Pisarais Lehis: kas meil üldse on Eesti vehklemist, kui me niimoodi edasi läheme? (2)

Copy
Katrina Lehis
Katrina Lehis Foto: Madis Veltman

Järgmisel nädalal toimuvalt vehklemise EMilt Eesti koondisest välja jäetud Katrina Lehis püüab pääset tiitlivõistlusele saada läbi kohtu. Kõik seni toimunu on Tokyo olümpial individuaalselt pronksi ja naiskonnaga kulla võitnud Lehisele mõjunud vaimselt väga raskelt.

10. juunil kinnitas Eesti vehklemisliit tuleval nädalal Šveitsis Baselis toimuva EMi koondise. Sinna ei kuulnud Lehis, kes pidanuks alaliidu enda reeglite kohaselt seal olema, kuna ta on meie edetabelis teine.

Advokaat Mart Parindi abiga tõestas Lehis ja tema taustatiim ära, et juriidiliselt on Tokyo OMi individuaalsel pronksil kõik õigused EMile sõita. Nõnda pöörduti Harju maakohtusse, kus taotletakse esmast õiguskaitset. Sellega tahetakse A: sundida vehklemisliidu juhatust otsust ümber muutma; B: kohtu otsusega üle Eesti alaliidu pea Lehis tiitlivõistlusele viia.

Muu hulgas räägiti ka sellest, kuidas Lehist on väidetavalt teadlikult peedistatud. Lihtne näide: alaliit lubas 31. maiks koondise kinnitada, aga seda tehti eile, et sportlasel ei jääks aega end päästa.

«Treenisin ja olin kogu aeg valmis EMile minema. Kui otsust 31. maiks ei tulnud, olin kindel, et otsus tuleb minu vastu. Võin ausalt öelda, et olin selleks valmis. Ootusärevus polnud hea. Aga elu ei jää seisma. Pidin edasi minema, mitte jääma ootama, mida inimesed otsustavad, siis kui heaks arvavad,» selgitas Lehis T1 kaubanduskeskuses asuva LeGlaive vehklemisklubi saalis toimunud pressikonverentsil.

«Ei tea, kuidas olen sellega toime tulnud. On kergemaid ja raskemaid momente. Mõned momendid on väga rasked. Olen selle tee ise valinud, aga kannatan mina ja minu perekond. Ja siis võetakse lihtsalt kuskilt mingi tahtmine sellele kriips peale tõmmata. See raputab. See pole füüsiline, vaid vaimne raputus. Võite vaid ette kujutada, mida see vaimsele tervisele tähendab,» ei suutnud Lehis mõtet lõpetada ja puhkes nutma.

Pressikonverentsil osalesid lisaks advokaat Parindile ka Lehise treener Nikolai Novosjolov ja mänedžer Indrek Madar. Viimane lisas, et vaatamata raskustele treenib Lehis vastavalt plaanidele edasi. Nii ka teisipäeva hommikul ja õhtupoolikul. Ta lisab, et Lehis on olnud vaimselt päris katki. «Ma veel ei teadnud, kas see pressikonverents toimub. Ma ei kahtle täna tema võimetes. Aga ta ütles mulle, et teeme selle ära, sest võib-olla on mõni Eesti sportlane veel samas olukorras.»

Novosjolov tõdes samuti, et olukord on raske, aga Lehis on pidevalt tööd jätkanud. Advokaat Parind ei tea, millal Harju maakohus otsuse langetab, aga sellist taotlust tuleb menetleda viivitamatult. On lootust, et juba kolmapäevaks võiks esialgne vastus, nn õiguskaitse saabuda. Kui lahend on positiivne, ollakse EMiks valmis, aga kui negatiivne, siis vähemalt omalt poolt on kõik tehtud, lisas Novosjolov.

EMile sõitvasse koondisesse kuuluvad praeguse seisuga Nelli Differt (33-aastane), Irina Embrich (43), Erika Kirpu (31) ja peatreeneri valikul Julia Beljajeva (31). 29-aastane Lehis toonitas, et muretseb Eesti vehklemise pealekasvu pärast.

«Meil on tükk tühja maad. Tahan neile (noortele – toim) öelda, et vehelge edasi, andke endast parim, ja loodetavasti ei pea teie selliste asjadega tegelema. Olen mõelnud, kas meil on üldse enam Eesti vehklemist, kui nii edasi läheb. Kui üritame omadele pidevalt jalga taha panna.»

Pressikonverentsil uuriti Lehiselt, et ega ta pole skandaali valguses mõelnud mõne teise riigi esindamisele. «Ei ole. Nagu ühes EOK videos koos Anett Kontaveidiga rääkisin, siis Eesti lipp on kõige ilusam ja riik kõige parem. Kuigi vahel tundub, et siia sind ei tahetud. Kui siia lisandub kättemaks, kibestumus... Siis lihtsalt võetakse üks inimene... Ma pole esimene, keda kiusatakse. Mul lihtsalt viskas üle. Ma olen näide, mis saab siis, kui vastu hakkad.»

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles