Varem tundmatu kümnevõistleja, kes murdis end maailmarekordimehe varjust välja

Copy
Makenson Gletty.
Makenson Gletty. Foto: Marco Iacobucci/IPA Sport/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Kergejõustiku EMil kümnevõistluses pronksiga üllatanud Makenson Gletty oli enne seda nädalat paljude fännide jaoks võõras nimi, aga prantslane on viimase kahe aastaga teinud tohutu arenguhüppe.

Haitilt pärit 25-aastane Gletty tõusis 8606 punktiga maailma hooaja edetabelis kuuendaks ning maailma kõigi aegade edetabelis 41. kohale. Veel kaks aastat tagasi oli tema kümnevõistluse tippmark 8141 silma, mis on küll heast klassist, aga ei midagi erilist.

Makenson Gletty seeria Roomas: 10,55; 7.59; 16.27; 2.02; 47,60; 13,88; 43.54; 4.90; 57.47; 4.27,70

Kuigi Gletty tegi EMil kokkuvõttes igal alal hea või suurepärase tulemuse, ei kulgenud võistlus mehe jaoks sugugi mitte probleemidevabalt. Eile kirjutas Postimees sellest, kuidas kümnevõistleja 110 meetri tõkkejooks läks esiti aia taha, aga ta sai uue võimaluse, mille enda kasuks edukalt ära kasutas.

Kokkuvõttes tegi mees lausa neljal alal uue isikliku rekordi ning parandas varasemat kümnevõistluse tippmarki 163 silmaga. Sealjuures pole Gletty säranud ainult väljas, vaid on ka viimasel ajal oma seitsmevõistluse parimat tulemust kõvasti parandanud, viies rekordi 6230 punktini.

Makenson Gletty 6230: 6,91; 7.33; 16.08; 1.98; 7,86; 5.01; 2.42,02

Makenson Gletty emotsioonid pärast EMi pronksmedali võitmist.
Makenson Gletty emotsioonid pärast EMi pronksmedali võitmist. Foto: Manon Cruz / REUTERS / Scanpix

Edusammud karjääris

Varem koos kümnevõistluse maailmarekordimehe Kevin Mayeriga treeninud sportlane võttis 2022. aastal ette treeninggrupi vahetuse, mis on Gletty sõnul tema kiire arengu üks peamisi põhjusi.  

«Otsustasin lahkuda, kuna pidin muutma keskkonda, vahetama treenereid ja alustama otsast peale uue treeningrühmaga, kes on rohkem suunatud sellele, mida mina tahan,» kommenteeris kümnevõistleja enda otsust Prantsusmaa väljaandele STADION-ACTU. Gletty on kindel, et muutus oli hädavajalik ja ta ei ole seda kordagi kahetsenud. Prantsusmaa esindaja lisas, et on treeningrühma juhi Stéphane Diaganaga saavutanud väga hea klapi ning dekatleet suhtub temasse justkui teise isasse.

Gletty ise näeb enda arengu taga ka võimsuse ja plahvatuslikkuse järkjärgulist kasvu. Samuti on ta koostöös treeneriga väga palju vaeva näinud tehnika parandamise kallal, vahendab portaal Dicodusport. Kümnevõistleja on suutnud viimase kahe hooaja jooksul edukalt vältida ka vigastusi.

Makenson Gletty
Makenson Gletty Foto: Daniela Porcelli / ZUMAPRESS.com / Scanpix

«Olen õppinud targalt treenima ja teinud järeldusi ka varem tehtud vigadest toitumises või treeningutel. Inspiratsiooni olen ammutanud ka teiste sportlaste treeningvõtetest ning koos meeskonnaga oleme endale aru andnud, et meil ei ole alati kõiges õigus. Samuti olen juurde kogunud enesekindlust ja usun iseendasse aina rohkem, mis peegeldub niisamuti minu tulemustes,» ütles Gletty enda arengut kommenteerides. 

Makenson Gletty
Makenson Gletty Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS / Scanpix

Gletty kümnevõistlejana

Dekatleet on öelnud, et tema jaoks on võistluste alguses kõige olulisem teha hea soojendus, sest see tagab hea energiaga alguse kogu ülejäänud võistluseks. Kõige ebakindlam on mees teivashüppes ja kõige rohkem arenguruumi näeb ta sprindidistantsidel. «Teivashüpe on see ala, et isegi kui oled heas vormis, võib seal endiselt kõike juhtuda,» ütles Gletty enda komistuskivi kommenteerides. Ka kettaheites näeb Prantsusmaa kümnevõistleja tohutut arengupotentsiaali.

Prantsusmaa kergejõustikuekspert Romain Barras on Gletty kohta öelnud: «Ta ei tohi endale piire seada. Ta peab minema nii kaugele kui vähegi võimalik. Tal on tänu erakordsele füüsisele ja heale treenerile veel tohutult arenguruumi.»

Gletty on laia huvideringiga mees ning teenib lisaks kergejõustikule leiba ka reservpolitseinikuna.

Makenson Gletty (Prantsusmaa lipuga) ja Johannes Erm tähistama edukat EMi.
Makenson Gletty (Prantsusmaa lipuga) ja Johannes Erm tähistama edukat EMi. Foto: Manon Cruz / REUTERS / Scanpix

Ettevalmistus olümpiamängudeks

Roomas tehtud tulemuse põhjal tõusis Gletty ka Pariisi olümpiamängude medalisoosikute hulka.

«Olümpiaks teeme tavalise ettevalmistuse, kuid iga treeningtsükliga lisame uue kihi. Treeningperioodi alustasime eelmise aasta kokkuvõtete tegemisega, et vaadata, mis töötas ja mis nii hästi ei läinud. Vahetult enne Pariisi olümpiamänge tegeleme just minu nõrkade külgede arendamisega. Oluline on lihtsalt mitte üle pingutada,» ütles Gletty eelmise aasta lõpus portaalile Sportmag antud intervjuus.

Olümpiamängudel on sellel suvel võistlustules lisaks Prantsusmaa esindajale veel palju väga võimsaid kümnevõistlejad. Peamisteks medalipretendentideks võib pidada ligikaudu kümmet sportlast, sealhulgas ka eestlasi Johannes Ermi ja Karel Tilgat.

Tagasi üles