega, kes ei soovinud näha jalgpallihalli mälestusmemoriaali kõrval. Ministeerium täpsustas hiljem, et tegelikult ei ole nad meelt muutnud, vaid riigieelarve reeglite järgi ei saa seda raha jalgpalliklubile eraldada, sest tähtajad on ületatud.

«Valitsuse ja Spordiklubi FC Levadia vahel 2021. aastal sõlmitud kompromisskokkulepe nägi ette, et klubi loobub jalgpallihalli ehitamise kavatsusest Maarjamäele, kuhu see ei mahu ega sobi.

Kokkulepe oli, et Levadia leiab sobivama ja mugavama asukoha ning riik toetab seejuures halli uude asukohta rajamist 800 000 euroga 2021. aasta eelarvevahenditest, mis tähendas rahakasutuse võimalust 2021–2022.

Praegu on aasta 2024. Riigi eelarveraha kasutamisel kehtivad reeglid, rahandusminister ei saa lubada kaks aastat hiljem raha, mida pole eelarves enam ette nähtud. Eriti ajal, mil eelarve on sügavas defitsiidis ja kogu riik otsib kokkuhoiukohti. Ehk tegu ei ole valitsuse meelemuutusega, vaid reeglitest ja kokkulepetest kinnipidamisega,» selgitas Võrklaev.

Levadia on asjaajamisega kaks aastat hilinenud ning tegeleb praegu raha nõudmisega, lubades selle mitte saamisel halli just Maarjamäele rajada. «Esiteks, ehitust planeerima hakates võtaks klubi suure riski, kuna detailplaneeringu on kohtus vaidlustatud nii justiitsministeerium kui mementoühendused, leides, et mälestamisala kõrvale jalgpallikeskust rajada ei ole hea lahendus.

Teiseks, klubi enda sõnul on neil koostöös Tallinna linnaga uus krunt Lasnamäele välja vaadatud, mis tähendab, et seal saaks ehitust alustada riskivabalt ja kohe. Kolmandaks, klubil Lasnamäele ehitamiseks raha ei ole, aga Maarjamäele ehitamiseks on?

Pean väga lugu spordist ja sportimisvõimalustest, ent praegune survestamiskampaania ei tee Levadiale au. Ajaloo ja mälestustega ei tohiks manipuleerida, kui tegelikult on olemas asukoht, mis lubab halli ehitada kohe ja mäluasutuste väärtusi riivamata,» lisas Võrklaev.

Tagasi üles