PM ROOMAS Erm kiikab EMil medali ja ka Erki Noole rekordi poole (1)

Karl Juhkami
Copy
Johannes Erm teab, et tal on võimalik Roomas midagi suurt korda saata.
Johannes Erm teab, et tal on võimalik Roomas midagi suurt korda saata. Foto: Tairo Lutter

Kümnevõistleja Johannes Erm kuulutas juba nädala alguses, et tuleb Rooma kergejõustiku EMile medali järele ning kui kõik asjad klapivad, pole välistatud ka kuld. Vahepealsed päevad pole dekatleedi poodiumijanu kuidagi vähendanud.

Tõsi, seda mis skooriga Itaalia pealinnas autasud välja jagatakse, mullu tippmargi 8484 punktini viinud Erm siiski prognoosida ei tihanud, lausudes enda kontekstis vaid: «Kui rekord teha, siis võib medali tuua küll.»

Seda, et ta enda vorm on hea, tõestas Erm mai keskel Götzises, kus tuli 8462 punktiga kolmandaks. Kas kolm nädalat tagasi toimunud kümnevõistlus(e väsimus) on praeguseks kehast pühitud?

«Enda arvates küll, jah. Kümme päeva pärast Götzist oli juba päris värske tunne ja selle põhjalt sain aru, et EMiks on kõik hästi,» sõnas Erm. Ka treeningute osas kinnitas ta, et sai neid muretult läbi viia: «Üks päev kand valutas, aga muidu oli enam-vähem.»

Johannes Erm

Rekordigraafik 8484 punkti: 10,69 - 7.72 - 15.38 - 1.93 - 47,05 - 14,90 - 45.09 - 4.90 - 60.56 - 04.22,19

Tippmarkide kogusumma 8924 punkti: 10,64 - 7.98 - 15.72 - 2.04 - 46,97 -  14,19 - 49.39 - 5.10 - 60.56 - 04.22,19

Tänavused tippmargid: 10,64 - 7.90 - 15.72 - 2.01 - 48,08 - 14,27 - 45.18 - 5.10 - 55.42 - 4.27,17

Intervjuud kõrvalt kuulanud treeningpartner Risto Lillemets vangutas selle jutu peale küll muige saatel pead, kuid sõna sekka ütlema ei hakanud. «Eks ta ise teab paremini,» poetas kamraad siiski.

Siinkohal jätame tervise siiski sinnapaika ja liigume edasi alade juurde. Milliselt alalt ootab Erm kõige rohkem, mille osas on kõige suuremad murekohad?

«Kõige suurema põnevusega ootan kindlasti kaugushüpet. Ma vaatasin siinset rada, mis on niimoodi tõstetult platvormil, põrkav, ning kauguse eelhüppe võistlus oli samuti päris võimas,» viitas ta tõsiasjale, et koguni üheksa meest lendas üle kaheksa meetri. Neist enim sealjuures eelmise EMi kümnevõistluse hõbedamees Simon Ehammer (8.41), kes osaleb Roomas just kaugushüppes.

Mida võiks hea põrkega rada aga Ermi, kelle tippmark on 7.98, kontekstis tähendada? Lillemets poetab kõrvalt köhides vahele: «köhh, Eesti rekord, köhh.»

Johannes Erm on võimeline kaugele hüppama.
Johannes Erm on võimeline kaugele hüppama. Foto: Tairo Lutter

Erm muigab. «Jah, ma tean, et olen kunagi selleks võimeline, nagu ka seda, et siin on võimalik kaugele hüpata. Küll ei tea ma, kas see rada ka minule sobib.

Väga palju sentimeetreid pole mul [Erki Noole 1995. aastal hüpatud 8.10-ni] minna, aga selleks peab vedama nii tuule kui ka sammuga. Ja kui see rajakate vetrub kuidagi teistmoodi, siis äkki see minule ikkagi ei sobi,» ei rutta dekatleet sündmustest ette.

Ühtegi konkreetset murekohta Erm aga välja ei toonudki, lausudes vaid, et tehnilistel aladel on oluline lihtsalt kuklasse talletatud õpetussõnu järgida. «Odavise läheb mul treeningul väga hästi, sest kui Magnus [Kirt] midagi ütleb, siis kohe järgmisel katsel teen selle õigesti. Kogupildi kokku panemine pole aga kõige lihtsam.

Oluline ongi, et suudaksin kõik õiged asjad, mida trenni suudan, ära teha. Siis võiks oodata ka üle 60-meetrist kaart. Sama on ka kõrgushüppes: kui oma rütmi saan kätte, siis asjad sujuvad. Kui ei saa, siis saab olema raske.»

Johannes Erm tuli EMil medalite järele.
Johannes Erm tuli EMil medalite järele. Foto: Eero Vabamägi

Õnneks on Eesti odaviske rekordimees Gedly Tugi treenerina ka Roomas kohapeal olemas. Samuti saab Erm staadionil nõu küsida Holger Peelilt ja teivashüppe juhendajalt Mareks Ārentsilt.

Kuigi kuulitõuget ja kettaheidet juhendav Uno Ojand ja kõrgushüppes assisteeriv Allan Elerand pole Roomas kohal, tõttab siinkohal appi internet ja 21. sajand, mis võimaldab sõrmenipsuga videosid ja õpetussõnu ühest Euroopa punktist teise saata. 

«Oleme siiani WhatsAppiga väga hästi hakkama saanud, seega selles mõttes pole erilist vahet, kes on kohal, kes mitte,» lõpetab Erm endale omase rõõmsameelsuse ja rahuga.

Kümnevõistlus toimub Roomas esmaspäeval ja teisipäeval. Kokku astub stardijoonele 25 sportlast ning isiklike rekordite võrdluses hoiab Erm (8484) kuuendat kohta. Küll on meie mehel ette näidata parim hooaja tippmark (8462), kuid siinkohal on paslik rõhutada, et olümpia-aasta tõttu pole paljud mehed veel kümnevõistlust teinudki.

Märksõnad

Tagasi üles