Mida tähendaks Tänaku karjääri lõpetamine Eesti MM-rallile?

Copy
Ott Tänak
Ott Tänak Foto: Fabien Dufour / Hyundai Motorsport

36-aastane Ott Tänak, kelle esimene WRC-ralli poodiumikoht pärineb seitsme aasta tagant, on viimastel aastatel tippklassis lepinguid sõlminud ühe hooaja kaupa. Kui ta ühel päeval otsustab kiivri varna riputada, kas Rally Estonial on enam võimalus MM-karussellile pääseda?

Rally Estonia korraldaja Urmo Aava tunnistab, et kui 2020. aastal pandeemia kiuste esimest korda MM-rallit korraldati, siis aitas sellele kindlasti kaasa fakt, et Tänak oli aasta varem tulnud maailmameistriks.

«Kui kunagi rääkisime, et toome WRC-ralli Eestisse, eks meid peeti ikka hulludeks. Öeldi, et tabletid tuleb ära võtta. Lõpuks, erinevate asjade kokkusattumisel, tuli see Eestisse ja esimene etapp õnnestus hästi.

Selleks, et esimest korda MM-etapp saada, mängis kindlasti rolli, et meil oli valitsev maailmameister. Riik oli kiire reageerima, erasektori toetajad tulid appi – kõik tükid olid ja on ka praegu olemas. Ainukesed, kes ei saanud asjadest enne meie esimest MM-etappi aru, olid promootor ja FIA (rahvusvaheline autoliit – toim), kes vaatasid päris imelikult, et nüüd hakkame sellesse väiksesse Eestisse tulema,» meenutas Aava.

Endine rallisõitja on kindel, et nüüdseks on olukord muutunud. «Oleme WRCga järjest lepingut pikendanud ja seis on teistsugune. Ma arvan, et meil on nüüd kindel koht selles ringkonnas. Nad saavad aru, mis me teeme, miks me seda teeme ja mis on meie kvaliteet, mida me saame sarjale juurde pakkuda.»

Urmo Aava
Urmo Aava Foto: Eero Vabamägi

Aava nõustub, et kõigi osaliste jaoks on oluline, et Tänaku näol oleks stardis Eesti tippsõitja, kuid see pole ainuke asi, mille peale mängida. «Ühtepidi, Oti ja Martini edu on väga palju toetanud Rally Estonia arengut. Mingi aja nad veel sõidavad, aga usun, et nad mõtlevad ise samamoodi nagu meie, et nende edu peab toetama järgmiste tippude tulekut.

Ja neid tuleb meil praegu peale. Kellest neist saab tipptegija? Ega ma jumal ei ole, ma ei oska sellele vastata. Mida laiem on meil see valik ja meil on olemas Rally Estonia platvormina, on see ERC- või WRC-etapp, siis see on väga suur alus, et see järgmine tipptegija tuleb,» püsib Aava optimistlik.

51 MM-rallil startinud Aava toonitab, et Tänaku lõpetamise järel tulevat tühimikku ei tasu karta. «Võib juhtuda, et kui meil pole tippu, siis Rally Estonia pole kohaliku fänni jaoks enam nii-nii oluline. Aga kui see tipp tuleb, siis ta toob rahva kaasa. See on natuke üksteise natist tirimine või edasi surumine.

Praegu meil on olemas Ott ja Martin [Järveoja], Oti juhitav RedGrey tiim, kes on Baltikumi suurim professionaalne tiim, Oti ja Martini teadmised. Mingil hetkel, kui nad lõpetavad, ega me ei tea, mis nad tegema hakkavad. Võib-olla üks või teine võtab mänedžeri rolli ja jagab oma tarkust,» ennustas Aava.

Tagasi üles